Moni suuri yksityinen lääkäriketju on lisäämässä etävastaanottoa, jossa potilas ja lääkäri lähettävät viestejä tai kuvia chattaamalla.
– Yleensä vaihdellaan muutamia viestejä, että päästään diagnoosiin, hoitopäätöksiin ja tarvittaessa tekemään reseptejä, Mehiläisen Digiklinikan vastuulääkäri Toni Keski-Jyrä kuvailee.
Etäkäyntien määrä on vielä pieni, mutta useasta lääkäritalosta kerrotaan kasvun olevan tällä hetkellä nopeaa. Esimerkiksi Terveystalossa noin yksi sadasta työterveyskäynnistä tapahtuu chatin välityksellä. Mehiläisestä kerrotaan chat-käyntien lisääntyvän viikoittain. Pihlajalinna puolestaan on aloittamassa etävastaanottopalvelun lähiaikoina.
Lääkäri arvioi aina, riittääkö etähoito
Etäyhteydellä voivat hoitua vaivat, jotka eivät vaadi fyysistä tutkimista. Tyypillisiä ovat naisten virtsatietulehdukset, silmätulehdukset tai allergiset ihottumat, jos potilaalla on ollut samoja vaivoja aiemminkin. Etänä voidaan hoitaa myös esimerkiksi osa kroonisten sairauksien seurannasta.
Jokaisella etävastaanottokerralla lääkäri kuitenkin arvioi, saako hän riittävästi tietoa potilasta tapaamatta. Tarvittaessa potilas ohjataan perinteiselle vastaanotolle.
Nopea chat-käynti voi estää sairauden pahenemisen
Terveystalossa chat-käynnit nähdään ennen kaikkea yhtenä hoitoketjun osana, joka täydentää perinteisellä vastaanotolla annettavaa hoitoa.
– Jos tarvitaan esimerkiksi laboratoriotutkimuksia, lähete voidaan tehdä etävastaanoton perusteella. Saattaa olla, että tarvitaan jatkohoitoa fyysisellä lääkärikäynnillä tai hoitoa jatketaan muulla tavalla, Terveystalon johtava ylilääkäri Juha Tuominen sanoo.
Joskus nopean chat-käynnin avulla vältetään sairauden paheneminen.
– Esimerkiksi virtsatieinfektiossa bakteerit jatkavat kasvuaan. Vaikkapa kolmen tunnin lisäviive tekee oireista merkittävästi pahempia, ja ääritapauksessa kyseinen infektio saattaa muuttua vaikka munuaisaltaan tulehdukseksi. Hoitoketjun nopeutumisesta saadaan todellisia terveyshyötyjäkin, Juha Tuominen Terveystalosta sanoo.
Etäpotilaina työikäisiä, lapsia ja vanhuksia
Etälääketieteen vastuulääkäri Timo Carpén Diacorista kertoo, että potilaat työikäisistä ikääntyneisiin ovat kokeilleet chat-palvelua.
– Työterveyspotilaita on paljon. On myös yksityisasiakkaita, ja vanhuksetkin ovat löytäneet palvelun soveltuvin osin. Lisäksi lasten vanhemmat ovat ottaneet lasten asioissa palvelun kautta yhteyttä.
Myös matkailijat käyttävät lääkäriketjujen etäpalveluita. Lääkäri voi usein antaa neuvontaa, mutta potilasvakuutusjärjestelmä ei kata lääkärin hoitoa Suomesta ulkomaille.
Lääkäriketjujen etävastaanotot kiinnostavat usein siksi, että lääkäriin lähteminen voi olla hankalaa. Osa niistä on auki ympäri vuorokauden.
– Esimerkiksi lapsille voi tulla vaivoja sellaiseen vuorokaudenaikaan tai sellaisessa paikassa, ettei lääkäriin pääsy ole helppoa. Sairaan lapsen kanssa matkustaminenkin voi olla hankalaa. Silloin saamme nopeasti arvioitua tilannetta ja annettua hoito-ohjeita, Mehiläisen Digiklinikan vastuulääkäri Toni Keski-Jyrä toteaa.
Chat-lääkärien tulevaisuudesta vaihtelevia arvioita
Lääkäriketjuilla on etävastaanoton mahdollisuuksista hyvin erilaisia näkemyksiä.
– Asiantuntijat ovat asettaneet vähän erilaisia arvioita. On puhuttu, että kymmeniä prosentteja yleislääkärin vastaanotoista voitaisiin hoitaa etäyhteydellä. Kyllä me toki näemme, että tässä on selkeä kasvupotentiaali, Toni Keski-Jyrä Mehiläisestä sanoo.
Diacorin etälääketieteen vastuulääkärin Timo Carpénin mukaan chat-käynnit voisivat korvata suuren osan tiettyjen kroonisten sairauksien seurantakäynneistä.
– Pitkäaikaissairauksien seurannassa, kuten diabeteksessa tai verenpainetaudissa, potilaat itse yleisesti ottaen seuraavat hyvin sairauksiaan. Suurin osa näistä seurannoista voitaisiin tehdä etänä. Voidaan ottaa laboratoriotutkimukset ja käydä niiden tulokset ja omaseuranta läpi etänä. Toki erillisen tarpeen vaatiessa voidaan ohjata vielä perinteiselle vastaanotolle, Timo Carpén sanoo.
Terveystalon johtavan ylilääkärin Juha Tuomisen kanta on selvästi varovaisempi.
– Itse veikkaisin, että ehkä viisi prosenttia käynneistä voisi muuttua chat-käynneiksi tai etäkäynneiksi. Jossakin tietyssä potilasryhmässä se voisi olla kymmentäkin prosenttia.
Potilaalle chat-lääkärillä käyminen on perinteistä vastaanottoa halvempaa. Etävastaanotosta on saanut Kela-korvausta noin vuoden ajan.