Hyppää sisältöön

Fingrid ehdottaa luopumista yösähköohjauksesta – voi vaikuttaa satojentuhansien ihmisten sähkölaskuun

Omakotitalojen sähkölämmitystä voidaan ohjata lähitulevaisuudessa älykkäällä talotekniikalla lähes reaaliaikaisesti sähkön hinnan vaihtelujen mukaan.

Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Suomen sähkönsiirron selkärangasta, kantaverkosta, vastaava Fingrid ehdottaa tuntuvaa muutosta sähkömarkkinoiden toimintaan.

Fingridin mukaan sähkölämmitteisissä omakotitaloissa yleisesti käytetystä yösähköohjauksesta tulisi luopua lähivuosina. Yösähköohjaus kytkee päälle valtavan määrän lämminvesivaraajia ja lattialämmityksiä joka ilta kello 21–24 välisenä aikana suomalaisissa omakotitaloissa.

Fingridin johtava asiantuntija Risto Lindroos sanoo, että sähköjärjestelmän täytyy muuttua selvästi nykyistä joustavammaksi. Muutoksia pitää tehdä Pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla nopeasti lisääntyvän tuuli- ja aurinkovoimatuotannon vuoksi.

Kun sähkön tuotanto vaihtelee jatkossa yhä enemmän sään mukaan, myös sähkön kulutuksen on joustettava nopeasti. Tätä silmällä pitäen 1970-luvulla käyttöön otettu yösähköohjaus on liian jäykkä järjestelmä.

– Haluamme yösähköohjausta nopeamman tavan reagoida sähkön hinnan muutoksiin. Markkinat muuttuvat jatkossa hyvin reaaliaikaisiksi, sanoo Lindroos.

Tarkkaa tietoa yösähköä käyttävien kotitalouksien määrästä ei ole saatavilla. Muutos koskisi kuitenkin suurta joukkoa, sillä Suomessa on laskutavasta riippuen 400 000–500 000 sähkölämmitteistä pientaloa.

Moni pientaloasuja on suosinut yösähköä, sillä sähkönsiirtohinnat ovat olleet halvempia yöllä kuin päivällä. Lindroos painottaa, ettei yösähköohjauksesta luopuminen tarkoittaisi välttämättä yösähköhintojen poistumista.

Sähkönmyyjät saisivat jatkossakin halutessaan tarjota erilaisia tariffeja yö- ja päiväaikaan. Fingridin kannalta olennaista on, että omakotitalojen sähkölämmityksen ohjaus vapautettaisiin jäykästä aikataulusta.

Koteihin automaatio-ohjausta

Fingridin mukaan yösähköohjauksesta luopumisen keskeisenä tavoitteena olisi edistää niin sanottua sähkön kysyntäjoustoa.

Kysyntäjousto tarkoittaa käytännössä sitä, että esimerkiksi omakotitalojen lämmitystä ohjattaisiin vuorokauden aikana, ei siis pelkästään öisin, sellaisille tunneille, kun sähköä on paljon tarjolla ja se on halpaa.

Pitääkö kuluttajan siis jatkossa kytätä sähkön hintaa ja kytkeä sen perusteella sähköpattereita pois päältä? Lindroos painottaa, että lähitulevaisuudessa sähkölämmitystä ohjaisi sähkön pörssihintaa seuraava automaatiojärjestelmä. 

– Käytännössä tämä voi tarkoittaa sitä, että kotiin tulee asennettavaksi laitteet, jotka ohjaavat sähkön kulutusta sähkön hinnan mukaan.

Tällä haavaa tarvittava laitteisto maksaa omaksi ostettuna karkeasti ottaen ilmalämpöpumpun verran, eli 1 500 – 2 000 euroa.

Kuluttajan kannalta investointi ei olisi pelkkää rahan menoa, vaan se voisi tuoda myös selviä säästöjä sähkölaskuun.

– Puhumme tilanteesta, joka on esimerkiksi viiden vuoden päässä. Silloin pystyy varmasti säästämään hankkimalla uutta teknologiaa ja palveluita, Lindroos sanoo.

Fingridin johtava asiantuntija Risto Lindroos. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Kotimarkkina kysyntäjoustopalveluille

Lindroos pitää todennäköisenä, että jatkossa sähkölämmitystä ohjaavan järjestelmän tarjoaisi sähkönmyyjä. Näin ollen kuluttajan ei tarvitsisi alkaa vertailla ohjauslaitteita, vaan joustopalvelu sisältyisi sähkösopimukseen.

Tämä olisi energia-alan yritysten kannalta iso muutos. Sähkön kulutuksen ohjaamista, kuten yösähköohjausta, on tähän saakka hoitanut pääosin sähkön jakeluyhtiö, ei sähkön myyjä.

Fingridin mukaan uudistuksen tavoitteena olisi myös synnyttää kysyntäjoustopalveluille kilpailtu markkina.

– Kulutuksen ohjaaminen on lähtökohtaisesti kilpailtua toimintaa, eikä se kuulu monopoliluonteisille yrityksille, kuten jakeluyhtiöille tai kantaverkkoyhtiölle. Jos joku muu kuin markkinatoimija tekee ohjausta, se syö bisnespotentiaalia markkinatoimijoilta, Lindroos sanoo.

Suomessa on useita yrityksiä, jotka tarjoavat sähkölämmitystä ohjaavia automaatiojärjestelmiä. Ala on vielä lapsenkengissä, mutta palveluista odotetaan Suomelle merkittävää vientituotetta.

Yösähköstä luopuminen olisi vain yksi askel. Fingridin on määrä esitellä huhtikuussa tiekartta muista toimista, joilla vastataan sähkömarkkinoiden rajuun muutokseen.

Suosittelemme sinulle