Hyppää sisältöön

Kymmenet tuhannet allekirjoittivat vetoomuksen: Obama Ranskan presidentiksi

Kampanjan takana on neljä ystävystä, jotka ovat pettyneitä Ranskan toukokuun presidentinvaalien ehdokkaisiin.

Obama piti viimeisen lehdistötilaisuutensa presidenttinä 18. tammikuuta, kaksi päivää ennen vallanvaihtoa. Kuva: Erik S. Lesser / EPA

Pariisin kaduille on ilmestynyt julisteita, joissa kampanjoidaan Yhdysvaltain entisen presidentin Barack Obaman valitsemiseksi Ranskasn presidentiksi.

Kampanja alkoi neljän ystävyksen päähänpistosta, mutta heidän käynnistämänsä internetvetoomuksen on allekirjoittanut jo yli 40 000 ihmistä, kertovat muun muassa ranskalainen uutissivusto CNews Matin (siirryt toiseen palveluun) ja brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Julisteissa iskulauseena on "Oui on peut" eli ranskankielinen käännös Obaman tunnetusta iskulauseesta "Yes We Can" (Kyllä me voimme).

Ulkomaalainen ei voi asettua ehdolle Ranskan presidentinvaaleissa, mutta kampanjan järjestäjien tavoitteena on silti kerätä miljoona nimeä Obaman tueksi maaliskuun puoliväliin mennessä.

He sanovat olevansa pettyneitä ehdokkaisiin, jotka pyrkivät Ranskan presidentiksi toukokuun vaaleissa. He sanovat haluavansa nostaa Ranskan horroksesta ja Obamalla on tästä kokemusta.

– Barack Obama on päättänyt kaksi kauttaan Yhdysvaltain presidenttinä... Miksi emme pestaisi häntä Ranskan presidentiksi?, järjestäjät kysyvät.

Heidän varsinainen tavoitteensa on kuitenkin saada äänestäjät ajattelemaan ja keskustelemaan.

Mielipidekyselyjen mukaan äärioikeistolaisen kansallisen rintaman ehdokas Marie Le Pen saisi eniten ääniä Ranskan presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella, mutta häviäisi toisella kierroksella sekä keskustavasemmistolaiselle Emmanuel Macronille että konservatiivien François Fillonille.

Suosittelemme sinulle