Hyppää sisältöön

Mistä on vihreiden ehdokkaat tehty? Viisi heistä kertoo – "Olen 60-luvun radikaaleja"

Vihreiden ehdokkaissa on muun muassa vedon häviämisen takia politiikkaan päätynyt 18-vuotias ensikertalainen ja Siperiasta kotoisin oleva maahanmuuttaja.

Grafiikka
Anne Orjala
Mari Humalajoki

"Kun olin kahdeksannella luokalla, meille tultiin esittelemään Alavuden nuorisovaltuustoa. Kävi niin, että hävisin erään vedon ja sen seurauksena jouduin hakemaan nuorisovaltuustoon. Ensimmäisessä kokouksessa huomasin, että tämähän on paljon kivempaa kuin ajattelin. Jäin sille tielle ja olen nykyään laajemminkin mukana nuorisovaltuustotoiminnassa.

Aluksi en aikonut lähteä ehdolle, sillä minulla on todennäköisesti muutto edessä, jos pääsen yliopistoon. Sain kuitenkin kuulla, ettei se ole ongelma.

Alavuden valtuusto on aika keskustapainotteinen ja ikähaitari 40–60:ssä, joten onhan se hieman valtavirrasta poikkeavaa, että vihreä 18-vuotias lähtee ehdolle.

Liityin vihreisiin vasta vähän aikaa sitten, mutta olen ollut aina henkisesti vihreä. Arvostan luontoa, tasa-arvoa ja sivistystä. En ole koskaan ymmärtänyt sitä, miksi yhdellä lajilla pitäisi olla oikeus tuhota maapallo tai piirrellä viivoja maahan ja alkaa tykittää toisella puolella olevia ihmisiä."

Ehdokas Ylen vaaligalleriassa ja vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun)

Mistä on kyse?

  • Esittelemme Ylen puoluepäivinä jokaisesta puolueesta viisi erilaista kuntavaaliehdokasta avataksemme, mitä syitä ehdokkailla on lähteä kuntapolitiikkaan.
  • Ehdokkaat kertovat myös, miksi he ovat valinneet juuri kyseisen puolueen.
  • Mukana on nuori ensikertalainen, jo useamman kauden valtuustossa ollut konkari ja maahanmuuttajataustainen ehdokas.
  • Lisäksi jutussa esitellään yksi ehdokas kunnasta, jossa puolue menestyi erityisen hyvin viime kuntavaaleissa, ja yksi yleisölle ennalta tuttu kasvo.
  • Jutussa esitellyt henkilöt on valittu pääasiassa Ylen vaaligalleriavideoista (siirryt toiseen palveluun) ja Ylen vaalikoneeseen (siirryt toiseen palveluun) vastanneista ehdokkaista
Terttu Kuusela

"Kiinnostus politiikkaan lienee verenperintöä. Kotona luettiin kovasti sanomalehtiä ja puhuttiin politiikkaa. Muistan vieläkin, kun Stalin kuoli. Olin silloin ensimmäisellä luokalla. Hänen kasvonsa sanomalehdessä ovat piirtyneet mieleeni. Muistan myös, kun Kekkosen tullessa valituksi presidentiksi vuonna 56 radio pauhasi kotonamme ja kammareihin kuului se ”Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen”.

Lähdin opiskelemaan valtio-oppia Tampereen yliopistoon. Siellä alkoivat pian opiskelijamielenosoitukset ja olin kaikessa täysin rinnoin mukana Vietnamin sodan vastaisista mielenosoituksista ja marxilaisista opintokerhoista lähtien. Olen näitä 60-luvun radikaaleja enkä kadu.

Muutin Haukiputaalle ja siellä perustimme muutaman naisihmisen kanssa kuntapolitiikasta kiinnostuneiden kesken ryhmän ja lähdimme ehdokkaiksi. Feminismi oli jo silloin meitä lähellä. Taisi olla ratkaisevaa, kun tuolloin 13-vuotias poikani sanoi, että älä kuule äiti aina hauku politiikkaa takaapäin vaan ryhdy itse hommiin.

Olin kolme kautta kunnanvaltuutettuna Haukiputaalla ja olen johtanut pitkään Haukiputaan vihreitä. En voi sille mitään, että kuntapolitiikka kerta kaikkiaan kiinnostaa minua.

Vihreä minusta tuli ympäristöasioiden takia. Maapallo tarvitsee koko ajan enemmän ja enemmän sitä, että ympäristöä suojellaan."

Ehdokas Ylen vaaligalleriassa ja vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun)

Mayya Ratsuk

"Olen kaksinkertainen maahanmuuttaja. Olen syntynyt Siperiassa Neuvostoliitossa, mutta muutin sittemmin Liettuaan. Muutin liettualaisen mieheni kanssa Vaasaan vuonna 2013. Silti tuntuu niin kuin olisin asunut Vaasassa koko elämäni.

Lapsuudenkodissani ei oltu poliittisia. Äitini on puheterapeutti, isäni insinööri. He ovat molemmat eläkkeellä.

Ystäväni vihreissä houkuttelivat minua mukaan. Päätös oli helppo, vaikka toki ensimmäistä kertaa ehdolla oleminen jännittää. Vihreissä olen, koska pidän tasa-arvoa, monikulttuurisuutta ja luonnon ja kaupungin puhtautta tärkeänä.

Liettuassa opiskelu ja työt veivät paljon aikaa. Nyt tuntuu, että on enemmän aikaa ja voimia tehdä politiikkaa."

Ehdokas Ylen vaaligalleriassa ja vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun)

Mikä on puoluepäivä?

  • Yle esittelee 14.3. alkaen joka tiistai, keskiviikko ja torstai yhden kuntavaaleihin valmistautuvan eduskuntapuolueen.
  • Puoluepäivän aikana Ylen eri välineissä pureudutaan puolueen vaaliteemoihin, ehdokkaisiin ja näkemyksiin kuntavaalikysymyksistä.
  • Puoluepäivä näkyy aamusta iltaan verkossa, tv:ssä ja radiossa.
Joonas Kolehmainen

"Olen ollut jollakin tavalla kiinnostunut politiikasta teini-iästä lähtien ja Helsingissä olen ollut joissakin vihreiden kampanjoissa mukana. Varsinainen aktiivi en kuitenkaan ole ollut.

Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa koin herätyksen ja ajattelin, että en voi olla vain hiljaa. Konservatiiviset arvot ja sisäänpäinkääntyneisyys huolestuttavat. Siitä lähtien ajatus on kypsynyt ja nyt lähdin ehdolle ensimmäistä kertaa.

Kuntavaaliehdokkaaksi lähtemiselle antoi lopullisen sysäyksen se, että yksin asuvien tilanne on rapautunut ennen kaikkea valtavien asumiskustannusten takia.

Vihreät arvot yleensäkin ovat olleet minulle aina läheisiä: niistä käsin olen politiikkaa tarkkaillut."

Ehdokas Ylen vaaligalleriassa ja vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun)

Mika Kauste

"Olin varhaisteininä vanhempieni kanssa matkalla Washingtonissa hieman sen jälkeen, kun presidentti Ronald Reagania oli ammuttu. Muistan, kun kävelimme paikan ohi ja isä sanoi, että Reagania ammuttiin tässä. Se oli sikäli käänteentekevää itselleni, että se havahdutti ajattelemaan asioita laajemmin.

Olen jo aiemmin osallistunut jonkin verran vihreiden tapahtumiin ja ollut mukana kampanjoissa. Nyt tuli sellainen olo, että haluan hypätä aktiiviseen poliittiseen toimintaan mukaan. Minulla on kolme alaikäistä lasta ja kaikki asiat, mitä teemme, ovat sidoksissa tähän kaupunkiin. Tuskin kuitenkaan olisin ihan oma-aloitteisesti ilmoittautunut vihreiden puoluetoimistolle, että nyt on se hetki, kun minä haluan hypätä tähän remmiin. Olen ehdolla ensimmäistä kertaa.

Pidän Egotripin ja oman poliittisen toimintani erillään toisistaan. Uskon, että yhtyeessä ei ole halua sitoutua poliittisesti mihinkään suuntaan.

Vihreiden arvomaailma ja ideologia ovat vedonneet minuun jo pitkään. Pidän tärkeänä humanismia ja kestävää kehitystä."

Ehdokas Ylen vaaligalleriassa ja vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun)

Lisää kuntavaaliehdokkaita löytyy Ylen vaaligalleriasta (siirryt toiseen palveluun) ja Ylen vaalikoneesta (siirryt toiseen palveluun).

Jutussa on käytetty ehdokkaiden vaalikuvia, jotka on saatu ehdokkailta ja vihreiden paikallisorganisaatioilta kampanjamateriaaleista.

Suosittelemme sinulle