Hyppää sisältöön

Viisi pointtia eduskunnan turpokeskustelusta – joka neljäs puhuja nainen

Eduskunta on tänään keskustellut hallituksen puolustusselonteosta.

Kokoomuksen Ilkka Kanerva puhuu (tak.), kuuntelemassa puolustusministeri Jussi Niinistö, ulkoministeri Timo Soini ja pääministeri Juha Sipilä (oik.) eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 8. maaliskuuta 2017. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) esitteli hallituksen puolustusselonteon helmikuussa. Tänään selonteosta keskusteltiin eduskunnan täysistunnossa.

Turvallisuuspolitiikka on yhteinen asia

Ulko- ja turvallisuuspolitikassa vallitsee perinteisesti yhteinen näkemys puolueiden kesken, niin myös puolustusselonteon osalta. Useampi puhuja nosti esiin, että yhteinen näkemys turvallisuuspolitiikassa on hieno asia. Yhteisymmärrys näkyi myös siinä, että kansanedustajat eivät pahemmin tölvineet toisiaan puheenvuoroissa.

Oppositiosta kritisoitiin muutamia asioita puolustusselonteossa, mutta pääosin yhdyttiin selonteon näkemyksiin. Selonteossa oleva maininta sodan ajan joukkojen määrän kasvattamisesta oli opposition mielestä osin silmänkääntötemppu. Tämän puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kiisti.

Eniten kriittikkiä esitti vasemmistoliitto. Puolue sanoi selonteon olevan sävyltään "alarmistinen".

Turvallisuusympäristö on muuttunut

Keskustelussa tuli selväksi, että kansanedustajat pitävät selvänä Suomen turvallisuusympäristön muuttuneen huonompaan suuntaan. Venäjän toimet Ukrainassa ja Krimin niemimaan miehittäminen nousivat esiin puheenvuoroissa.

Muuttuneen turvallisuusympäristön lisäksi usein mainittiin myös uudet uhat, kuten kyberhyökkäykset.

Uudet asehankinnat

Kaikki puolueet ilmoittivat sitoutumisensa meri- ja ilmavoimien uusiin hankintoihin. Merivoimat tarvitsee neljä uutta alusta, ja Hornet-hävittäjien korvaaminen tulee ajankohtaiseksi ensi vuosikymmenellä.

Vasemmistoliitto tosin ilmoitti, ettei se hyväksy yli 60 hävittäjän ostamista. Puolue myös kyseenalaisti hävittäjien 7-10 miljardin hinta-arvion. Vihreät ilmoitti, ettei se ole valmis sitoutumaan ratkaisuun, jossa hankinnat rahoitettaisiin leikkaamalla hyvinvointipalveluista.

Kansainvälinen yhteistyö

Selonteossa nostetaan esiin puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa. Sitä tukivat kaikki puolueet, mutta vasemmistoliiton suunnasta osoitettiin pientä varaumaa siihen.

Vihreät ja SDP tosin kritisoivat puolustusselontekoa siitä, että yhteistyötä Ruotsin kanssa käsitellään siinä liian pintapuolisesti.

Miehet enemmän äänessä

Kun asiat koskivat aseita ja turvallisuuspolitiikkaa, selvä enemmistö puhujista oli perinteiseen tapaan siisteihin pukuihin pukeutuneita miehiä. Vihreiden ja kristillisten eduskuntaryhmien puheenvuorot pitivät naiset, muiden ryhmien kannat tulivat miesten suista.

Ryhmäpuhujien vihreiden Krista Mikkosen ja kristillisten Päivi Räsäsen jälkeen seuraava puheenvuoron pitänyt nainen oli perussuomalaisten Veera Ruoho. Häntä ennen puhujia oli ollut 27.

70:stä ensimmäisestä puhujasta naisia oli kaikkiaan seitsemäntoista. Tähän lukuun on laskettu Krista Mikkosen pitämät kolme ja Päivi Räsäsen kaksi puheenvuoroa.

Eduskunta keskusteli puolustusselonteosta monta tuntia.

Suosittelemme sinulle