Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Yle palaa STT:n asiakkaaksi – toistaiseksi vain väliaikaisesti

Yle alkaa vuosikymmenen tauon jälkeen ostaa STT:n uutispalveluja. Sopimus on kuitenkin voimassa vain vuoden loppuun asti.

Yle linkkitorni Pasila.
Kuva: Derrick Frilund / Yle
Mikko Pesonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle ostaa huhtikuun alusta lähtien uutispalveluja STT:ltä. Tänään solmittu sopimus kattaa myös ruotsinkielisen uutispalvelun.

Yle Uutisten vastaavan päätoimittajan Atte Jääskeläisen mukaan vuoden loppuun jatkuva sopimus on pilottivaihe, jonka aikana testataan yhteistyön toimivuutta.

– Syksyn aikana tiedämme, tuoko yhteistyö STT:n kanssa säästöjä ja tehokkuutta, jolloin sopimusta voidaan jatkaa. Katseet ovat erityisesti yöpäivystyksessä, jossa on päällekkäisyyttä, sanoo Jääskeläinen.

Yle luopui STT:n uutispalvelusta vuonna 2006, jolloin Yleen perustettiin oma uutistoimisto. Jääskeläisen mukaan sille on tarvetta jatkossakin.

– Ylen ja STT:n uutistoimistojen välillä on yllättävän vähän päällekäisyyttä. Me teemme paljon radio- ja tv-lähetyksiä, joita STT:n tekstipohjainen uutispalvelu ei pysty tuottamaan.

Yhteistyöllä haetaan kuitenkin säästöjä. Onko edessä irtisanomisia?

– Ei ainakaan tässä vaiheessa. Syksyllä katsotaan, onko mahdollista vähentää omaa työvoimaa. En kuitenkaan usko dramaattisiin henkilöstövähennyksiin, Jääskeläinen kertoo.

STT:n uutispalvelujen hinta on noin miljoona euroa vuodessa. Jääskeläisen mukaan menoerään on varauduttu Ylen tämän vuoden budjetissa.

Yle ja STT ovat neuvotelleet viime syksystä lähtien. Taustalla on kansanedustaja Arto Satosen johtaman Yle-työryhmän raportti, jonka mukaan Ylen tulisi hakea yhteystyötä kaupallisen median, muun muassa STT:n kanssa.

Tarvitseeko Yle STT:tä vai käydäänkö neuvotteluja Satosen työryhmän toiveen takia?

– Laki edellyttää, ettei valtion tukea saa ohjata asiakkuuksien kautta. Tämä tarkoittaa sitä, että yhteistyön on oltava taloudellisesti mielekästä myös Ylelle, Jääskeläinen selittää.

STT:ssä Yle-sopimuksesta ollaan riemuissaan.

– Ylen paluu STT:n asiakkaaksi on loistava uutinen. Alamme heti pohtia, kuinka yhteistyötä voidaan syventää, sanoo STT:n toimitusjohtaja Mika Pettersson.

Ylen Jääskeläisen mukaan sopimuksen jatko vuodenvaihteen jälkeen ei ole itsestään selvää.

– Olemme vaativa asiakas. STT:n pitää kehittää palvelujaan tulevaisuuden tiedonvälitykseen sopivaksi. Palvelun laadusta riippuu, onko se hintansa väärtti ja kannattaako yhteistyötä jatkaa.

Suosittelemme sinulle