Hyppää sisältöön

Teknologia kaipaa tyttöjä – "Kehitystä ei voi jättää pelkästään nuorten miesten käsiin"

Kyselytutkimuksen mukaan 37 prosenttia 11–18-vuotiaista suomalaistytöistä voisi nähdä itsensä luonnontieteen tai teknologia-alalla.

Tietokoneen käyttöä.
Niin tytöt kuin pojatkin ovat kiinnostuneita tekniikasta lapsuudessa mutta miksi tyttöjen kiinnostus teknologiaan hiipuu teini-iässä? Microsoft on tehnyt laajan kyselyn 12 Euroopan maassa tyttöjen kiinnostuksesta teknologiaan. Yli 11 000 tyttöä vastasi.
Emmakaisa Jokiniemi

Microsoftin teettämässä kyselytutkimuksessa selvitettiin (siirryt toiseen palveluun), miksi eurooppalaiset tytöt eivät ole kiinnostuneita luonnontieteiden ja tekniikan opiskelusta ja miten tilannetta voitaisiin muuttaa.

Microsoftin digitaalisen oppimisen johtaja Kati Tiainen sanoo, että tutkimuksen perusteella Euroopassa yli puolet pojista on kiinnostunut teknologia ja tiede-aloista, mutta tyttöjen kiinnostus on huomattavasti vähäisempää.

Erot maiden välillä olivat kyselytutkimuksessa suuret.

– Suomi oli häntäpäässä Ranskan kanssa, meillä 37 prosenttia tytöistä ajattelee haluavansa teknologia- tai tiedeuralle. Se on absurdia, koska Suomessa on maailman toiseksi parhaimmat tytöt Pisa-tutkimuksen mukaan.

Tiainen näkee, että tytöt kaipaavat kannustusta kiinnostuakseen teknologia-alasta.

– Meidän pitäisi pystyä antamaan koulussa vahvaa positiivista itsetuntoa. Opettajien ja vanhempien kannustus, erityisesti isien kannustus, on tärkeää.

Tiaisen mukaan asenteilla on vaikutusta siihen, mihin aloille tytöt ja pojat suuntautuvat.

Esimerkiksi naisten kannustamisesta teknologia-alalle Tiainen mainitsee oman yrityksensä Microsoftin, jossa ohjeistuksen mukaan naisia pitää olla 30 prosenttia työvoimasta.

– Se on ihan johtajan selkeä tulostavoite. Tavoitteena ei ole se, että palkataan ketä tahansa naisia vaan etsitään aina totta kai parasta osaamista. Naisille mahdollistetaan myös urakehitys.

Microsoftin digitaalisen oppimisen johtaja Kati Tiainen sanoo, että tytöt kaipaavat kannustusta kiinnostuakseen teknologia-alasta. Kuva: Yle

"Osaamista ja erilaisuutta uuden maailman luomiseen"

Tiainen näkee että teknologiakehitykseen tarvitaan sekä miehiä että naisia.

– Teknologian murros on niin suuri, jos ajatellaan esimerkiksi koneoppimista, robotiikkaa. Ei sitä voi jättää pelkästään nuorten miesten käsiin, kyllä me tarvitaan naisia, osaamista ja erilaisuutta uuden maailman luomiseen.

Tiainen myös toivoo, että tiede ja teknologia-alalla olevat naiset kertoisivat omasta urastaan.

– Kun kysytään tytöiltä, että ketkä ovat tiede- tai teknologiakeksijöitä, niin sieltä tulee aikamoinen litania miehiä. Tarvittaisiin tämän alan naisia myös esille kertomaan omasta urastaan. Tytöt kaipaavat kovasti, että he voisivat tutustua tällaisin naisiin ja käydä yritysvierailulla.

Tiaisen mukaan naisten ei pitäisi ajatuksen tasolla asettaa esteitä uralleen teknologia-alalla.

– Välillä naiset itse asettaa lasikattoja. Meillä on välillä ehkä turhia pelkoja ja itse pienennämme omaa ajattelua.

Microsoftin kyselytutkimus toteutettiin 12 Euroopan maassa. Tutkimukseen vastasi 11 500 eurooppalaista 11–30-vuotiasta tyttöä ja naista. Suomen lisäksi tutkimus toteutettiin Alankomaissa, Belgiassa, Isossa-Britanniassa, Irlannissa, Italiassa, Puolassa, Ranskassa, Saksassa, Slovakiassa, Tšekissä ja Venäjällä.

Suosittelemme sinulle