Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Björgeniltä käsittämätöntä ylivoimaa, Pärmäkoski romahti uransa tärkeimmässä kisassa

Krista Pärmäkoski jäi naisten 10 kilometrin (p) kisassa yli minuutin maailmanmestari Marit Björgenistä.

Marit Björgen kuvassa
Marit Björgenin vauhti oli ylivoimaista. Kuva: Tomi Hänninen
Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kisaohjelman, suorat lähetykset, kisauutiset ja kuumimmat videot löydät Kisaoppaasta.

Norjan Marit Björgen oli omaa luokkaansa naisten 10 kilometrin perinteisen väliaikalähdössa tiistaina. Suomen Krista Pärmäkoski sijoittui päämatkallaan seitsemänneksi.

Björgen voitti MM-kultaa peräti 41 sekunnin erolla toiseksi tulleeseen Ruotsin Charlotte Kallaan. Pärmäkoski jäi Björgenistä minuutin ja 31 sekuntia. Kilpailun paras suomalainen oli yllättäen Kerttu Niskanen, joka sijoittui kuudenneksi. Pronssille hiihti Norjan Astrid Jacobsen.

Björgen oli kilpailussa täysin ylivoimainen alusta loppuun. Norjalaistähti otti jo toisen kultansa Lahden MM-hiihdoissa.

- Olin todella hermostunut ennen kisan alkua, mutta sukseni olivat niin täydelliset tänään, että saatoin vain hiihtää ja rentoutua, Björgen sanoi tv-haastattelussa.

Niskasen suoritusta voi pitää huippuhiihtona, sillä ennakkospekulaatioissa jopa hänen pudottamistaan tältä matkalta pidettiin heikon vireen takia mahdollisena. Niskanen oli minuutin ja 23 sekuntia Björgeniä hitaampi. Pärmäkosken hän voitti kahdeksalla sekunnilla.

- Tulos oli mitä oli. Eihän se sitä ole, mitä viime kesänä, syksynä ja vielä alkutalvestakin haaveilin, Niskanen sanoi.

"Kristan suoritus oli pienoinen pettymys"

Pärmäkoski aloitti kisan tasatahtia muiden kärkinaisten kanssa. Suomen ykköshiihtäjä romahti kuitenkin nopeasti mitalitaistelusta. Jo 3,5 kilometrin jälkeen Pärmäkoski oli seitsemäntenä, 27,2 sekuntia Björgeniä jäljessä ja yli kymmenen sekunnin päässä mitalista.

Siitä lähtien ero kärkikolmikkoon vain kasvoi ja jo 6,1 kilometrin kohdalla oli melko selvää, ettei Pärmäkoski taistele mitalista.

- Totta kai olen pettynyt. Sijoitus on hyvä sinänsä, mutta mitalia totta kai lähdin tavoittelemaan. Kolmossija olisi ollut otettavissa, mutta kärkikaksikko meni aika kovaa kyytiä, Pärmäkoski sanoi.

Kisan jälkeen oli pientä spekulaatiota, oliko suksihuolto onnistunut Pärmäkosken kanssa parhaalla mahdollisella tavalla.

- Kristan suoritus sen perusteella, mitä nyt on nähty, oli pienoinen pettymys. Taistelu kärjessä on todella todella kovaa ja tiukkaa. Kun tässä on spekuloitu sitä, onko Kristalla mahdollisesti ollut pito-ongelmaa, niin silloinkin puhutaan todella pienistä asioista. Ei voi sanoa, että huolto olisi epäonnistunut. Silloin, kun kilpailu on tiukkaa se näkyy tuloksissakin vääjäämättä, Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila sanoi kisan jälkeen.

Se on kuitenkin selvää, etteivät suomalaiset hiihtäneet tiistaina parhaalla mahdollisella suksella. Anne Kyllönen (38:s) sysäsi kisan jälkeisessä haastattelussa epäonnistumisensa melko suoraan huollon piikkiin. Laura Mononen (14:s) sanoi, että suksien pito oli hyvä, mutta luistoa olisi voinut olla vähän enemmänkin.

Naiset, 10 km (p)

1. Marit Björgen        NOR   25.24,9

2. Charlotte Kalla      SWE  +   41,0

3. Astrid U. Jacobsen   NOR  +   55,0

4  Heidi Weng           NOR  + 1.13,8

5. Anna Haag            SWE  + 1.22,7

6. Kerttu Niskanen      FIN  + 1.23,7

7. Krista Pärmäkoski    FIN  + 1.31,4

8. Ingvild F. Östberg   NOR  + 1.34,5

8. Justyna Kowalczyk    POL  + 1.34,5

10. Stefania Böhler      GER  + 1.35,8

--

14. Laura Mononen        FIN  + 1.44,7

38. Anne Kyllönen        FIN  + 3.15,4

Suosittelemme