Eduskunta keskusteli torstaina kaksi tuntia hallituksen esitystä Yleisradio-lain muutoksesta. Hallituksen esityksen mukaan Yleisradion hallintoneuvoston asemaa vahvistettaisiin siten, että hallintoneuvosto päättäisi jatkossa yhtiön strategiasta. Lisäksi säädettäisiin pysyvästä asiantuntijakuulemismenettelystä.
Yle-työryhmän puheenjohtaja Arto Satosen (kok.) mukaan muutos korostaa sitä, että kansan tahtoa kuunnellaan Ylen strategiasta päätettäessä.
– Hallintoneuvoston aseman varmistaminen korostaa sitä, että Yle on Suomen kansa yhteinen radio, jonka kustannukset kansalaiset maksavat Yle-verolla ja jonka strategiasta päättäminen kuuluu niille, jotka ovat vaaleissa kansalta valtakirjan saaneet.
Satonen korostaa, että viimeaikaisella Yle-kohulla ei ole mitään osuutta muutoksessa.
– On annettu ymmärtää, että muutos vaikuttaa Ylen riippumattomuuteen. On hyvin selvästi todettava, että näillä asioilla ei ole mitään tekemistä keskenään. Strategiasta päättäessä ei tehdä journalistisia linjauksia, ne tehdään vain ja ainoastaan talon sisällä.
Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Kivelä (ps.) sanoi pitävänsä tärkeänä sitä, että hallintoneuvosto ei vaikuta jatkossakaan Ylen journalistiseen sisältöön.
– On äärimmäisen tärkeä asia, että hallintoneuvoston ja journalistisen toiminnan välillä on ehdoton palomuuri. Hallintoneuvoston tehtävä on pitää yllä tätä palomuuria.
"Nykyaikana tietoa tulee joka puolelta"
Yle-työryhmän jäsenenä toiminut Teuvo Hakkarainen (ps.) sanoi, että joutui hyväksymään parlamentaarisen työryhmän ehdotuksen pitkin hampain.
– Yle on kuin lapamato vanhassa ihmisessä, se syö ruokkijansa lopulta kuolioon. Nykyaikana tietoa tulee joka puolelta, somesta ja kaupallisesta mediasta, Yle on synnytetty silloin, kun tällaista ei ole ollut. Ylelle voitaisiin tehdä korttijärjestelmä niin, että joka haluaa voi maksaa, ettei se menisi suoraan veronmaksajien rahoista.
Maria Tolppanen (sd.) sanoi hämmästelevänsä suuresti Hakkaraisen ehdotusta siitä, että sosiaalinen media voisi korvata Ylen. Tolppanen ehdotti, että Yle-veroon voitaisiin tehdä jopa korotuksia.
– Mielestäni olisi tasapuolista tuoda Yle-veroon vielä yksi luokka lisää. Tällä hetkellä korkein luokka on hyvin alhaisesta tulosta maksettava vero. Kyllä niillä ihmisillä, jotka tienaavat 50 000 euroa vuodessa tai kuten kansanedustajilla 70 000 euroa vuodessa, olisi varaa maksaa hieman suurempaa Yle-veroa.