Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Emma Ainalan maalauksissa uppoudutaan pelien ja rakastumisen kuplaan

Taidemaalari Emma Ainalan laaja yksityisnäyttely Candy Crush Saga kertoo tarinoita vaihtoehtoisista maailmoista.

Kuvataiteilija Emma Ainala, taustalla teos Sad Online (2016).
Kuvataiteilija Emma Ainala, taustalla teos Sad Online. Kuva: Maria Bonnor / Yle
Maria Bonnor
Avaa Yle-sovelluksessa

Taidemaalari Emma Ainalan (s. 1989) teoksille on ominaista runsaus, pastellivärit ja naisen tai tytön asettaminen maalauksen keskiöön. Tämä pätee myös Mikkelin taidemuseon Candy Crush Saga -näyttelyssä, jossa on esillä Ainalan uusimpia maalauksia. Moni teos käsittelee uppoutumista – oli kyse sitten rakkaudesta, äitiydestä tai pelien maailmasta.

Pelaaminen on aiheena muun muassa installaatiossa Sad Online, johon kuuluu isokokoisen maalauksen lisäksi vanhoja tietokoneita, niiden näytöillä pyöriviä animevideoita, näppäimistöjä ja pieniä koriste-esineitä.

Ainalan mukaan teos ei ole yhteiskunnallinen kannanotto pelaamisen haitallisuudesta, vaan heijastelee sitä, että nykyään voimme valita hyvin pitkälle sen, missä todellisuudessa tai kuplassa elämme.

– Pelaaminen on samalla viivalla sellaisten symbolien kuin bongin, kannabiksen lehtien tai herkkujen kanssa, joita kuvissa myös on. Hedonismi ja eskapismi rinnastuvat siihen, että maalaaminen on minulle toisille maailmoissa olemisen valinta, Emma Ainala kertoo.

Emma Ainala: Beautiful Life (2016).
Emma Ainala: Beautiful Life (2016). Kuva: Emma Ainala

Teokset tulevat taiteilijalle eräänlaisina näkyinä, joita hän työstää eteenpäin piirtämällä. Hullaantuminen ja leikkisyys ovat osa prosessia. Maalauksissaan Ainala ei etsi ratkaisuja, vaan heittää katsojalle pallon näyttämällä, miten itse maailman hahmottaa.

Rantapallo ja pikkuesineitä – silti tosissaan

Maalausten ympärille rakennetut installaatiot ovat Emma Ainalan taiteessa uutta. Sad Online -teoksen lisäksi myös Beautiful Life -maalauksen eteen on luotu asetelma, johon kuuluu rantapallo, laavalamppu ja hiekasta kasvava palmu.

Taiteilija sanoo haluavansa venyttää ajatusta siitä, mitä hän voi esittää traditionaalisissa öljyvärimaalauksissa.

– Voin tehdä tänne tietokoneen tai muita asioita, joita minulle tulee mieleen tai joita imen jostain blogien kuvastoista, ja että työ silti tuntuu kokonaiselta ja on tosissaan, Ainala kuvaa.

Uudelta tuntuu sekin, että monessa maalauksessa nähdään pastellivärien ohella mustan ja myrkynvihreän sävyjä. Taiteilijan mukaan teosten värimaailma vaihtelee kausittain. Kun hän aloitti opintonsa Kuvataideakatemiassa vuonna 2008, teosten sanottiin olevan ruskeita.

– Lisäksi se liittyy käytännön teknisiin asioihin. Opettelen vaikka maalaamaan ilman ratkaisua: on tummaa, josta nousee jotain. Toisaalta tulee ihan kyllästymistä, Ainala sanoo.

Maalauksissa kaaos asettuu harmoniaksi

Emma Ainalan teoksia kuvataan usein sanoilla unenomainen ja mystinen. Kuten unissa, myös Ainalan maalauksissa kauniin ja idyllisen joukosta nousee esiin surullisia ja ahdistavia asioita.

Emma Ainala: Dope in Paradise (2016).
Emma Ainalan Dope in Paradise (2016) käsittelee muun muassa naiseuteen liittyviä myyttejä. Kuva: Laura Happo

Ilmassa leijuvien rakastavaisten alla kieltään lipovat lohikäärmeet, kasvoilleen maahan lysähtäneen pelaajan takana suutaan aukoo krokotiili ja kerran kuukaudessa hukkaan valuvat munasolut kimmeltävät maassa oudosti.

Ainalan mukaan asiat voivat olla sekä-että, vastakkaisia keskenään.

– Välillä on hankala hahmottaa asioita tai ilmiöitä. Niitä puristetaan yksinkertaiseen muotoon, jotta meidän olisi helppo sulattaa asioita. Jos vaan hyväksyisi kaoottisen rönsyilevyyden, että yhdessä asiassa voi olla monenlaista ja eri näkökulmia, ja se voi silti olla harmoniassa.

Myös näyttelyn nimi Candy Crush Saga viittaa moneen suuntaan. Ainalaa viehättävät sanat ja ilmaukset, joihin kerrostuu useita merkityksiä. Candy tarkoittaa karkkia, crush ihastumista tai murskaa, Candy Crush taas on Facebook-peli. Nämä kaikki kietoutuvat jollain tapaa näyttelyn aihepiiriin.

Näyttely ensimmäistä kertaa kotimaakunnassa

Helsingissä syntynyt Emma Ainala opiskeli Savonlinnan taidelukiossa 2005–2008. Kuvataideakatemiasta valmistumisen jälkeen hän nousi yleisön tietoisuuteen Nuoret 2013 -näyttelyssä Helsingin Taidehallissa.

Viimeksi Ainalan teoksia on nähty Helsinki Contemporaryn yksityisnäyttelyssä Sensual World vuonna 2016.

Nyt Savonlinnaan asettuneen Ainalan teoksia on esillä ensimmäistä kertaa Etelä-Savossa. Candy Crush Saga on avoinna Mikkelin taidemuseossa 21.5.2017 saakka.

Korjattu 10.3.2017 kello 17:00. Emma Ainala on syntynyt Helsingissä, ei Jyväskylässä.

Suosittelemme sinulle