Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Venäjä kielsi uuden Kaunotar ja Hirviö -satuelokuvan lapsilta – Homohahmo oli liikaa

Sekä uskonnollisten konservatiivien että seksuaalivähemmistöjen on vaikea hyväksyä Disneyn ensimmäistä avoimesti homoseksuaalia hahmoa.

LeFoulla on romanttisia tunteita komeaa Gastonia kohtaan.
LeFoulla on romanttisia tunteita komeaa Gastonia kohtaan. Kuva: © 2016 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.
Sanna Vilkman
Avaa Yle-sovelluksessa

Emma Watsonin tähdittämä Disney-uutuus Kaunotar ja Hirviö on herättänyt polemiikkia jo ennen reilun viikon päästä olevaa ensi-iltaansa. Elokuvassa on ensimmäinen avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluva Disney-hahmo.

Elokuvan ohjaaja Bill Condon vahvisti brittiläiselle Attitude-lehdelle, että elokuvan roiston, Gastonin koomisella aisaparilla LeFoulla on romanttisia tunteita isäntäänsä kohtaan.

– Yhtenä päivänä hän haluaisi olla Gaston, toisena suudella tätä, kuvaili ohjaaja lehden haastattelussa.

Tunteet tulevat ilmi muun muassa LeFoun ylistyslaulussa Gastonille, mutta niistä saadaan muitakin merkkejä. Mistään roisista sisällöstä ei ole kyse.

Satuelokuvan homoseksuaalihahmo herätti silti välittömän paheksunnan aallon uskonnollisissa konservatiivipiireissä. Yhdysvalloissa muun muassa evankelista Franklin Graham vetosi Facebook-tilillään, että kristityt kaikkialla boikotoisivat sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asialle asettunutta Disneytä. Grahamin mielestä Disney "puskee LGBT-agendaa lastemme mieliin ja sydämiin". Päivitystä on tähän mennessä jaettu jo lähes 100 000 kertaa.

Alabamassa elokuvateatteri ilmoitti poistavansa Kaunottaren ja Hirviön ohjelmistostaan, koska omistajat katsoivat sen sotivan uskonnollista vakaumustaan vastaan, kertoi New York Times. Kyseinen drive-in-teatteri joutui sulkemaan Facebook-tilinsä, kun se alkoi tulvia kommentteja ohjelmistolinjauksen puolesta ja vastaan. Monissa kommenteissa omistajia pidettiin tekopyhinä, koska he eivät edes olleet nähneet paheksumaansa elokuvaa.

Dan Stevens esittää Hirviötä, Emma Watson on Belle.
Dan Stevens esittää Hirviötä, Emma Watson on Belle. Kuva: © 2016 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved

Venäjällä lastenelokuva kiellettiin lapsilta

Venäjän parlamentissa Kaunotarta ja Hirviötä ei tyydytty paheksumaan. Valtaapitävän Yhtenäinen Venäjä -puolueen Vitali Milanov vaati kulttuuriministeriöitä kieltämään elokuvan levityksen Venäjällä. Milanovin mielestä elokuva rikkoo Venäjän homopropagandalakia, joka muun muassa kieltää esittämästä homoseksuaalisia suhteita yhdenveroisina heterosuhteiden kanssa ja levittämästä "homopropagandaa" alaikäisille.

– Valtion tärkein tehtävä lasten suhteen on varjella lapsuutta ja nuoruutta maailman saastaisuudelta ja estää lapsia ja nuoria altistumasta vahingollisille ilmiöille, kertoo The Guardian Milanovin lausuneen.

Kulttuuriministeri Vladimir Medinski kertoi BBC:n haastattelussa selvittävänsä rikkooko Kaunotar ja Hirviö Venäjän lakeja. Lopulta elokuvalle asetettiin kuudentoista vuoden ikäraja, eli se kiellettiin lapsilta.

Luke Evans on pinnallinen Gaston, joka kosiskelee Belleä. Gastonin apuria LeFouta näyttelee Josh Gad.
Luke Evans on komea, mutta pinnallinen Gaston, joka kosiskelee Belleä. Gastonin apuria LeFouta näyttelee Josh Gad. Kuva: © 2016 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved

Homohahmon hölmöys ärsyttää monia

LeFoun hahmoa ei ole otettu täysin varauksettomasti vastaan niissäkään piireissä, jotka ajavat voimakkaasti seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ja ovat kauan kaivanneet heteronormatiivisista rakkaustarinoista poikkeavia juonikuvioita valtavirran elokuviin.

Etenkin Disney-yhtiötä on perätty jo pitkään havahtumaan sukupuolisen suuntautumisen kirjoon; tarjoamaan samastumiskohteita myös niille nuorille, jotka kuuluvat seksuaalivähemmistöihin, sekä edistämään suvaitsevaisuutta ja moniarvoisuutta.

Varovainen nyökkäys seksuaalivähemmistöjen suuntaan nähtiin viime vuonna Zootropolis-elokuvassa, jossa kahdella antilooppiherralla oli ilmiselvästi riitaisa parisuhde ja sama sukunimi. Disney ei kuitenkaan tehnyt asiasta numeroa ja homoparin bongasivat elokuvasta vain melko harvat tarkkasilmäiset.

Viime vuonna sosiaalisessa mediassa suorastaan roihusi kampanja #GiveElsaAGirlfriend. Siinä vedottiin Disney-yhtiötä kirjoittamaan supersuositun Frozen-elokuvan jatko-osaan Elsa-prinsessalle tyttöystävä. Useissa sosiaalisen median kannanotoissa ja aihetta analysoivissa lehtijutuissa LeFoun hahmoa onkin pidetty merkittävänä askeleena seksuaalivähemmistöjen tasa-arvon kannalta.

Toisissa puheenvuoroissa taas on paheksuttu sitä, että kun Disney viimein tuo valkokankaalle homomiehen, on kyseinen hahmo vähän höhlä roisto. Esimerkiksi The Daily Dotin analyysissa todetaan, että yhtiön elokuvissa on ennenkin ollut homoseksuaalisiksi tulkittavia roistoja. Lehden mukaan lihaksikkaan heteromiehen perään haikaileva typerys ei todellakaan ole seksuaalivähemmistöjen kuvauksen huippuhetki vuonna 2017.

LeFouta näyttelevä Josh Gad on itse kuvannut Twitter-tilillään olevansa roolistaan enemmän kuin ylpeä ja kehottanut ihmisiä katsomaan elokuvan ennen kantansa muodostamista.

Monissa kommenteissa on myös ihmetelty sitä, miksei ihmisen ja puhvelipäisen eläinhirviön romanttisessa suhteessa nähdä mitään kummallista.

Suosittelemme sinulle