Hyppää sisältöön

Saamelaiskäräjien jäsenen hätähuuto sosiaalisessa mediassa – "Tuntuu, että ne ovat tappamassa meidät"

Saamelaiskäräjien jäsen Aslak Holmberg pyytää englanninkielisessä Facebook-videossaan apua Tenon sopimusasiaan. Videota on katsottu tähän mennessä yli 124 000 kertaa.

Kuva: Aslak Holmberg
Gabriela Satokangas,
Mikkal Morottaja

Aslak Holmberg kertoo videolla, kuinka Tenon sopimus vähentäisi ulkopaikkakuntalaisten saamelaisten oikeuksia kalastaa Tenolla. Videota on katsottu yli 124 000 kertaa ja jaettu lähemmäs 3 000 kertaa.

Holmberg on muuttanut opintojen vuoksi Utsjoelta eikä saa enää kalastaa Tenolla, jos uusi Tenon sopimus hyväksytään.

– Sehän on minulle se perinteinen elinkeino, mitä minä olen tehnyt ja nyt ne ovat kieltämässä sen minulta kokonaan. Minun piti yrittää tehdä jotain, ja siinä on tulos, kertoo Holmberg.

"Viimeinen hätähuuto"

Paikalliset ihmiset ovat vastustaneet kovasti uutta Tenon kalastussopimusta. Holmberg ajattelee, että jotain piti vielä yrittää tehdä.

– Mehän olemme pyrkineet joka tavalla vaikuttamaan tähän asiaan. Edustajat ovat käyneet Helsingissä ja me olemme kirjoittaneet vaikka kuinka paljon lausuntoja, eikä mikään tunnu auttavan. Tämähän oli sellainen viimeinen hätähuuto, kertoo Holmberg.

Eduskunta käsittelee Tenon sopimusta täyskokouksessa tiistaina 14.3. Holmbergilla ei ole kuitenkaan suuria odotuksia käsittelyn suhteen.

– Mehän olemme kyllä nähneet millä tavoin eduskunnassa on näitä saamelaisasioita käsitelty.

Suosittelemme sinulle