Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Oletko vienyt margariinirasiasi muovipisteelle? Ehkä turhaan, koska muovijäte on päätynyt poltettavaksi

Pääkaupunkiseudulla osa muovinkeräysastioiden sisällöstä on tähän asti päätynyt kierrätyksen sijasta poltettavaksi. Tilanne on parantumassa ehkä jo lähiviikkoina.

Kuvassa muovijätettä
Kuva: Heini Holopainen / Yle
Saija Nironen
Avaa Yle-sovelluksessa

Muovinkierrätys on lähtenyt kompastellen liikkeelle pääkaupunkiseudulla.

Jogurttipurkkien, pesuainepullojen ja muiden muovijätteiden keräys aloitettiin viime vuoden alussa pääkaupunkiseudulla. Keräyspisteitä on sekä taloyhtiöissä että suurten markettien lähellä.

– Vielä noin kolmannes muovinkeräysastiaan päätyvästä jätteestä on muuta kuin muovinkeräykseen kuuluvaa materiaalia. Jätteen laatu on toki kokeilun aikana parantunut, mutta sen kanssa on vielä tekemistä, sanoo kiinteistöjen muovinkeräyksestä vastaavan HSY:n kuljetuspuolen käyttöpäällikkö Johanna Rusanen.

Muovia on kerätty pääkaupunkiseudun kiinteistöistä nyt noin vuoden ajan ja materiaalia on tähän mennessä saatu noin 2000 tonnia. Huonon laadun vuoksi muovijäte on kuitenkin kierrätyksen sijasta jouduttu kotitalouksien muovijätekeräyksistä toimittamaan poltettavaksi Vantaa Energialle.

– Asukkaat heittävät sekajätteen ajattelemattomuuttaan muovinkeräysastiaan. Tällä hetkellä käydään kuitenkin neuvotteluja Suomen Uusiomuovin kanssa siitä pystyttäisiinkö jo tässä kuussa siirtämään muovikuormat Ekokemille muovijalostuslaitokselle, sanoo Rusanen.

Rinki Oy:n jätepisteistä muovi on kuitenkin pystytty toimittamaan Riihimäelle Ekokemin laitokselle.

Astioita liian harvassa?

Suomessa avautui vuonna 2016 muovipakkauksille yli 500 keräyspistettä, joista viitisenkymmentä sijaitsee Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kirkkonummen alueella. Asukkaat kokevat, että pisteitä on liian haravassa.

– Meille on tullut jonkun verran palautetta siitä, että vientimatkat koetaan pitkiksi. Muovinkeräys on kuitenkin vasta aloitettu ja tällä pisteiden määrällä nyt kartoitetaan sitä, millaisia määriä muovijätettä saadaan ja millaista sen laatu on, sanoo keräysverkostosta vastaavan Rinki Oy:n toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen.

Tanskasen mukaan jokaisen uuden pisteen perustaminen tuo lisäkustannuksia, mikä taas näkyy tuotteiden ostohinnoissa.

– Meidän velvollisuus on katsoa myös sitä, että keräys tehdään tehokkaasti, sanoo Tanskanen.

Iso osa pisteistä sijaitsee päivittäistavarakauppojen yhteydessä, missä ihmiset asioivat yleensä viikoittain.

Keräysmuovi muuttuu uusiksi tuotteiksi

Kierrätyskelpoinen kuluttajapakkausjäte käsitellään Riihimäen kierrätyslaitoksessa, jonka tuottama uusiomateriaali hyödynnetään uusien muovituotteiden valmistuksessa.

Näin voidaan vähentää öljyn tarvetta muovituotteiden tuotannossa. Muun muassa ruokakauppojen kassoilla myytävistä muovikasseista iso osa on jo valmistettu kierrätysmuovista.

Pakkausten liiallinen puhdistaminen esimerkiksi isolla määrällä lämmintä vettä voi kuitenkin nollata kierrätyksellä saavutettavan hyödyn.

Lähimmän muovinkeräyspisteen voit tarkistaa täällä.

Tekstiä täsmennetty 7.3.2017 kello 14:58. Lisätty tieto siitä, että Rinki Oy:n pisteistä muovi on viety ja viedään Riihimäelle Ekokemin laitokselle.

Suosittelemme