Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Toimittajalta: Kolme kysymystä Ylen vaalikoneen ja Vaaligallerian kulisseista

Vaalikoneen ja Vaaligallerian tekijät kertovat, mikä urakassa onnistui ja missä meni pieleen.

Juho Salminen, Marika Ahonen, Jarkko Ryynänen ja Paula Pokkinen.
Juho Salminen, Marika Ahonen, Jarkko Ryynänen ja Paula Pokkinen. Kuva: Yle
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Sunnuntaina äänestetään kuntavaaleissa, mikä näkyy kiihtyvänä vaalikoneen käyttönä. Äänestäjä ja ehdokas etsivät toisiaan usein viime metreille asti.

Mutta miksi Ylen vaalikone ja Vaaligalleria ovat juuri sellaisia kuin ovat? Tässä kurkistus konepellin alle.

1. Hyvä vaalikonekysymys – onko sellaista?

Ylen vaalikoneessa on 31 kysymystä. Niiden tehtävä on olla sellaisia, että äänestäjä huomaa erot puolueiden väliltä ja sisältä. Juuri siksi jotkin kysymyksistä ovat tarkoituksella kärjistäviä. Teimme vaalikoneen kysymykset neljä periaatetta mielessämme:

  • Kiinnostavuus – mitä asioita äänestäjät pitävät tärkeinä kuntavaaleihin liittyen? Tämän selvittämiseksi teimme kyselyn Taloustutkimuksen kanssa.
  • Tärkeys – mistä tulevat valtuutetut päättävät? Tätä varten keräsimme taustatietoja kunta-alan asiantuntijoilta.
  • Arvot – ne vaikuttavat aina politiikan taustalla. Siksi teimme vaalikoneeseen arvokysymysten paketin yhdessä Aalto-yliopiston tutkijan kanssa.
  • Läheisyys - kuntavaaleissa on vaaleista eniten kyse arjesta. Niinpä teimme aluetoimitusten avulla jokaiselle manner-Suomen kunnalle viisi omaa, kunnassa puhuttavaa kysymystä.

Vaalien alla on keskusteltu siitä, puhutaanko lainkaan oikeista asioista. Ylen vaalikoneeseen esimerkiksi terveyskysymykset on haluttu mukaan siksi, että ne ovat tutkitustikin ihmisille tärkeimpiä vaaleista toiseen – vaikka sote-asiat siirtyvät tällä tietoa maakuntien vastuulle. Sen sijaan emme kysyneet vaikkapa eutanasiasta tai Natosta, koska ne eivät kuntien päätäntävaltaan kuulu.

Äänestäjän ei tarvitse osata vastata kaikkiin kysymyksiin. Vaalikonetta voi käyttää ehdokkaiden tarkasteluun, vaikkei ottaisi kantaa mihinkään. Etsi kiinnostava ehdokas ja katso, miten hän on vastannut ja kantansa perustellut.

2. Miksi ehdokkaat kuvasivat Vaaligallerian videot itse?

Vaalikoneessa ehdokkaat vastasivat yhdestä kolmeen kysymykseen videomuodossa ja näistä kone leipoi kokoon Vaaligallerian videot. Gallerian tekotyyli poikkesi edellisvaaleista, joissa Ylen toimittajat haastattelivat ehdokkaat. Näissä kuntavaaleissa tuo haastattelurupeama osoittautui mahdottomaksi. Ehdokkaita on 33 618 – kaikkien haastatteleminen entisellä tyylillä olisi vienyt aikaa yli puolitoista vuotta.

Uudenlainen Vaaligalleria on ollut kiinnostava kokeilu. Kaksi havaintoa:

  • Sisältö toimii. Videot näyttävät ehdokkaista jotakin sellaista, mihin vaalikoneen tekstivastaukset eivät pysty.
  • Videoista innostui osa. Vaalikoneeseen on vastannut noin 17 500 ehdokasta, ja heistä yli 5300 on tehnyt videon.

Vaaligallerian videoita on katsottu jo yli puoli miljoonaa kertaa ja aineisto kiinnostaa myös tutkijoita. Ainakin retoriikasta on suunnitteilla analyyseja. Kyseessä onkin eräänlainen moderni kansanrunousarkisto.

3. Vaalikoneeseen ja -galleriaan liittyi myös teknisiä ongelmia – millaisia?

Aina kun tekee jotain uudenlaista, ongelmat ovat todennäköisiä. Ei siis ollut yllätys, että ongelmia tuli - mutta se yllätti, millaisia ne olivat. Ja voitte uskoa, että ne harmittivat myös meitä.

Ongelmatapaukset voi jakaa karkeasti kahteen ryhmään. Viimeisinä päivinä ennen vaalikoneen julkaisua ehdokkailla oli vaikeuksia vastata kysymyksiin ja tehdä videoita. Tämä johti muun muassa siihen, että julkaistuksi päätyi joitakin keskeneräisiä videoita ja vastauksia.

Toinen ryhmä on kirjava joukko teknisiä pulmia, jotka hankaloittivat videon tallentamista. Joissain tapauksissa ongelman ydin liittyi ehdokkaan käyttämään laitteeseen, joissakin Ylen järjestelmään.

Kaikkiaan erilaisia ongelmatapauksia on tiedossamme kolmisen sataa. Jokainen on liikaa, pahoittelemme niistä aiheutunutta haittaa.

Ilman ehdokkaita ei olisi vaalikonetta tai Vaaligalleriaa. Haluammekin kiittää kaikkia ajasta ja vaivasta, joita kysymyksiin vastaaminen vaati.

Hankaluuksista kuitenkin selvittiin, ja kokonaisuutena seisomme ylpeänä työn tulosten takana. Toivottavasti Suomen suurin vaalikone ja -galleria auttavat löytämään ehdokkaan!

Suosittelemme