Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Vantaa peri syöpää sairastavan 5-vuotiaan äidiltä 6 000 euron tukia takaisin – tulos: Perusteita ei ollutkaan

Vantaan kaupunki päätti, ettei se perikään yksinhuoltajaäidin omaishoidon tukia takaisin.

tyttö ja poika veneessä
Leukemiaa sairastava 5-vuotias Aisha käy kesäisin veljensä kanssa isovanhempiensa luona veneilemässä. Kuva: Elina Halme
Satu Krautsuk
Avaa Yle-sovelluksessa

Lattialla Elina Halmeen kotioven edessä odotti viime viikolla iloinen yllätys Vantaan kaupungilta. Se oli päätös, jota hän oli ehtinyt jo odotella.

– Selasin postia ja katsoin, että lasku, lasku ja lasku. Yksi kirje oli erilainen. Se oli virallinen päätös omaishoidontuen takaisinperinnästä luopumisesta, Halme iloitsee.

Parin vuoden aikana lukuisia samannäköisiä kirjeitä kaupungilta saanut Halme avasi kirjeen heti. Päätöksen mukaan Halmeen tulotiedot osoittivat, ettei lähes 6 000 euron takaisinperinnälle ole perusteita.

– Aiemmilla kerroillla olen saattanut odottaa päiväkausia ennen kuin olen uskaltanut avata kirjeen. Nyt uteliaisuus voitti. Päätös oli se, jota toivoinkin. Tiesin itse tilanteeni ja minusta perintä oli kohtuuton. Hyvä, ettei lähdetty mihinkään kohtuullistamiseen vaan luovuttiin kokonaan.

Paljon aikaa meni hukkaan

Yle kertoi ensimmäisenä tammikuussa Halmeesta ja hänen 5-vuotiaasta tyttärestään Aishasta, joka sairastui leukemiaan 3-vuotiaana. Halme on ollut siitä saakka tyttärensä omaishoitaja. Viime syksynä Vantaan kaupunki ilmoitti perivänsä Halmeelta takaisin lähes 6 000 euron edestä omaishoidontukia.

Takaisinperintä johtui siitä, että Kela maksaa Halmeelle erityishoitorahaa. Halme ihmetteli kaupungin linjausta, sillä kaupunki oli koko ajan tiennyt hänen saavan Kelalta tukea.

Ylen jutun jälkeen Vantaa ilmoitti keskeyttävänsä perinnän ja halusi selvittää Halmeen tulotiedot summan mahdolliseksi kohtuullistamiseksi.

– Toimitin tulotietoni kaupungille noin viikon kuluttua, Halme kertoo.

Ennen vanhaan Aisha olisi saanut puhtaat paperit ja me olisimme pitäneet bileet. Puolen vuoden päästä olisi taas löytynyt syöpä.

Elina Halme

Vaikka Halme onkin iloinen päätöksestä, hänen mielestään ruljanssissa meni valtavasti aikaa hukkaan kaikilta osapuolilta. Hän ehti jo suunnitella, mistä joutuisi perinnän takia luopumaan.

– Summa olisi revitty omista tarpeistani. Haluan turvata lasten harrastukset ja kun lapsi on sairas, pitää syödä terveellisesti ja monipuolisesti.

Halmetta myös harmittaa, että joutui käymään asioitaan läpi kaupungin kanssa kirjeenvaihdon kautta.

– Toivoin pitkään, että olisimme tavanneet kasvokkain. Jos joku olisi tullut käymään meillä, olisimme voineet jutella tästä tilanteesta kunnolla aikoja sitten.

Syöpää ei ole voitettu

Pieni Aisha-tyttö on käynyt alkuvuoden aikana säännöllisesti kontrolleissa, sillä kaikki syöpäsolut eivät ole päinvastaisista odotuksista huolimatta kadonneet hänen elimistöstään.

– Ne eivät ole lisääntyneet mutta eivät poistuneetkaan. Kukaan ei tiedä, miten kauan tätä jatkuu. Me aikuiset ja lähipiiri olemme aika kovilla epätietoisuuden kanssa.

Lääkärien mukaan syöpäsolut näkyvät herkästi, koska tutkimusmenetelmät ovat parantuneet. On mahdollista, että elimistö siivoaa ne pois, mutta Halme ei uskalla luottaa tähän.

– Ennen vanhaan Aisha olisi saanut puhtaat paperit, ja me olisimme pitäneet bileet. Puolen vuoden päästä olisi taas löytyny syöpä.

Kontrollivälit pitenevät jatkossa, jos tilanne säilyy ennallaan. Aishan vointi on kuitenkin hyvä ja arki on jatkunut melko normaalina. Päiväkotiin hän ei enää ehdi, mutta esikouluun olisi tarkoitus mennä ensi syksynä.

Aisha odottaa kovasti kesää. Infektioriski on edelleen korkealla, minkä vuoksi leikkikavereita ei aina voi tavata sisätiloissa.

– Kesällä helpottaa. Kesällä voi olla muiden lasten kanssa vapaasti, kun voi juosta pihoilla.

Lahjoitus menee syöpää sairastaville lapsille

Halmeen taistelu Vantaan kaupungin kanssa sai hyväntekijät liikkeelle. Brother Christmasina tunnettu Ari Koponen ja WestPro4U-yhdistys päättivät maksaa Vantaan kaupungille koko lähes 6 000 euron perintäsumman.

Koska Vantaan kaupunki päätti luopua perinnästä, Halmeelle korvamerkitty lahjoitussumma menee syöpää sairastavien lasten auttamiseen.

– Viemme erään esikouluikäisen tytön ehkä jo ensi viikolla Rovaniemelle tapaamaan joulupukkia. Hänellä ei ole montaa viikkoa elinaikaa ja hän on aina toivonut tapaavansa joulupukin, Koponen sanoo.

Myös Elina Halme on innoissaan siitä, että 6 000 euron lahjoitussumma menee syöpää sairastavien lasten ja heidän perheidensä hyväksi.

Aisha-tyttö on mukana Pienet taistelijat -dokumentissa, joka esitetään 20.3. Ylen TV 1:llä.

Suosittelemme