Hyppää sisältöön

Korealaisyritys toivoo älylukkonsa helpottavan pyöräilijän arkea – "Pyörien lukitseminen on säheltämistä"

Esineiden internet voi auttaa ihmisiä keskittymään elämässä olennaiseen, kuten pyöräilyyn, sanoo startup-yrittäjä Siri Sung.

Älylukko.
Älylukko. Kuva: Jussi Koivunoro
Antti Koistinen

BARCELONA Eteläkorealaisella Bisecu-nimisellä startup-yrityksellä on missio. Pääkaupungissa Soulissa toimiva kuuden työntekijän teknologiapaja haluaa, että eurooppalaiset ja amerikkalaiset ihmiset unohtavat perinteiset polkupyörien lukot.

Markkinointipäällikkö Siri Sungin mukaan ajatus älykkäästä lukosta syntyi omakohtaisesta havainnosta: Erityisesti turvallisena pidetyt u-lukot ovat painavia kantaa mukana ja monesti myös rasittavia käyttää.

– Polkupyörien lukitseminen on säheltämistä. Se ei ole nautinnollista toisin kuin pyöräily. Fillareita myös varastetaan paljon, kuvailee Sung Ylelle Barcelonan mobiilimessuilla.

Älylukko vaikea murtaa

Sung kumppaneineen päätyi kehittämään alumiinista lukon, jonka voi avata ja sulkea älypuhelimen sovelluksella bluetooth-teknologian avulla. Mikäli pyöräilijä unohtaa lukita kulkupelinsä, lukko napsahtaa automaattisesti kiinni, kun pyöräilijä on tietyn etäisyyden päässä pyörästä.

Idea ei ole uusi. Tämänkaltaisia lukkoja on markkinoilla esimerkiksi Kiinassa. Sung väittää Bisecun vieneen ajatuksen kilpailijoita pidemmälle.

– Lukko on sylinterin muotoinen, joten sitä ei voi murtaa voimapihdeillä. Käytämme myös sotilastason salausta, joten lukkoa ei voi hakkeroida, Sung sanoo.

Käytännössä lukko lukitsee pyörän eturenkaan paikalleen navan kohdalta. Jos pyörän yrittää vohkia kantamalla, pärähtää kovaääninen varashälytin soimaan ja pyörän omistaja saa tästä ilmoituksen älypuhelimeensa.

Siri Sung.
Markkinointipäällikkö Siri Sungin mukaan ajatus älykkäästä lukosta syntyi omakohtaisesta havainnosta. Kuva: Yle

"Helpottaisi pyörien yhteiskäyttöä"

Bisecun lukko on prototyyppi. Yritys pyrkii tuomaan tuotteen markkinoille joukkorahoituksella Yhdysvalloissa ensi syksynä. Toinen keskeinen markkina on pyöräilyyn hurahtanut Eurooppa.

Bisecun mukaan seuraavassa vaiheessa lukkoihin asennetaan sim-kortti, jonka avulla lukko kytkeytyy internetiin. Sung kertoo, että ajatuksena on helpottaa esimerkiksi yhteiskäyttöisten kaupunkipyörien käyttöä.

– Nykyisin kaupungit rakentavat yhteiskäyttöpyöriä varten pyöräasemia kalliine lukitusjärjestelmineen. Älylukko hoitaa saman asian jopa 80 prosenttia halvemmalla, väittää Sung.

Verovarojen säästyminen voi olla kaupungeille järkevä kannuste investoida esineiden internetiin. Mutta eikö tavallinen ihminen pärjää vallan hyvin ilman älylukkojen kaltaisia tuotteita?

–Bisecu auttaa ihmisiä unohtamaan lukon ja keskittymään elämässä tärkeisiin asioihin. Eli pyörällä ajamiseen, ei pyörän lukitsemiseen, naurahtaa Sung.

Lue myös: Gartner: Nettiin kytkettyjen esineiden määrä nousee yli 30 prosenttia tänä vuonna

Suosittelemme sinulle