Perinteisesti naiset ovat perustaneet hyvinvointialan, sosiaali- ja terveysalan sekä kaupan ja palvelualan yrityksiä.
Suomen yrittäjänaisten toimitusjohtajan Marjut Silanderin mukaan nyt naiset perustavat paljon myös kauneuteen, liikuntaan ja viestintään keskittyviä yrityksiä. Näiden taustalla ovat monesti bloggaajat, tubettajat ja some-tähdet. Monet heistä ovat nuoria naisia.
– Nuoret naiset ottavat haltuunsa myös verkkokauppaa ja laajentavat toimintaansa sitä kautta, Silander kertoo
Nuorten innostus yrittäjyyttä kohtaan näkyy myös tilastoissa. Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja Jari Jokilampi kertoo, että 17 prosenttia kaikista perustetuista yrityksistä on 18–25-vuotiaiden perustamia.
Yrittäjyydelle ei välttämättä ole vaihtoehtoa
Silanderin mukaan naiset päätyvät yrittäjiksi monesta eri syystä. Joillekin se antaa joustoa perhe-elämän ja työn yhteensovittamiseen, joillekin se on ainoa vaihtoehto työllistyä.
Silander uskoo, että myös palkkatyön ja yrittäjyyden yhdistäminen tulee yleistymään. Tällä hetkellä se ei ole helppoa, sillä järjestelmät laahaavat perässä. Esimerkiksi työttömyystilanteessa voi koitua vaikeuksia, jos on työskennellyt myös yrittäjänä. Tilanteeseen toivotaan muutosta.
Monesti naisyrittäjät tuovat omaa naisellista näkökulmaa kehitettäviin tuotteisiin ja palveluihin.
Alvi Niemelä
– Nyt selvitellään mahdollisuutta kuulua samaan aikaan kahteen työttömyyskassaan, Silander kertoo.
Perinteisesti naiset ovat alkaneet yrittäjiksi vanhempina kuin miehet. Yrittäjinä naiset ovat miehiä koulutetumpia ja varovaisempia. Naiset haluavat saada kunnon ammattitaidon ennen oman yrityksen perustamista.
– Naiset käyttävät yrittäjyyteen tarjolla olevia palveluita ja ottavat asioista selvää, Jari Jokilampi kertoo.
Alue vaikuttaa perustettaviin yrityksiin
Alueen elinkeinorakenteella on iso vaikutus perustettaviin yrityksiin. Esimerkiksi Itä-Suomessa perustetaan paljon metsä-sektoriin pohjautuvia yrityksiä. Espoossa, Tampereella ja Oulussa puolestaan toimii paljon ICT-alaan, yritypalveluihin ja konsultointiin liittyviä yrityksiä. Valtaosa näistä on miesten omistamia.
Yrittäjänaisten Silanderin mukaan naiset lähes loistavat poissaolollaan teknologia-alalta ja startup-yrityksistä. Vain neljä prosenttia näistä on naisten perustamia.
ICT-kaupunki Oulussa tilanne toinen. Oulun uusyrityskeskuksen toimitusjohtajan Alvi Niemelän mukaan alueen vahva ICT-osaaminen näkyy myös naisten perustamissa yrityksissä.
– Meillä on paljon korkeasti koulutettuja naisia yrittäjinä myös ICT-sektorilla. Monesti naisyrittäjät tuovat omaa naisellista näkökulmaa kehitettäviin tuotteisiin ja palveluihin, Niemelä kertoo.