Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Väärää rahaa liikkeellä Ylläksellä

Äkäslompolossa Jounin Kaupan kassoilla on otettu haltuun kymmenkunta epäilyttävää seteliä viime viikkoina.

Setelitukkoja.
Aidossa setelissä on vesileima ja siinä on kohokuvioita. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Johanna Sarjas
Avaa Yle-sovelluksessa

Äkäslompolossa Jounin Kaupan kassoilla on otettu haltuun poikkeuksellisen paljon väärennetyiksi epäiltyjä seteleitä. Kauppias Sampo Kaulasen mukaan vääriksi oletettuja seteleitä alkoi ilmaantua joulun aikoihin.

– Kahdenkymmenen euron seteleitä jää kiinni parin viikon välein. Noin kymmenen päivää sitten kiinni otettiin sadan euron seteli, sanoo Kaulanen.

Kun kassan setelintunnistuslaite ei hyväksy seteliä kauppa ottaa paperirahan haltuunsa. Liike toimittaa setelin poliisille sekä tekee asiasta rikosilmoituksen. Useimmiten tapahtuma on asiakkaalle hyvin yllättävä.

– Kyllähän se on ikävä yllätys asiakkaalle kun raha ei kelpaakaan. Ja asiakas on todennäköisesti syytön. Osa vääristä seteleistä löytyy vasta illalla eikä kassalla. Silloin vahinko on kauppiaan. Ulkomaalaisten asiakkaiden setelit tulevat kaukaa, toteaa Kaulanen.

Viime vuonna Lapissa 73 ilmoitusta väärästä rahasta

Lapin poliisille on tehty tämän vuoden aikana 13 ilmoitusta väärennetyistä seteleistä. Viime vuonna samana ajankohtana tehtiin 19 ilmoitusta. Viime vuonna maakunnassa tehtiin yhteensä 73 rikosilmoitusta ja sitä edeltävänä vuonna 16. Iso osa Lapin väärennetyistä seteleistä jää kiinni suurissa tunturikeskuksissa.

– Täytyy muistaa, ettei jokainen ilmoitus merkitse sitä, että kyseessä olisi varmasti väärennös. Keskusrikospoliisi tutkii setelien aitouden, sanoo Lapin poliisin viestintäpäällikkö Henna Kelloniemi.

Koko maan setelistöstä löydettiin viime vuoden aikana yhteensä 2 171 euroseteliväärennöstä. Väärennösten määrä oli noin kaksinkertainen verrattuna vuoden 2015 tilanteeseen, kertoo Suomen Pankki sivullaan. Väärennösmäärän kasvun selittää pitkälti vuoden 2016 lopussa sattunut yksittäistapaus.

Verraten muihin euromaihin väärennösmäärät ovat Suomessa pieniä, mikä johtuu muun muassa hyväkuntoisesta setelistöstä. Marraskuussa 2015 laskettiin liikkeeseen uusi 20 euron seteli. Seuraavaksi lasketaan uusi 50 euron seteli 4.4.2017.

Aito seteli ei ole sileä, siinä on kohokuvioita. Setelissä on vesileima sekä useimmissa seteleissä on lisäksi turvalanka.

Suosittelemme sinulle