Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Lastentarhanopettajat kritisoivat yksityistämisen lisääntymistä – pelkona kahden kerroksen päiväkodit

Erityisesti isojen kaupunkien into siirtää päivähoitoa yksityisten käsiin epäilyttää lastentarhanopettajia. Lastentarhanopettajien mielestä liian pitkälle vietynä yksityistäminen uhkaa tasa-arvoa varhaiskasvatuksessa.

Oulun Ritaharjun päiväkodin portin kyltti.
Kuva: Risto Degerman / Yle
Risto Degerman
Avaa Yle-sovelluksessa

OULU Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtaja Anitta Pakanen muistuttaa, että varhaiskasvatus on lähtökohdiltaan kunnallista palvelua samaan tapaan kuin perusopetuskin.

Pakasen mielestä myös yksityiselle päivähoidolle on tarvetta. Se tarjoaa perheille valinnanmahdollisuuksia, mutta perusvastuun tulee olla kunnilla ja yksityisen varhaiskasvatuksen tulee olla vain täydentävä lisä.

Käytännössä tämä tarkoittaisi Anitta Pakasen mielestä sitä, että yksityisten päiväkotien osuus saisi olla korkeintaan viidennes päiväkotipaikoista.

– Vain silloin kunta pystyy vastaamaan siitä, että päiväkodeissa on oikea henkilöstörakenne, riittävän pienet ryhmäkoot ja henkilökunnalla tarpeeksi aikaa opetus- ja kasvatustehtäviin, Anita Pakanen perustelee.

Norjassa on muodostunut kahden kansan päiväkoteja.

Anita Pakanen

Yhtenä vaarana Pakanen näkee myös hoidon eriarvoistumisen, jos päivähoito jakaantuu laajassa mitassa kunnalliseen ja yksityiseen.

– Esimerkiksi Norjassa on muodostunut kahden kansan päiväkoteja, ja tämä asia tulisi pitää koko ajan keskustelussa mukana, ettei meillä pääse syntymään mitään luokkayhteiskuntaa ja kaikkien lasten tasa-arvo toteutuu samalla tavalla.

Oulussa yksityisten osuus jo liki 40 prosenttia

Oulussa poliittiset päättäjät ovat linjanneet, että yksityisten osuus voi olla 35 – 40 prosenttia päiväkotipaikoista.

Varhaiskasvatusasioista Oulussa vastaavan sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Matias Ojalehto korostaa, että kokemukset ovat olleet hyviä. Hänen mielestään kaupunki on onnistunut turvaamaan erittäin hyvin perheiden valinnanvapauden.

Oulussa on suurista kaupungeista kaikkein tehokkaimmin hoidetut varhaiskasvatuksen palvelut.

Matias Ojalehto

Riittävän iso määrä yksityisiä päiväkoteja antaa kaupungille myös mahdollisuuden vertailla omaa ja yksityisten palvelujen kustannuksia tehokkaasti, mikä on parantanut myös kaupungin oman varhaiskasvatuksen kustannustehokkuutta.

– Oulussa on suurista kaupungeista kaikkein tehokkaimmin hoidetut varhaiskasvatuksen palvelut, eikä sen takia suuria muutoksia kannata ruveta tekemään, sanoo Ojalehto.

Suosittelemme