Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Neljälle pankille varoitus ja seuraamusmaksu: Finanssivalvonta selvitti miten vanhuksille myytiin sijoitustuotteita

Yhtiöt olivat hankkineet puutteellisesti tietoja asiakkaista. Nordean kohdalla ongelmia tuotti mallisalkku.

Finanssivalvonta
Finanssivalvonnan toimipaikka sijaitsee Helsingin Kruununhaassa. Kuva: Yle
Varpu Kiviranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Luotto- ja vakuutuslaitoksia valvova Finanssivalvonta on antanut neljälle yhtiölle julkisen varoituksen ja määrännyt seuraamusmaksun.

Nordean Suomen-sivuliikkeelle se määräsi miljoonan euron seuraamusmaksun, Helsingin seudun osuuspankille 400 000 euron maksun, Alexandria-pankkiiriliikkeelle 90 000 euron ja sijoitusinstrumentteja tarjoavalle Investiumille 20 000 euron seuraamusmaksun.

Finanssivalvonta keskittyi tarkastuksessa vuosina 2015–16 selvittämään, kuinka yli 70-vuotiaille ei-ammattimaisille asiakkaille oli myyty sijoitusrahastoja.

Finanssivalvonta antoi varoitukset asiakkaiden tietojen selonottovelvollisuuden ja soveltuvuusarviointien laiminlyönneistä. Taustalla on rahoitusvälineiden markkinoinnista annettu direktiivi, jonka mukaan pankin on varmistuttava, että liiketoimet ovat asiakkaille soveltuvia.

Nordean maksua korotti suositus sijoittaa saman konsernin rahastoihin

Seuraamusmaksut Fiva määräsi dokumentointivaatimusten laiminlyönneistä ja Nordean kohdalla eturistiriitatilanteiden tunnistamatta jättämisestä.

Lain mukaan pankin on säilytettävä tietoja asiakkaan tietämyksen selvittämisestä, jotta tietojen avulla voidaan jälkikäteen vahvistaa tapahtumien kulku.

– Jos näitä ei noudata, voidaan määrätä seuraamusmaksu, kuten nyt tehtiin, sanoo johtava neuvonantaja Sonja Lohse Finanssivalvonnasta.

Laissa on myös vaatimus, että eturistiriitatilanteita on pyrittävä ehkäisemään. Nordean kohdalla tässä oli puutteita ja sen takia Nordean seuraamusmaksu nousi. Kyse oli Lohsen mukaan Nordean mallisalkkutoimintatavasta.

– Pankin tietojärjestelmä antoi lähtökohtaisesti aina asiakkaalle suosituksen myydä koko nykyinen sijoitusvarallisuus ja sijoittaa varat asiakkaan sijoitusprofiilin mukaisen mallisalkun sijoitustuotteisiin, jotka olivat pankin kanssa samaan konserniin kuuluvan rahastoyhtiön sijoitusrahastoja tai samaan konserniin kuuluvan henkivakuutusyhtiön sijoitusvakuutuksia, Lohse kuvailee. 

Näin syntyi eturistiriitatilanne. Lohsen mukaan Nordealla olisi pitänyt olla tästä paremmat ohjeet henkilökunnalle. 

– Jokainen toimija on jo ryhtynyt parantamaan rutiinejaan. Tilanne on nyt varmaan jo toisenlainen, Lohse arvioi.

Fiva aloitti tarkastuksen tammikuussa 2015 ja päätti sen maaliskuussa 2016.

Pankit kertovat parantaneensa tapojaan

Asiasta tiedottaneen Nordean mukaan tarkastuksessa ei sen kohdalla tullut esille tapauksia, joissa neuvonta olisi ollut asiakkaan edun vastaista tai aiheuttanut vahinkoa asiakkaalle. Se kertoo aloittaneensa parannustoimenpiteet jo ennen Fivan tarkastusta ja jatkaneensa niitä sen jälkeen.

Myös OP Helsinki kertoo, että korjaukset on tehty, eikä asiakkaille koitunut taloudellista haittaa. Pankin tiedotteessa mainitaan, että esimerkiksi henkilöstön koulutusta on lisätty merkittävästi.

Alexandria on tiedotteessaan samoilla linjoilla, sen mukaan puutteista ei ole aiheutunut vahinkoa asiakkaille. Myös se kertoo korjanneensa tarkastuksessa huomatut puutteet. Myös Investium kuvailee korjanneensa sisäisiä järjestelmiään.

Seuraamusmaksun suuruudessa Finanssivalvonta otti huomioon muun muassa pankkien menettelyn laajuuden ja kestoajan. Seuraamusmaksu maksetaan valtiolle. Yhtiöt voivat valittaa asiasta markkinaoikeuteen 30 päivän aikana. Helsingin OP ei aio valittaa päätöksestä. Nordea ei vielä kommentoi asiaa. 

Suosittelemme sinulle