Hyppää sisältöön

Kannatusmittaus: Perussuomalaisten suosio uhkaa romahtaa Soinin kotikunnassa

Vihreät on parantanut asemiaan, mutta kokoomus on yhä Espoon suurin puolue, ilmenee Ylen puoluekannatusmittauksesta.

Puoluekannatusarviot, Espoo 2016
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Esa Koivuranta

Perussuomalaisten suosio on laskusuunnassa Espoossa.

Yle Uutisten Taloustutkimuksella teettämän puoluekannatusmittauksen mukaan perussuomalaisten kannatus on pudonnut Espoossa kahden kuukauden aikana peräti 5,2 prosenttiyksikköä – siitä huolimatta, että kyseessä on puolueen väistyvän puheenjohtajan, ulkoministeri Timo Soinin kotikunta ja hän on ehdolla kevään kuntavaaleissa (siirryt toiseen palveluun).

Perussuomalaiset on helmikuun lopussa ja maaliskuun alussa toteutetun kyselyn mukaan nyt Espoon viidenneksi suurin puolue, 5,6 prosentin kannatuksella. Edellisen, tammikuun alussa julkaistun kannatusarvion jälkeen RKP on kivunnut perussuomalaisten ohi neljänneksi, vaikka myös se on menettänyt kannatustaan, 0,7 prosenttiyksikköä.

Kärkipaikkaa Espoossa pitää tässäkin kyselyssä kokoomus, sen kannatusprosentti on 34,7. Puolue on myös Espoon nykyisen kaupunginvaltuuston selvästi suurin.

Kevään kuntavaalit häämöttävät kuukauden päässä. Espoossa, Suomen toiseksi suurimmassa kaupungissa, vaaliasetelmat ovat juuri nyt tällaiset:

Vaaliasetelmat Espoossa -grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ylen tammikuiseen kyselyyn verrattuna Espoon suurin nousija on vihreät. Puolue on kannatusarviossa kakkossijalla, myös nykyisessä kaupunginvaltuustossa se on toiseksi suurin.

Vihreät on noussut kahdessa kuukaudessa jopa 3,1 prosenttiyksikköä. Ero kokoomukseen on kuitenkin suuri: 13,6 prosenttiyksikköä.

Myös naapurikunnissa Helsingissä ja Vantaalla vihreät on nostanut kannatustaan viime kuntavaaleista. Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo arvioikin keskiviikkona, että vihreät saattaa hyötyä valtakunnan politiikasta eli siitä, että se on oppositiopuolue.

Valtakunnallisessa kannatusmittauksessa vihreät on nyt neljännellä sijalla.

Voiko asetelma vielä muuttua?

Ylen teettämien kuntakohtaisten puoluekannatusmittausten virhemarginaali on valtakunnallisia kyselyjä suurempi. Vaalikampanjatkin ovat vasta pyörähtämässä käyntiin, kuten kokoomuksen Jan Vapaavuori totesi Helsingin kannatusmittauksen yhteydessä.

Miten tämä vaikuttaa kuntavaalien lopputulokseen?

– Jos ollaan kolmen neljän prosenttiyksikön sisällä, asetelma voi muuttua vielä ihan hyvin, vastaa Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen.

– Esimerkiksi Helsingissä peli on auki. Erot eivät ole kuin pari prosenttiyksikköä.

Vaaleista yli neljä vuotta, vihreät kovassa nousussa

Kun Espoon tuoretta kannatusarviota vertaa edellisten, syksyn 2012 kuntavaalien tulokseen, asetelma on selvä: eniten suosio on laskenut perussuomalaisilla, vaalitulokseen verrattuna yli puolet eli 6,8 prosenttiyksikköä.

Laskua on perusteltu etenkin hallitusvastuulla.

Vihreiden kannatuslukemiin on tässä vertailussa tullut nousua 4,4 prosenttiyksikköä. Myös keskusta ja vasemmistoliitto ovat nousseet prosenttiyksikön. Kokoomuksen kannatus on puolestaan tullut 1,3 prosenttiyksikköä alaspäin.

Puolekannatusarviot,  Espoo 2012
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ylen puoluekannatusmittaus on tehty 20. helmikuuta ja 2. maaliskuuta välisenä aikana. Kyselyyn on vastannut 1 022 espoolaista. Taloustutkimus toteutti tutkimuksen puhelinhaastatteluna.

Tilastollinen virhemarginaali on kolme ja puoli prosenttiyksikköä suuntaansa. Puoluekantansa ilmoitti 67,7 prosenttia vastanneista.

Yle teetti kaksi peräkkäistä kuntakohtaista puoluekannatusmittausta nyt ensimmäisen kerran. Helsinkiä koskenut kysely julkaistiin toissa päivänä keskiviikkona ja Vantaan kannatusarvio eilen torstaina.

Suosittelemme sinulle