Hyppää sisältöön

Vanhusten Venäjän-matkoilta karu tuliainen – eteläkarjalaisten miesten kaikki uudet HIV-tartunnat yli 70-vuotiailla Venäjän-matkaajilla

Infektioylilääkäri kehottaa testaamaan myös ikäihmisiä mahdollisen HIV-tartunnan toteamiseksi.

Jono
Etelä-Karjalasta on nopea käydä Venäjällä vaikka päiväseltään. Kuva: Yle
Petri Kivimäki

Luulo siitä, että HIV olisi vain nuorten aikuisten tai keski-ikäisten sairaus, on erheellinen. Etelä-Karjalassa viime vuonna kaikki HIV:hen sairastuneet miehet olivat yli 70-vuotiaita.

– Ei ole niin, että jos ihminen on yli 70-vuotias, niin hänellä ei voi oireiden taustalla (siirryt toiseen palveluun) olla HIV-infektiota, sanoo Lappeenrannasta Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

Tartunnat Venäjältä

Sairastuneita miehiä yhdistää se, että he ovat saaneet tartunnan Venäjältä. Käydäänkö siis Etelä-Karjalasta seksimatkoilla Venäjällä?

– Sitä minä en osaa sanoa, mutta ainakin nämä tartunnat on saatu Venäjällä rajan läheisyydessä. Kyllä sitä ainakin jonkin verran on, sanoo Suomalainen.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin infektioylilääkäri Pekka Suomalainen haluaa muistuttaa, että myös iäkkäillä ihmisillä voi oireiden takana olla HIV-tartunta. Tauti voi olla pitkällekin edennyt.

– Diagnosoimattomana ja hoitamattomana tauti pahenee koko ajan. Ajoissa löydettynä iäkkäidenkin ihmisten HIV-infektio voidaan hoitaa ihan hyvin.

Suomalaisen mukaan tauti on voinut iäkkäällä ihmisellä edennyt jo AIDS-vaiheeseen.

HIV-testejä myös vanhuksille

Etelä-Karjalassa on jo vuosien ajan ollut ilmiönä se, että vanhemmat ihmiset ovat saaneet HIV-tartunnan. Infektioylilääkäri Pekka Suomalainen toivookin, että myös alueen lääkärit ja hoitohenkilökunta epäilisivät HIV:n mahdollisuutta myös iäkkäillä ihmisillä, mikäli oireet siihen suuntaan viittaavat.

– Taudinkuvat ovat hyvin moninaisia, mutta HIV on helppo havaita yhdellä pienellä verikokeella.

Myös kuppatauti on usein ulkomaan tuliaisia.

– Ne tulevat Venäjältä ja myös muista maista, kertoo infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

Usein kuppalöydökset ovat Suomalaisen mukaan latenttivaiheessa eli piileviä tai oireettomia, joten niiden tartunta-ajankohtaa on vaikea määritellä.

Kaikkiaan Etelä-Karjalassa tavattiin viime vuonna seitsemän HIV-tartuntaa. Kaikki sairastuneet eivät olleet miehiä.

Suosittelemme sinulle