Hyppää sisältöön

"On ikimuistoinen hetki nähdä Föri lentämässä" – Turun kaupunkilautta kuljetettiin sähköistettäväksi

114-vuotiaan kaupunkilautan dieselmoottorit korvataan sähköisillä. Tuttu ketjujen kolina kuitenkin säilyy.

Yle Uutiset Lounais-Suomi: Föri kuljetettiin remontoitavaksi
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Föri kuljetettiin remontoitavaksi
Paula Collin

Maanantaiaamuna Turun satamassa on käynnissä erikoinen nosto-operaatio. Paikalla on lukuisia ihmisiä, ja rannassa seisoo myös nosturi.

Aurinko nousee hiljalleen, ja kimaltelevassa Aurajoessa kelluu jäälauttoja. Förin alle ujutetaan pitkiä liinoja.

Lautta on lähdössä remonttiin Mobimarin tiloihin Pansioon. Förin nostaminen Aurajoesta on kuitenkin hieman hankalaa, sillä lautan rakenteesta on huonosti tietoa. Kukaan ei esimerkiksi tiedä, paljonko se painaa.

– Föri on rakennettu vuonna 1903. Sen jälkeen höyrykoneet on poistettu ja dieselkoneet lisätty. Jos jonkinlaista painoa on tuotu lisää ja poistettu. Vastuu Föristä on siirtynyt vuosien aikana: eri telakat ovat sitä korjanneet ja kaupungin sisälläkin lautta on ollut eri hallinnon alla, kertoo Förin kunnostuksesta vastaava projektipäällikkö Antti Immonen Mobimarista.

Ulkomuoto ja kolina säilyvät

Nyt Föri sähköistetään. Sähkömoottoreiden tieltä saavat väistyä kaksi dieselmoottoria, kaksi polttoainetankkia ja hydraulimoottori.

Lautan sisälle rakennetaan kaksi akkukaappia. Akut ladataan yön aikana, ja päivällä liikennöinti hoidetaan yhdellä sähkömoottorilla. Jäätilanteessa käyttöön voidaan ottaa myös toinen sähkömoottori.

Förille tuttu ketjujen kolina säilyy.

– On ollut haaste tehdä sähkömoottori, joka pyörii niin hiljaa kuin Förissä oleva ketjupyörä. Se pyörähtää muutaman kymmentä kertaa joen ylityksen aikana. Sähkömoottori kiertää tuhansia kierroksia, kertoo Antti Immonen.

Föri on vähän niin kuin Mona Lisamme – sitä ei voi alkaa joka muotivirtauksen mukaan muuttamaan.

Antti Immonen

Myös Förin ulkoasu säilyy vanhan kaltaisena. Ainoastaan savupiiput häviävät.

– Kaupungin toive on ollut, että säilytämme nykyisen ilmeen. Föri on vähän niin kuin Mona Lisamme – sitä ei voi alkaa joka muotivirtauksen mukaan muuttamaan, Immonen sanoo.

Takaisin vapuksi

Ennen kuin kello on yhdeksän aamulla, Föri on saatu ilmaan. Nostossa kesti hieman kauemmin kuin ennakkoon odotettiin. Lautta nostettiin ylös joesta pikku hiljaa.

Aurinkoista aamutaivasta vasten roikkuva oranssi lautta keräsi väistämättä satamahenkilökunnan huomion. Operaatio ei ole iso, kun verrataan siihen, mitä lähistöllä telakalla tehdään. Henkisesti Förin sähköistäminen on kuitenkin turkulaisille iso juttu.

On se kauniin näköinen.

Antti Immonen

– On se kauniin näköinen. Aika monella nostomiehellä ja satamaväellä on kamera kädessä. Jokaiselle on ikimuistoinen hetki nähdä Föri lentämässä, Antti Immonen toteaa.

Jos kaikki sujuu suunnitellusti, Föri palaa takaisin liikenteeseen vappuun mennessä. Siihen asti ihmisiä Aurajoen ylitse kuljettaa M/S Ruissalo.

Suosittelemme sinulle