Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Suomi taas esillä Isisin propagandassa – Yhtenä syynä suomalaistaustaiset Isis-johtajat

Pohjoissuomalainen parikymppinen nainen esiintyy tuoreimmassa Isis-lehdessä. Suomen merkitys on noussut Isisin viestinnässä.

Rumiyah
Umm Musa al-Finlandiyyahin kirjoitus ilmestyi Rumiyah-lehdessä tällä viikolla. Kuva: Rumiyah
Sara Rigatelli
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaiseksi esittäytyvä nainen on kirjoittanut artikkelin terroristijärjestö Isisin propagandalehden uusimpaan numeroon.

Alkuviikosta ilmestyneessä Rumiyah-lehdessä nainen kirjoittaa siitä, miksi Isis edustaa hänelle todellista islamia. Juttu on otsikoitu "Mitä minulle ei koskaan kerrottu".

Rumiyah on Isisin rekrytointiin ja propagandaan tarkoitettu verkkojulkaisu, joka on ilmestynyt syyskuusta 2016 lähtien. Sitä ennen Isis julkaisi verkossa muun muassa Dabiq-nimistä lehteä.

Kirjoittaja esiintyy nimellä Umm Musa al-Finlandiyyah. Samalla nimellä Facebook-profiilia on pitänyt aiemmin nuori suomalaisnainen Syyrian Raqqasta käsin.

Nainen keskittyy tekstissä sen todisteluun, ketkä ovat todellisia muslimeja ja ketkä eivät.

– Koska olen muuttanut Suomesta, tiedän, kuinka vaikeaa on suojella itseään vääräuskoisuudelta, hän kirjoittaa englanniksi.

Yksi artikkeli ei lisää uhkaa

Suomi on ollut viime kesästä lähtien aiempaa näkyvämmin esillä Isisin propagandassa. Esimerkiksi viime heinäkuussa Isisin Dabiq-lehdessä julkaistiin toisen suomalaisnaisen kirjoitus.

Suojelupoliisin mukaan yksi artikkeli ei lisää Suomeen kohdistuvaa uhkaa, mutta se on jatkoa viime aikojen kehitykselle.

– Käynnissä on muutos, jossa Suomi on entistä enemmän esillä propagandassa, Supon viestintäpäällikkö Jyri Rantala sanoo.

Supon mukaan muutos johtuu muun muassa siitä, että muutama Suomesta lähtenyt taistelija on noussut Isisissä merkittävään asemaan. Muutkin taistelijat ovat lisänneet Suomen tunnettavuutta.

Isis mieltää Suomen terroristijärjestöä vastustavan liittouman osaksi, koska Suomi muun muassa kouluttaa kurditaistelijoita Irakissa.

Supo ottaa lisääntyneet Suomi-maininnat huomioon, kun se arvioi Suomeen kohdistuvaa terroriuhkaa. Toistaiseksi uhka-arvio ei ole noussut marraskuusta 2015. Tuolloin uhkataso nostettiin erittäin matalasta matalalle tasolle.

– Artikkeli on yksi tekijä, joka voi ajan oloon vaikuttaa uhkatasoon, Supon Rantala sanoo.

Nainen radikalisoitui nopeasti

Yle on seurannut Umm Musan Facebook-profiilia siitä lähtien, kun hän lähti Syyriaan, eli alkuvuodesta 2015. Hän oli tuolloin 20-vuotias. Sittemmin profiili on poistettu.

Naisen radikalisoitumisprosessi on ollut nopea. Hän oli kääntynyt islamiin vain joitakin kuukausia ennen päätymistään Isisin kannattajaksi. Hän vaikuttaa omaksuneen suoraan salafistisen, jyrkän linjan islamin tulkinnan.

Hän oli kääntynyt muslimiksi ylioppilaskeväänään, kun hän meni naimisiin ulkomaalaistaustaisen miehen kanssa. Avioliitto kesti vain hetken.

Nainen asui Pohjois-Suomessa, mutta muutti syksyksi opiskelemaan Helsinkiin. Hän oli siinä vaiheessa jo eronnut ensimmäisestä miehestään. Joulukuuhun mennessä hän oli vaihtanut Facebookissa taustakuvakseen Isisin maailmankartan.

Jotain siis tapahtui loppuvuonna 2014. Isisin kalifaatti oli ollut tuolloin voimassa muutaman kuukauden.

Tiedot naisen vaiheista perustuvat hänen somekäyttäytymiseensä ja hänet tunteneiden henkilöiden haastatteluihin.

Syyriassa nainen on ollut naimisissa Abu Musa -nimisen Isis-taistelijan kanssa. Abu Musa on Suomessa opiskellut bangladeshilainen nuorukainen, jonka päätymisestä Isisiin Yle on uutisoinut tässä ja tässä jutussa.

Abu Musa oli lähtenyt Isis-taistelijaksi puoli vuotta ennen naista. Tiedossa ei ole, onko hän houkutellut naisen vaimokseen Isisiin vai onko nainen tavannut miehen vasta Isisissä ollessaan.

"Jos olet muslimi, et voi äänestää"

Nainen on ollut Isisin jäsen nyt kaksi vuotta. Hän kirjoittaa terroristijärjestön "exclusive"-artikkelissa, että maailmassa on massoittain vääräuskoisia muslimeja.

– Jokainen joka ei tuomitse varusmiespalveluksen käyvää muslimia, on itse vääräuskoinen. Jokainen joka ei tuomitse kansanedustajana olevaa muslimia, on itse vääräuskoinen, hän listaa.

Naisen mukaan muslimi lakkaa olemasta muslimi, jos esimerkiksi äänestää vaaleissa, käy armeijan tai työskentelee lakimiehenä.

– Muslimeja ei varoiteta näistä. Päinvastoin pahat imaamit jopa kannustavat tekemään tällaista! nainen kirjoittaa.

Jutussa on kuva Suomen Islam-seurakunnan hautausmaalta Helsingistä.

Nainen väittää, että Suomen muslimiyhteisössä islamin "todelliset" säännöt ovat tabu. Hän kertoo valaistuneensa, kun kuuli rohkean henkilön tuomitsevan ääneen muslimit, jotka eivät rukoile.

Hän on puhunut samoista aiheista aiemmin Facebook-kirjoituksissaan.

Naisen mukaan Islamilaista valtiota ei ole tarkoitettu miellyttämään ihmisiä vaan Jumalaa.

– Kun Allahin viestinviejä käski tappamaan kenet tahansa, joka jättää islamin, Islamilainen valtio totteli, hän julistaa.

Supo: Ei kirjoitettu omasta päästä

Suojelupoliisi pitää kirjoitusta tyypillisenä Isisille: yksilön kautta kerrotaan järjestön teologisia lähtökohtia.

– Vakiotarina, jota on höystetty paikallisilla vivahteilla, Supon viestintäpäällikkö Jyri Rantala kuvaa.

Naisen henkilökohtainen tarina on häivytetty. Tekstissä on vain yleisiä viittauksia Suomeen "vääräuskoisten maana".

Supo kertoo, että Isisillä on vahva tekstintuottamiskoneisto, joka huolehtii kirjoitusten tyylilajista.

– Eivät nämä ole mitään mielipidekirjoituksia, joita kirjoitetaan omasta päästä, Rantala sanoo.

Jo monta Isis-mainintaa Suomesta

Suomalaisnaisen kirjoitus julkaistiin Isis-lehdessä myös puoli vuotta sitten. Tuolloin jutun kirjoittaja oli Suomessa terrorismituomiosta vapautuneen somalimiehen vaimo.

Hänkin on islamiin kääntynyt, alun perin kristitty ja suomalaisessa perheessä kasvanut.

Viime kuussa Suomessa uutisoitiin blogista, joka jakoi Isis-johtajien puheita ja muuta propagandaa suomen kielellä. Blogisivu on poistettu internetistä. Supo ei ota kantaa, mistä maasta blogia on ylläpidetty.

Vuodenvaihteessa Isisille läheinen tv-kanava levitti iskukehotuksia, joissa näkyi joulupukki, poro ja Lapilta näyttäviä maisemia. Supon mukaan viesti ei liittynyt välttämättä Suomeen vaan yleisesti länsimaihin.

Ensimmäinen näkyvä suomalaisnimi Isis-propagandassa oli somalialaistaustainen mies, joka puhui kasvoillaan Isisin rekrytointivideolla kesällä 2014.

Suosittelemme