Hyppää sisältöön

Nuoret pyörittävät Mäntyharjulla elokuvateatteria – "Tämä on parasta mahdollista nuorisotyötä"

Työt toivat 21-vuotiaalle Jannu Löyskälle niin paljon suhteita ja kokemusta äänitekniikasta, että hän perusti oman yrityksen.

Santeri Aaltonen, Jannu Löyskä, Aimi Matikka ja Jalal Alsaifi elokuvateatterin projektorikopissa.
Santeri Aaltonen, Jannu Löyskä, Aimi Matikka ja Jalal Alsaifi ovat töissä Mäntyharjun elokuvateatteri Kinossa. Kuva: Vilma Ruokoski / Yle
Vilma Ruokoski

Viime syksynä mäntyharjulainen Santeri Aaltonen, 15, sai puhelun kunnan vapaa-aikasihteeriltä Pertti Petmanilta.

– Kesän lopussa Petu soitti, että olisi töitä tarjolla, Aaltonen kertoo.

Puhelulla Petman kutsui Aaltosen tutustumaan kunnan elokuvateatterin töihin. Aaltonen kertoo tehneensä ensimmäiset työvuoronsa elokuvateatteri Kinossa parin viikon harjoittelun jälkeen.

Mäntyharjulla paikkakuntalaiset nuoret ovat pyörittäneet lähes 20 vuoden ajan kunnan omistamaa elokuvateatteria. Työtehtäviin kuuluvat elokuvateatterin asiakaspalvelun ja tekniikan hoitaminen. Lisäksi nuoret vastaavat eri tapahtumien ääni- ja valotekniikasta. Töissä on kymmenkunta noin 15–20-vuotiasta nuorta.

– Tämä on parasta mahdollista nuorisotyötä, vapaa-aikasihteeri Pertti Petman sanoo.

Nuorille maksetaan työstä palkkaa ja työ on osa-aikaista. Petman kertoo nuorten vastaavan elokuvateatterista melko itsenäisesti, vaikka aikuiset ovat aina tavoitettavissa tarvittaessa.

Elokuvateatterilta yrittäjäksi

Jannu Löyskä, 21, työskentelee elokuvateatterissa seitsemättä vuotta.

– Tästä on avautunut suhteita erittäin moniin suuntiin, hän sanoo.

Löyskä kertoo työskennelleensä muun muassa Mikko Alatalon ja Joel Hallikaisen äänimiehenä Mäntyharjun kulttuurisalissa, joka on myös elokuvateatteri.

– Jos tekee työn hyvin, sinut muistetaan ja saat enemmän töitä, Löyskä sanoo.

Elokuvakoneenhoitajan töissä hän oppi niin paljon äänitekniikasta, että perusti oman toiminimen. Löyskä ei ole vapaa-aikasihteeri Pertti Petmanin mukaan ainoa, joka on saanut elokuvateatterilta kipinän tulevaisuuden ammattiinsa, joka on voinut olla asiakaspalvelua, tekniikan parissa tai kulttuurialaa.

– Se on ykkösjuttu, että oppii kantamaan vastuuta, Petman sanoo.

Vaikka työn kautta ei löytyisi omaa unelma-ammattia, voi työkokemuksen kautta huomata millaisesta työstä pitää. Esimerkiksi Aimi Matikka, 18, kertoo tärkeimpien oppien tulleen tilityksestä ja huomanneen pitävänsä asiakaspalvelutyöstä.

Viime syksynä elokuvateatterissa aloittanut Santeri Aaltonen summaa oppimaansa:

– Työnteosta olen oppinut sen, että ajallaan kannattaa olla, ja muistaa mitä pomo sanoo. Esimiestä on toteltava ja viisaampaa kuunneltava.

Suosittelemme sinulle