Hyppää sisältöön

Wikileaks: CIA pystyy salakuuntelemaan älypuhelimia – tuhansia vahvistamattomia verkkovakoiluasiakirjoja julki

CIA:lla on käytössään ainakin tuhat erilaista verkkovakoilujärjestelmää, vuotosivusto Wikileaks kertoo. Asiantuntijan mukaan vuodetut asiakirjat vaikuttavat aidoilta.

Wikileaksin päätoimittaja Julian Assange Ecuadorin Lontoon-suurlähetystössä helmikuussa 2016. Kuva: REX / AOP

Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA pystyy salakuuntelemaan yleisimpiä älypuhelimia, vuotosivusto Wikileaks väittää. Kehittämiensä haittaohjelmien avulla CIA voi sivuston mukaan saada haltuunsa puhelimen sijaintitiedot, viestit, mikrofonin ja kameran.

Wikileaksin mukaan CIA:lla on käytössään ainakin tuhat erilaista hakkerointijärjestelmää, tietokonevirusta ja muuta haittaohjelmaa. Sen hakkerit työskentelevät CIA:n päämajan ohella Yhdysvaltojen konsulaatissa Frankfurtissa.

Tiedot perustuvat lähes 9 000 asiakirjaan, jotka Wikileaks-sivusto julkaisi (siirryt toiseen palveluun) tiistaina. Ne ovat sen mukaan peräisin CIA:n kybertiedusteluyksiköstä. Asiakirjojen aitoutta ei ole toistaiseksi onnistuttu vahvistamaan eikä CIA ole itse ottanut asiaan kantaa.

Nyt julkaistut asiakirjat ovat vasta ensimmäinen osa valtavaa tietomurtoa, jota Wikileaks kutsuu CIA:n historian suurimmaksi.

Älytelevisiosta salakuuntelulaite

Wikileaksin mukaan CIA:n haittaohjelmat pystyvät murtautumaan älypuhelinten ohella myös tablettitietokoneisiin, yleisimpiin tietokoneiden käyttöjärjestelmiin, internetpalvelimiin ja jopa älytelevisioihin.

Samsungin älytelevisiosta voi tehdä salakuuntelulaiteen haittaohjelmalla, jonka CIA on kehittänyt yhdessä Britannian tiedustelupalvelujen kanssa, sivusto kertoo. Televisio voi lähettää nauhoittamiaan keskusteluja CIA:n palvelimelle jopa silloin, kun se näyttäisi olevan suljettuna.

CIA:lla on asiakirjojen mukaan omat yksikkönsä iPhonen IOS-käyttöjärjestelmää ja Googlen Android-järjestelmää vastaan. Edes viestiohjelmien kuten Whatsappin tai Telegramin viestit eivät pysy turvassa haittaohjelmien saastuttamissa puhelimissa.

"Vaikuttavat aidoilta"

Sivusto kertoo saaneensa haltuunsa osan CIA:n haittaohjelma-arkistosta tietovuodon kautta. Sen mukaan arkisto olisi kiertänyt luvattomasti hallinnon entisten työntekijöiden ja alihankkijoiden keskuudessa, ja yksi heistä olisi luovuttanut osan siitä Wikileaksille.

Uutistoimisto AP:n haastatteleman asiantuntijan mukaan asiakirjat vaikuttavat aidoilta. Yhdysvaltojen tiedustelupalveluilla tiedetään olevan hyvin edistyneitä verkkovakoiluvälineitä. CIA:n ohella niihin on erikoistunut turvallisuusvirasto NSA.

Wikileaks on julkaissut kymmenen toimintavuotensa aikana paljon aitoja Yhdysvaltojen hallinnon salaisia asiakirjoja. Yhdysvaltojen presidentinvaalikampanjan aikana sivusto julkaisi tuhansia sähköpostiviestejä, jotka oli siepattu Hillary Clintonin kampanjapäälliköltä.

Wikileaksia ja sen johtajaa Julian Assangea syytettiin presidentinvaaleihin sekaantumisesta. Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaisten mukaan tietomurron takana olivat Venäjän turvallisuuspalvelut.

Lähde: AP

Suosittelemme sinulle