Kuluttaja oli kesällä 2015 kiinnostunut myynnissä olevasta käytetystä Subaru Foresterista. Mies soitti Autollecom -autoliikkeeseen ja sopi 15 500 euron hintaisen auton varaamisesta.
Kuluttaja ei käynyt ostamassa autoa myymälästä, vaan Subaru toimitettiin hänelle muutamaa päivää myöhemmin.
Yli 200 000 kilometriä ajetusta autosta alkoi pian löytyä vikoja. Siitä käynnistyi riita, jonka seurauksena Kuluttajariitalautakunta suositteli helmikuun lopussa kaupan peruuttamista. Syynä eivät kuitenkaan olleet auton kuluneisuudesta johtuneet viat, vaan oikeastaan yksi unohtunut paperi.
Subaru tuotiin kuluttajalle ja kauppa oli kuluttajasuojalain mukaan kotimyyntiä. Subarun ostajalle olisi pitänyt kertoa, että autolla on kotimyyntisäännösten perusteella 14 vuorokauden palautusoikeus. Sitä ei tehty.
Jos koti- tai etämyyntisääntöjä ei ole asiakkaalle tehty selväksi, voi kaupan purkaa 12 kuukauden ajan. Etämyyntiä on esimerkiksi, että auto ostetaan netistä.
Subaru-kuluttaja otti yhteyttä liikkeeseen vasta 14 vuorokauden ajan umpeuduttua. Autollecom ei halunnut tulla autoa noutamaan ja alkoi ruma riitely.
Autollecomin toimitusjohtaja Niklas Nukari sanoo suoraan, että virhe oli heidän. Auton asiakkaalle luovuttanut työntekijä ei ollut tutustunut kesällä 2014 muuttuneeseen kuluttajasuojalakiin.
– Voin sanoa ihan suoraan, että siinä mentiin kaikkia meidän nykyisiä jälkimarkkinointiohjeita vastaan. Kalliimmat oppirahat maksamme omasta ylimielisyydestämme. Ryhdyimme vähättelemään asiakasta. Meidän kuuluukin ottaa kunnolla turpiin tästä, Nukari sanoo kuultuaan torstaina Kuluttajariitalautakunnan päätöksestä.
Palautusoikeutta eivät tiedä asiakkaat, eivätkä aina kauppiaatkaan
Autoalan Keskusliitto on lähettänyt autokauppoihin jatkuvasti sähköposteja siitä, mitä kotiintoimitus tarkoittaa. Etä- tai kotimyyntiin liittyy velvollisuus informoida kuluttajaa tämän peruutusoikeuksista.
Autollecomin Subaru-kauppa on ensimmäinen tapaus Suomessa, jossa asiakkaalla ei periaatteessa ollut varsinaista syytä kaupan purkuun, mutta hänelle olisi pitänyt kertoa, että siihen on oikeus.
Nopea soittokierros autoalan toimijoille paljastaa, että moni autokauppias on etä- ja kotimyynnin säännöistä edelleen sekaisin. Yleensä sekoilua aiheuttaa, missä varsinainen autokauppa solmitaan. Jos kauppasopimus allekirjoitetaan siinä vaiheessa, kun auto on tuotu kotiin, on auto ostettu kotimyynnissä.
Valtaosa suomalaisista ei ole koskaan kuullutkaan, että kotiin toimitettujen farkkujen ostamiseen nettikaupasta ja auton ostamiseen etänä pätevät samat pelisäännöt. Suurin ero on, että autoa ei voi palauttaa postissa.
Asiakas voi yrittää käyttää palautusoikeutta törkeästi hyväksi
Autoketju Kamux on Suomessa autoilla käytävän etäkaupan suurin. Yhtiö sanoo etäkaupan olevan ”merkittävää bisnestä”, mutta ei kuitenkaan kilpailusyistä kerro tarkkoja myyntilukuja.
Kamux käytti heti lain tultua 2014 voimaan omat etäkaupan sopimuspohjansa kuluttajaviranomaisilla hyväksytettävinä. Yhtiö ilmoittaa, että se lähettää asiakkaalle aina etämyyntiehdot sähköpostilla ja asiakkaan on kuitattava ne saaduiksi.
Kamuxin etämyyntiehdoissa lukee, että 100 kilometriä ajoa katsotaan koeajoksi. Jos asiakas ajaa autolla enemmän ja päättää sitten kahden viikon sisään palauttaa auton, perii yhtiö ylimenevistä kilometreistä korvauksen. Se, paljonko korvaus heillä on, yhtiö ei kerro.
Lain mukaan kuluttaja vastaa kuitenkin vain auton arvon alentumisesta. Käytetyn auton arvo ei yleensä alene merkittävästi, jos sillä ajaa yli 100 kilometriä.
Autoalan Keskusliitossa tiedetään, että osalle asiakkaista voi syntyä houkutus ostaa autoja esimerkiksi lomareissujen ajaksi ja palauttaa ne sitten.
Jo monet autoliikkeistä soveltavat Kamuxin tapaan kilometrivähennystä, joka voi auton iästä ja arvosta riippuen olla 0,15-0,40 euroa kilometriä kohden. On myös autokauppiaita, jotka eivät sovella. Heille palautusautot tulevat kalliiksi.
Riita-Subaru haetaan takaisin autoliikkeeseen
Autollecomin toimitusjohtaja Niklas Nukari sanoo, että heillä kaikki muuttui Subarusta saaduilla kovilla opeilla.
– Nykyään menee jo ennakkoinfo siinä vaiheessa, kun asiakas ei ole vielä edes allekirjoittamassa kauppasopimusta. Kun sitten auto viedään, niin kuskien mukana säännöt menevät kauppakirjan yhteydessä. Ja sitten soitamme vielä jälkipuhelun 72 tunnin jälkeen kaupasta ja varmistamme, että onhan se lappu varmasti tullut.
Heti Subarun jälkeen oli Autollecomilla vielä toinenkin unohdus. Subarusta säikähtäneenä yhtiö ehdotti tuolloin itse asiakkaalle, että he peruvat kaupan 30 päivän jälkeen. Sen jälkeen ongelmia ei ole ollut.
– Silloinen virkailija ei ole meillä enää töissä.
Kuluttajariitalautakunta suosittaa, että Autollecom peruuttaisi nyt lähes kaksi vuotta sitten tehdyn Subaru-kaupan. Kauppahinnan lisäksi Autollecom maksaisi ostajan tekemiä korjauskuluja ja viivästyskorkoja. Maksettavasta summasta vähennetään kuitenkin pääosa kuluttajan Subarulla ajamista kilometreistä 0,10 eurolla kilometriä kohden.
– Ilman muuta noudatamme päätöstä. Me käymme huomenna perjantaina noutamassa auton, mikäli se vain asiakkaalle sopii, Autollecomin toimitusjohtaja lupaa.