Hyppää sisältöön

Mies hankki kaikki muumimukit muttei uskalla puhua niistä – pelkona vierailijat ja toiset keräilijät

Kajaanilaismies tuli hankkineeksi melkein huomaamattaan kaikki valmistetut muumimukit. Nyt kokoelma on täydellinen.

Keräilymukeja ei Kalevilla ole koskaan särkynyt. Puolestaan käyttömukit ovat erikseen, muutamia niistä on rikkoutunut vuosien varrella. Kuva: Mari Jäntti / Yle

KAJAANI Käden puristus on jämäkkä.

– En yleensä päästä tuntemattomia kotiini, vain perheeni ja muutama lähin ystävä tietää. Ja nyt myös sinä.

Kalevilla on kotonaan täydellinen muumimukikokoelma. Haluttujen mukien omistaminen tekee varovaiseksi: keräilijä ei halua esiintyä omalla nimellään, koska kohta ovella voisi olla jono ihmisiä.

Keittiönkaappien lasiovien takaa kuikuilee Nipsuja, Muumipeikkoja ja Mymmeleitä. Mukirivistö jatkuu vielä keittiönpöydälle, sillä kaikki 81 mukia eivät mahdu kaappiin.

Lisäksi Kalevi omistaa melkein kaikista mukeista myös toisen kappaleen.

Kalevi ei mielellään pinoa mukeja päällekäin. Kuva: Mari Jäntti / Yle

Keräilijä harmittelee uusien mukien tiuhaa ilmestymistahtia, useana vuonna uutuuksia tulee jopa neljä vuodessa.

– Se alkaa olla keräilijälle ongelma, kun tilat täytyvät, Kalevi naurahtaa. Mukeja pitäisi alkaa pinoamaan päällekkäin, mikä ei tee hyvää lasitukselle.

Mistä kaikki oikein sitten lähti?

– Meidän perheessä innostuttiin ostamaan muumimukeja ja hankimme niitä sitä mukaa, kun mukit ilmestyivät. Erityisesti lapset tykkäsivät niistä. Osa mukeista särkyi vuosien varrella, mutta emme ostaneet uusia niiden tilalle.

Usein olen vasta kaupanhyllyltä huomannut, että nyt on tullut uusi muki.

Kalevi

2000-luvun alkupuolella Kalevi huomasi, että hän oli huomaamattaan kerännyt melkein kaikki muumimukit. Tässä vaiheessa hän omisti jo Fazerin erikoismuumimukin, joita valmistettiin ainoastaan 400 kappaletta.

– Minulle tuli sellainen ahaa-elämys, että hyvänen aika: minulla on melkein kaikki mukit, mitä siihen mennessä oli tullut, tosin käytössä. Muutama muki puuttui ja ostin puuttuvat mukit Huuto.net-sivuston kautta. Sen jälkeen olen ostanut systemaattisesti kaikki mukit, mitä on tullut.

Kalevi omistaa kaikki 81 muumimukia. Suomessa ilmestyneitä mukeja on 79, lisäksi ruotsissa on ilmestynyt kaksi mukia, jotka kuuluvat muumimukisarjaan. Kuva: Mari Jäntti / Yle

Keräilymukien lisäksi Kalevilla on käyttömuumit, joista voi hörpätä vaikka aamukahvit. Vitriinissä oleviin ei kosketa.

Arabian ensimmäiset Muumi-lastenastiat ja sarja pienoishahmoja tulivat myyntiin 1950-luvun lopussa. Muumi-buumi alkoi kuitenkin 1990-luvulla, kun varsinaisia muumimukeja alettiin valmistamaan. Samalla mukeihin vakiintui nykyinen muoto, joista ainoastaan kaksi mukia on ollut eri mallisia: Muumipoika ja Muumityttö, jotka ovat pienempiä kuin muut mukit.

Olen minä vähän Muumi-fani, täytyy myöntää.

Kalevi

Tiettyä lempimukia ei miehellä ole. Sarjakuva-muki on ensimmäinen muumimuki, joka on koskaan ilmestynyt, ja se on samalla ensimmäinen Kalevin ostama muumimuki.

– Olen minä vähän Muumi-fani, täytyy myöntää.

Salainen harrastus

Puhe kääntyy muumimukikeräilijöiden kärsimään lieveilmiöön. Miehen kasvot ja ääni vakavoituvat. Kalevi ei halua tulla esiin omalla nimellään, eikä omilla kasvoillaan.

– Kun tieto leviää tällaisesta täydellisestä mukikokoelmasta, se aiheuttaa negatiivisia sivuilmiöitä. En halua, että kokoelmastani tiedetään ja että vierailijoita alkaisi käymään.

– Eräs keräilijä oli antanut tietonsa julkisuuteen ja häntä oli alettu ahdistella erilaisilla tarjouksilla. En halua joutua tällaiseen tilanteeseen, Kalevi jatkaa.

Kalevi suosittelee etsimään valikoimasta poistuneita mukeja Huuto.netistä ja Tori.fistä. Kuva: Mari Jäntti / Yle

Keskisuomalainen (siirryt toiseen palveluun) uutisoi viime vuonna, että poliisille tehtiin 373 rikosilmoitusta vuonna 2015, muumimukeihin liittyen. Sisä-Suomen poliisilaitokselta kerrotaan, että suurin osa rikosilmoituksista koskee mukien näpistyksiä kaupoista. Muumimukien edelleen myynnillä on hankittu rahaa muun muassa huumeiden käyttöä varten.

Keräilijä ei ole laskenut sitä, paljonko mukeihin on uponnut rahaa. Suurimman osan mukeista Kalevi on ostanut suoraan kaupasta.

Kalevi nappaa käteensä Fazerin erikoismukin, joka on vielä alkuperäisessä paketissa.

– Eniten olen maksanut Fazerin mukista, tästä olen maksanut 70 euroa. Se oli sitä aikaa, kun muumimukit eivät olleet vielä suosiossa. Nykyään kyseisen mukin hinnat liikkuvat 3 500 eurosta 5 000 euroon.

Ehdotin lapsille, että myisin kaikki, mutta he eivät ilahtuneet ajatuksesta.

Kalevi

Kalevin mukaan Fazerin erikoismuki on tällä hetkellä hintavin muumimuki, sillä niitä valmistettiin vain 400 kappaletta. Hintaa lisää myös jokaisessa mukissa oleva yksilöllinen numero.

– Tämän mukin numero 270, Kalevi sanoo ja naputtaa kynnellä mukin pohjaa.

Keräilijä harmittelee, ettei tavallisiin mukeihin ole merkitty valmistumisvuotta. Puolestaan sesonkimukeissa on tarra kyljessä, josta selviää mukin ilmestymisvuosi ja nimi.

Miehen katse etsii jo uutta mukia rivistöstä. Muumipeikko unelmoi -muki ilmestyi vuonna 2005 ja niitä valmistettiin vuosiluvun verran.

– Huhujen mukaan joku ulkomaalainen keräilijä on maksanut tästä mukista yli 10 000 euroa. Suomessa ei kukaan maksa sellaista summaa, jos vähänkään tietää muumimukeista. On tämä kuitenkin aika arvokas muki nykypäivänä.

Muumimukien lisäksi Kalevi on kerännyt muutamia Muumi-figuureja. Kuva: Mari Jäntti / Yle

Olisiko Kalevi itse ollut valmis maksamaan tuhansia euroja muumimukista?

– Olen sattumalta onnistunut ostamaan mukit ennen kuin hinnat ovat karanneet käsistä. Fazer-mukista en maksaisi 5 000, enkä edes 3 000 euroa, en missään nimessä, mies naurahtaa.

Mukien arvo on kuitenkin romahtanut (siirryt toiseen palveluun) (MTV) huippuvuosista. Eräs toinen muumimukeihin perehtynyt keräilijä kertoo, että ainakin tällä hetkellä mukeja kauppaavat voivat joutua odottamaan tarjouksia ja jopa laskemaan hintoja. Myös Kalevi pitää mahdollisena, että mukien hinnat laskevat.

Jokaisella mukilla oma tarina

Kalevi nostaa mukin toisensa jälkeen pöydälle. Hän kertoo jokaisesta tarinoita, hinta-arvioita ja ihastelee yksityiskohtia silmät innostuksesta säihkyen.

– Esimerkiksi tämän Stockmann 150 -juhlamukin kanssa oli melkoinen metsästys, mies naurahtaa ja ottaa käteensä mukin, jonka kyljessä hyppii vaaleanpunainen muumipeikko.

Stockmannin kausimukissa ilakoivat muumihahmot, jotka Tove Jansson suunnitteli Stockmannille 1950-luvulla. Kyseinen muki tuli markkinoille kahteen otteeseen. Ensimmäinen erä myytiin loppuun päivässä, ja osa Stockmannin asiakkaiden tilauksista jouduttiin peruuttamaan ylimyynnin takia.

Ylimyynti nostatti muumimukikerääjissä raivoa, kun tilatut ja jo vahvistetut tuotteet eivät lupauksista huolimatta saapuneetkaan. Toisella tuotantokerralla Stockmann jaksotti myyntiä, jotta tuotteita riittäisi paremmin eri asiakkaille.

Stockmann 150 -erikoismuki. Kuva: Mari Jäntti / Yle

Myös Kalevilla meinasi jäädä muki saamatta.

– Huomasin netistä, että uusi muki oli ilmestynyt. Soitin Stockmannille ja harmikseni kuulin, että mukit oli loppuun myyty, eikä niitä enää valmisteta. Jotkut myivät kyseistä mukia netissä kovalla hinnalla, mutta en halunnut sitä sieltä ostaa. Sain onnekseni vinkin, että Oulun Stockmannille olisi vielä tulossa pieni erä mukeja myyntiin. Aikaisin aamulla ajoin Kajaanista Ouluun, enkä ollut ensimmäinen. Siellä jonotin muiden kanssa ja lopulta sain mukin.

Kalevin mukaan tieto uusista mukeista tulee liian myöhään. Mies suosittelee seuraamaan tiuhaan tahtiin Arabian nettisivuja.

– Usein olen vasta kaupanhyllyltä huomannut, että nyt on tullut uusi muki.

Jatkossakin Kalevi aikoo ostaa muumimukeja.

– Näin netistä, että 27. maaliskuuta tulee myyntiin uusi sesonkimuki Kesäteatteri 2017. Pitänee ostaa niitä pari kappaletta.

En yleensä päästä tuntemattomia kotiini, vain perheeni ja muutama lähin ystävä tietää.

Kalevi

Mukit kilisevät toisiaan vasten, kun Kalevi järjestelee muumimukit takaisin kaappiin ilmestymisjärjestyksessä. Muki varovaisesti lasihyllylle ja ripa suoraan oikealle puolelle.

Kalevi on joskus harkinnut myyväänsä koko kokoelman pois. Lopullista päätöstä mies ei kuitenkaan ole vielä tehnyt.

– Ehdotin lapsille, että myisin kaikki, mutta he eivät ilahtuneet ajatuksesta, Kalevi naurahtaa ja nostaa Niiskuneidin varovaisesti omalle paikalleen.

Haastateltavan nimi on muutettu.

Korjattu 17.3.2017 klo 10.46: Muutettu uuden sesonkimukin myyntiin tulopäivä. Aiemmin päivänä oli 28. päivä, oikea päivä on kuitenkin 27. päivä.

Suosittelemme sinulle