Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Ulkomaiset sijoittajat löysivät suomalaiset kasvuyritykset, sijoitukset kymmenkertaistuneet tällä vuosikymmenellä

Suomalaisten alkuvaiheen kasvuyritysten saama rahoitus kasvoi viime vuonna viidettä vuotta.

Ilmakuva Helsingin keskustasta.
Yksityisten pääomasijoittajien yhdisytys arvioi kulttuurin muuttuneen: Varallisuutta uskalletaan sijoittaa riskiyrityksiin. Kuva: Jouko Tapper / Yle
Varpu Kiviranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaiset alkuvaiheen kasvuyritykset keräsivät viime vuonna runsaat 380 miljoonaa euroa rahoitusta, se on 42 prosenttia enemmän kuin vuonna 2015.

Pääomasijoittajien etujärjestö Suomen pääomasijoitusyhdistys FVCA ja ns. enkelisijoittajien eli yksityisten pääomasijoittajien yhdistys Fiban keräsivät viime vuoden tilastoja yksityissijoittajien ja pääomasijoitusyhtiöiden sijoituksista kasvuyrityksiin Suomessa.

383 miljoonasta eurosta kotimaisia pääomasijoituksia oli 80 miljoonaa euroa ja enkelisijoittajilta tuli 53 miljoonaa euroa. Enkelisijoittajia oli 177. Yksityisen pääomasijoittajan mediaanisijoitus oli 20 000 euroa.

Grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

– Enkelisijoitusten kasvu kertoo kulttuurin muutoksesta. Omaa varallisuutta uskalletaan sijoittaa riskiyrityksiin, kuvailee Fibanin puheenjohtaja Torsti Tenhunen.

Ulkomaisia suoria sijoituksia tehtiin 216 miljoonan arvosta ja muita sijoituksia, kuten joukkorahoitusvaroja, löytyi 34 miljoonan euron verran. Kaikkiaan yli 400 kasvuyritystä onnistui viime vuonna saamaan sijoitusvaroja.

Suosittelemme