Hyppää sisältöön

Petteri Orpo: Palkkoja alentamalla tämä maa ei tästä nouse

Kokoomuksen puheenjohtaja kommentoi EK:n palkanalennuspuheita Ylen Puoluepäivän tentissä.

Petteri Orpo

Kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Petteri Orpon mielestä Suomen talouden nostamiseen tarvitaan muita keinoja kuin palkanalennuksia. Orpo kommentoi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n puheenjohtajan Veli-Matti Mattilan Helsingin Sanomissa esittämiä palkanalennuspuheita (siirryt toiseen palveluun) Yle TV1:ssä kokoomuksen puoluepäivän puheenjohtajatentissä:

– Minusta tämä maa ei palkkoja alentamalla tästä nouse. Jos me leikkaisimme palkkoja, me leikattaisiin ihmisten ostovoimaa, sitä kautta suoraan kotimarkkinoiden kysynnästä ja se olisi pois työllisyydestä. Meidän pitää palkkamaltti kyllä säilyttää. Mutta meidän pitää tehdä paljon muita toimia, joilla me saadaan kilpailukykyä paranemaan.

Orpo panee toivonsa seuraavaan liittokierrokseen, jossa hän haluaisi työmarkkinajärjestöjen sopivan maltillisesta palkkaratkaisusta ja paikallisen sopimisen lisäämisestä.

Myös kannustinloukkuja pitäisi hänestä purkaa.

– On niin selvästi nähtävissä, että meillä on kannustinloukkuja. Työtä ei kannata ottaa vastaan, koska sosiaaliturva on sen verran houkutteleva. Enkä syyllistä siitä työtöntä vaan järjestelmää. Ja nyt me yritämme sen korjata niin, että se työ kannattaa ottaa vastaan, on sitä päivä, viikko tai kuukausi tarjolla.

Jo tehdyistä toimista Orpo viittasi vuoden alusta voimaan tulleeseen muutokseen, jossa työttömiä haastatellaan kolmen kuukauden välein. Hallituksen tulevasta puoliväliriihestä hän totesi hallituksen valmistelevan "laajalla rintamalla" toimia ihmisten saamiseksi töihin.

"Vain uudet työpaikat turvaavat julkisen sektorin"

Kuntatalouden on laskettu kärsivän tänä vuonna mm. kilpailukykysopimuksen takia noin 90 miljoonaa euroa, minkä takia kunnat joutuvat sopeuttamaan toimintaansa. Orpo perustelee kulukuuria kuntatyöntekijöille työllisyyden kasvun välttämättömyydellä:

–Ilman että vientimme vetää ja saamme kilpailukyvyn paremmaksi meillä ei synny työpaikkoja. Ilman niitä ei synny verotuloja ja vain niillä me pystymme turvaamaan tämän tärkeän julkisen sektorin toiminnan.

Työllisyyden kasvun hän näkee avaimena myös maan eri osien tasapuoliselle kehittymiselle:

–Se on paras ja ainut tapa oikeasti estää eriarvoistumista alueiden välillä.

Koko puheenjohtajatentin voit katsoa klikkaamalla ylläolevaa kuvaa.

Täältä voit katsoa Ylen tekemän puolueanalyysin kokoomuksesta.

Yle esittelee joka tiistai, keskiviikko ja torstai yhden kuntavaaleihin valmistautuvan eduskuntapuolueen. Puoluepäivän aikana Ylen eri välineissä pureudutaan puolueen vaaliteemoihin, ehdokkaisiin ja näkemyksiin kuntavaalikysymyksistä. Sarjan päätöspäivänä 30.3. vuorossa ovat pienpuolueet.

Ylen vaalikoneesta (siirryt toiseen palveluun)voit etsiä itsellesi sopivaa kuntavaaliehdokasta ja vaaligalleriasta (siirryt toiseen palveluun)katsella ehdokkaista tehtyjä videoita.

Suosittelemme sinulle