Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Anne Nuorgam Tenon sopimusehdotuksesta: Ei auta kun miettiä oikeaa valituselintä

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta ei tehnyt suuria muutoksia Tenon sopimusehdotukseen, kun antoi mietintönsä viime torstaina. Vetsikon osakaskunnan puheenjohtaja Anne Nuorgam kertoo suuttuneensa mietinnöstä.

Anne Nuorgam
Anne Nuorgam Kuva: Vesa Toppari / Yle
Gabriela Satokangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Vetsikon osakaskunnan puheenjohtaja Anne Nuorgam on pettynyt ja suorastaan suuttunut.

– Tästä maa- ja metsätalousvaliokunnan lausunnosta tuli selvästi esiin, että Suomen perustuslain pykälä, joka suojaa saamelaisten oikeuksia, on tyhjä. Valiokunta perustelee, että Suomessa ei voi suojata saamelaisten oikeuksia, koska ei löydy määritelmää siitä, kuka on saamelainen. Ainoastaan saamelaiskäräjien vaaleja varten löytyy määritelmä, mutta muuten ei, sanoo Nuorgam.

Nuorgam uskoo sopimusehdotuksen menevän läpi eduskunnassa.

– Kyllä se tuntuu olevan niin, että tämä Tenon sopimus menee läpi eduskunnassa, sen vuoksi että hallituksen jäsenillä on enemmistö. Ja sitten sen jälkeen tässä ei auta kuin alkaa miettimään, mikä on se oikea valituselin. Onko se Euroopan ihmisoikeustuomioistuin, jokin YK:n sopimuskomitea vai onko se Euroopan unionin tuomioistuin. Siinä on ne kolme vaihtoehtoa mitä meillä on.

"Onko tämä enää oikeusvaltio"

Anne Nuorgam ajattelee, että Suomessa ei suojata todellisesti saamelaisten oikeuksia.

– Minä näen, että Suomessa tämä tarkoittaa sitä, että kun asetetaan laki millä pyritään suojata saamelaisten kulttuuria kuten poronhoitoa tai metsätystä, niin siinä ei voi kirjoittaa mitään saamelaisista, sillä Suomessa ei ole todellista saamelaisten oikeuksien suojaamista.

Nuorgamin mielestä poliitikot syrjivät tietoisesti saamelaisia, jos Suomen eduskunta hyväksyy Tenon sopimuksen.

– Heidän oma perustuslakivaliokunta, mikä antaa lausuntoja siitä, että rikkooko tämä sopimus ihmisoikeuksia vai ei, sanoo selvästi että tämä sopimus rikkoo. Mutta kuitenkin jos he äänestävät tietoisesti, silloin minä en tiedä millaisessa valtiossa me elämme. Onko tämä enää oikeusvaltio vai ei, saamelaisten kannalta.

Maa- ja metsätalousvaliokunnan mietinnön voi lukea täältä.

Eduskunnan täysistunto alkaa käsitellä Tenon kalastussopimusluonnosta tiistaina. Istuntoa voi seurata verkkolähetyksessä.

Suosittelemme