1) "Salaista" yhteydenpitoa
Presidentti Donald Trumpin hallinnon edustajien yhteydenpito Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettilääseen kuohuttaa.
Tammikuussa paljastui, että Trumpin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Michael Flynn oli ollut yhteydessä suurlähettiläs Sergei Kisljakiin. Helmikuun puolivälissä paine kävi asian ensin kiistäneelle Flynnille liian kovaksi ja hän erosi.
Nyt Kisljak on jälleen esillä, kun selvisi, että oikeusministeri Jeff Sessions tapasi hänet kahdesti Trumpin vaalikampanjan aikana.
Sekä Flynn että Sessions ovat olleet yhteydenpidosta ja tapaamisista vaitonaisia.
2) Pakotteista puhuttiin
Washington Post paljasti helmikuussa, että Flynn keskusteli Venäjän-vastaisista pakotteista suurlähettiläs Kisljakin kanssa.
Aiemmin Flynnin seliteltiin valmistelleen lähettilään kanssa muun muassa Trumpin ja Putinin välistä puhelua, pahoitelleen Venäjän Turkin-suurlähettilään murhaa ja puna-armeijan kuoron koneturmaa tai toivottaneen hyvää joulua.
Presidentti Obama määräsi virkakautensa lopussa 29.12. lisää Venäjän vastaisia pakotteita vastalauseena sekaantumiselle Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.
Flynnin sanotaan soittaneen yhden puheluistaan lähettiläälle samana päivänä.
3) Venäjä ollut melkein vaiti
Venäjä ei ole puheiden sisältöä kommentoinut. Presidentti Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi helmikuussa kuitenkin olevansa tietoinen Kisljakin ja Flynnin keskusteluista.
Suurlähettiläs Sergei Kisljak ei ole julkisuudessa kommentoinut yhteydenpitoaan Flynniin.
Tuoreessa Venäjän television haastattelussa lähettiläs sanoi, että amerikkalainen poliittinen järjestelmä juonii Venäjää ja Trumpia vastaan.
Lausunto liittyi siihen, rajoitetaanko Trumpin valtaoikeuksia Venäjän vastaisten pakotteiden osalta.
4) "Tapaamiset eivät liittyneet kampanjaan"
Oikeusministeri Jeff Sessionsin tiedottaja on vahvistanut tämän tavanneen Kisljakin kahdesti, mutta kiistää että keskustelut olisivat liittyneet Trumpin vaalikampanjaan.
Tapaamisten perusteena oli tiedottajan mukaan Sessionsin silloinen asema puolustuskomitean jäsenenä.
Demokraattijohtajat vaativat oikeusministeri Jeff Sessionsin eroa, twiittasi uutiskanava CNN.
Senaatin kuulemisessa ennen nimitystään Sessions sanoi, ettei ole tietoinen Trumpin kampanjan ja Venäjän väitetyistä yhteyksistä.
Edustajainhuoneen tiedustelukomitea ilmoitti keskiviikkona aloittavansa tutkinnan asiasta.
Puoluerajat ylittävä komitea ilmoitti tutkinnasta ennen kuin Sessionsin väitetyt Venäjä-yhteydet tulivat julki.
5) Suurlähettiläs on kokenut konkari
66-vuotias Sergei Kisljak on toiminut Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettiläänä vuodesta 2008 asti.
Hän on ollut korkeissa viroissa ulkoministeriössä Neuvostoliiton ajoista lähtien. Yhdysvalloissa hän työskenteli jo 1980-luvulla Neuvostoliiton edustustossa.
Sen jälkeen Kisljak on ollut Venäjän suurlähettiläänä Brysselissä ja maan Nato-lähettiläänä. Hän on myös toiminut Venäjän varaulkoministerinä.
6) Millainen mies Kisljak on?
Sergei Kisljakia on kuvattu vanhan koulukunnan diplomaatiksi, joka edustaa hallituksensa etuja ja asemaa tehokkaasti.
Washington Postin kolme vuotta sitten haastattelemien amerikkalaisvirkamiesten mukaan suurlähettiläs valmistautuu tapaamisiin hyvin.
Hän on sinnikäs ja edustaa vahvasti Venäjän linjaa, haastatellut kertoivat. Kisljakia ei kuitenkaan arvioitu erityisen ideologiseksi.
Erinomaista englantia puhuvaa Kisljakia kuvattiin älykkääksi ja ystävälliseksi teknokraatiksi.
Entinen Yhdysvaltojen Moskovan-suurlähettiläs Michael McFaul sanoi Kisljakin olevan "myönteisessä mielessä" aktiivinen diplomaatti.
Kisljak ei viihdy julkisuudessa ja suosii Washington Postin mukaan kahdenkeskisiä työlounaita. Hän on harvoin antanut haastatteluja. Myöskään Venäjällä hän ei ole erityisen paljon esillä.
Amerikkalaiset eivät arvioineet Kisljakin kuuluvan Putinin ydinpiiriin, koska lähettiläs on tehnyt suurimman osan työurastaan ulkomailla.