Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Yli 100 susien pihavierailua Kalajokilaaksossa: "Ehkä ihmiseen tottumista tai reviiri asutusalueella"

Sudet ovat vierailleet talven aikana poikkeuksellisen tiiviisti talojen läheisyydessä kolmessa pohjoispohjalaiskunnassa.

Susi.
Susi on oppivainen eläin, joka tottuu tutkimusprofessori Ilpo Kojolan mukaan ihmiseen ja ihmisen toimintaan. Koirille suden käsittelyssä saattaa käydä huonosti. Näky ei yleensä ole kaunis. Kuva: Seppo Nykänen
Iina Kluukeri
Avaa Yle-sovelluksessa

Kalajoen, Ylivieskan ja Sievin alueella on kirjattu jopa toista sataa pihakäyntiä syksystä lähtien. Tiedot löytyvät Luonnonvarakeskuksen Tassu-järjestelmästä.

Tänä talvena poikkeusluvilla on kaadettu kaksi sutta, viimeisin Ylivieskan ja Sievin rajamailla viime viikonloppuna. Parin vuoden aikana susikaatoja poliisin päätöksellä ja poikkeusluvilla on tehty neljä. Luvat on saatu toistuvien pihavierailujen takia sekä susien tapettua lampaita ja lehmiä. Kaadetut eläimet ovat olleet terveitä.

Riistakeskuksesta arvioidaan, että näin runsas pihapiireissä vierailu on melko harvinaista.

– Vielä ennen viime viikonlopun susikaatoa eläimet vierailivat pihapiireissä lähes päivittäin. Toista sataa suden pihakäyntiä on poikkeuksellisen paljon, sanoo Suomen Riistakeskuksen Oulun alueen riistapäällikkö Keijo Kapiainen.

Vielä ennen viime viikonlopun susikaatoa eläimet vierailivat pihapiireissä lähes päivittäin.

Riistapäällikkö Keijo Kapiainen

Yhtä yksittäistä syytä susien pelottomalle liikkumiselle ei ole. Ravinnon perässä liikkumista ei pitäisi olla.

– Ehkä susien reviiri on muodostunut asutulle seudulle. Silloin eläimet liikkuvat siellä, missä reviirikin menee. Samanlainen tilanne on myös tiheään asutulla seudulla Varsinais-Suomessa, sielläkin pihavierailujen määrä on kasvanut. Toisaalta yksi syy voi olla ihmiseen tottuminen, näköhavaintoja on ollut alueella niin paljon, kertoo riistapäällikkö Kapiainen.

Kalajokilaaksossa on paikoin melko tiheää asutusta, mutta myös erämaata, mikä on alun perin susia houkutellutkin seudulle.

Alueella ainakin yhdessä kunnassa on myös koululaisten kuljetuksia jouduttu järjestämään susien vuoksi. Tilanteen uskotaan nyt helpottavan.

– Susien liikkumista seuraan. Toivotaan tietenkin, että näillä kaadoilla olisi vaikutusta, riistapäällikkö toteaa.

Kalajokilaaksossa elää muutamia susilaumoja.

Suosittelemme