Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Kyynisyys lisääntyy: Vain vähän yli puolet 15–29-vuotiaista näkee Suomen tulevaisuuden valoisana

Rasistisia ajatuksia on harvalla ja suhtautuminen maahanmuuttajin on luontevampaa kuin ennen.

Skeittaaja hyppää rampin ylitse.
Tutkimuksen mukaan 83 prosenttia haastatelluista nuorista suhtautuu omaan tulevaisuuteensa optimistisesti. Kuva: Julian Stratenschulte / EPA
Mikael Mikkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tänään tiistaina julkaistava vuoden 2016 nuorisobarometri kertoo, että Suomen tulevaisuuden näkee valoisana vain 55 prosenttia nuorista. Ilmiö on kytköksissä yhteenkuuluvuuden tunteeseen ja meneillään olevaan taloudelliseen tilanteeseen.

Suomalainen hyvinvointivaltio saa tutkimuksen mukaan nuorilta vahvan kannatuksen, mutta sen säilymiseen suhtaudutaan tulevaisuudessa epäilevästi.

– Halutaan esimerkiksi sosiaaliturvan säilyvän, mutta samalla epäillään, että säilyykö se kuitenkaan, Nuorisotutkimusverkoston tutkija Sami Myllyniemi valottaa.

83 prosenttia haastatelluista nuorista suhtautuu omaan tulevaisuuteensa optimistisesti. Koko maailman tulevaisuuden näkee hyvänä 25 prosenttia.

Tasa-arvoa halutaan lisää

Tutkimuksen mukaan nuoret toivovat tasa-arvon ja ympäristön tilan paranevan, mutta eivät kuitenkaan oikein usko siihen. Kyynisyyden ja epäluottamuksen nopea lisääntyminen on yksi tutkimuksen keskeisiä havaintoja. Varsinkin poikien luottamus on pudonnut merkittävästi.

Nuorten tulevaisuuden toiveet eivät ole merkittävästi muuttuneet vuosien saatossa. Hyviä ihmissuhteita ja työpaikkaa pidetään edelleen erittäin tärkeinä. Nykyisin harvemmat nuoret tosin toivovat saavansa omistusasuntoa, autoa, perhettä ja lapsia sekä pysyvän työsuhteen.

Ihonvärillä ei väliä

Suhtautuminen maahanmuuttajiin on nuorten parissa myönteisempää. Entistä useammalla on maahanmuuttajataustaisia ystäviä, eikä ihonväriä tai syntymistä Suomessa pidetä enää niin tärkeänä.

– Rasistisia ajatuksia on erittäin harvalla ja suhtautuminen maahanmuuttajin on entistä luontevampi, ihonvärillä ei ole niin merkitystä, Myllyniemi kertoo.

Entistä harvempi kuitenkaan haluaisi Suomeen nykyistä enempää ulkomaalaisia.

Vuosittain julkaistava Nuorisobarometri on mitannut 15–29-vuotiaiden suomalaisten nuorten arvoja ja asenteita vuodesta 1994 lähtien. Vuoden 2016 Nuorisobarometri perustuu 1901 puhelinhaastatteluihin, ja sen teeman on tulevaisuus.

Suosittelemme