Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Ukraina on nyt venäjänkielisen popin kuuminta hottia – tässä 5 kiinnostavinta nimeä

Euroviisujen isännöintiin valmistautuva Ukraina näyttää nyt suuntaa venäjänkieliselle popmusiikille. Näitä viittä ukrainalaismuusikkoa ja -yhtyettä kriitikot ylistävät.

Ivan dorn
Kuva: Erkka Mikkonen / Yle
Erkka Mikkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ukrainalaismuusikot uudistavat nyt venäjänkielistä populaarimusiikkia.

Kriitikot puhuvat ukrainalaisen musiikin uudesta aallosta, joka on saanut venäjänkielisen tanssipopin lopullisesti irtautumaan neuvostoliittolaisen viihdemusiikin perinteistä.

Listasimme viisi kiinnostavaa ukrainalaista artistia tai yhtyettä, joihin kannattaa tutustua ennen Kiovassa toukokuussa järjestettäviä Euroviisuja.

Ivan Dorn

Viisi vuotta sitten debyyttialbuminsa julkaissutta Ivan Dornia on pidetty ukrainalaisen uuden musiikin isänä. Kriitikoilla onkin tapana jakaa venäjänkielinen tanssimusiikki Dornia edeltävään ja hänen jälkeiseensä aikaan.

Dorn yhdistelee rohkeasti musiikkilajeja elektronisesta musiikista ja hip hopista funkiin ja jazziin. Varman päälle pelaaminen ei häntä kiinnosta. Keikkasalit kerta toisensa jälkeen täyttävä muusikko tunnetaan myös hurjasta lavaenergiastaan.

Huhtikuussa ilmestyvä ensimmäinen englanninkielinen albumi on artistin tulikoe. Valloittaako Dorn sydämet ympäri maailmaa vai menettääkö hän myös aiemmat faninsa vieraskielisillä teksteillään?

Katso tältä YouTube-videolta lisää Ivan Dornin työskentelystä.

Ivan dorn
Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Onuka

Kone- ja folkmusiikkia yhdistävä Onuka käyttää musiikissaan sähkörumpuja ja ukrainalaisia kansansoittimia. Yhtyeen keulakuva on ladygagamainen Nata Žižtšenko, joka laulaa ukrainaksi ja englanniksi.

Itä-Euroopassa suosiota keränneen Onukan viime vuonna ilmestynyt minialbumi kertoo Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta ja sen vaikutuksista Ukrainaan.

Löydät Onukan Vidlik-musiikkivideon täältä.

Griby

Viime vuonna perustettu kiovalainen hip hop -kollektiivi Griby räjäytti koko venäjänkielisen internetin. Ryhmän kolme ensimmäistä videota keräsivät kukin lyhyessä ajassa miljoonayleisön. Nyt näyttökertoja on jo kymmenisen miljoonaa.

Kasvojaan videoissa peittelevät ja haastatteluista kieltäytyvät Gribyn jäsenet räppäävät venäjäksi ja höystävät videonsa komiikalla. Räjähdysmäinen suosio jatkui Ukrainaan, Valko-Venäjälle ja Venäjälle suuntautuneella kiertueella.

Gribyn musiikkivideon Velikin löydät täältä.

Ivan dorn
Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Luna

Aiemmin mallina, ohjaajana ja valokuvaajana tunnettu Kristina Bardaš eli Luna on tällä hetkellä maansa trendikkäin nouseva artisti.

Viime vuonna debyyttialbuminsa julkaissut Luna laulaa eteerisen hypnoottista tanssipoppia, joka saa vaikutteensa 90-luvulta. Musiikillisina esikuvinaan hän pitää Lana Del Reyta ja Björkiä.

Katso Lunan musiikkivideo Butylotška täältä.

Monatik

Ukrainan X-Factorista ja tanssikilpailuohjelmasta julkisuuteen pongahtaneesta Dmitri Monatikista povataan Ivan Dornin manttelinperijää.

Venäjäksi laulava poppari tekee radioystävällistä musiikkia laajaan makuun. Hän saa silti itsensä kuulostamaan tuoreelta.

Omien kappaleidensa lisäksi Monatik nikkaroi hittejä myös muille artisteille, kuten venäläiselle supertähdelle Dima Bilanille.

Katso Monatikin musiikkivideo Vetšnost täältä.

Suosittelemme