Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Migri: Turvapaikanhakijoiden itsemurhayrityksiä nyt lähes 70, viisi on kuollut

Maahanmuuttovirasto on aiemmin tiedottanut lukumäärästä alakanttiin. Suomen Mielenterveysseura on viraston kanssa eri mieltä tämän vuoden itsemurhista.

Henkilö istuu puiston penkillä pimenevässä illassa ja tuijottaa merelle.
Kuva: Yle
Eero Mäntymaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Turvapaikanhakijat ovat yrittäneet tämän ja viime vuoden aikana itsemurhaa lähes 70 kertaa.

Viime vuonna yrityksiä tehtiin 60, tänä vuonna turvapaikanhakijat ovat yrittäneet itsemurhaa "alle kymmenen kertaa", Migristä kerrotaan.

Itsemurhien yrityksiä tehtiin eniten viime syksynä. Maahanmuuttoviraston mukaan turvapaikanhakijat tekivät elokuun ja marraskuun välisenä aikana 40 itsemurhan yritystä.

Viime viikolla turvapaikanhakija yritti tappaa itsensä Evitskogin vastaanottokeskuksessa.

Itsemurhien lukumäärästä annettu väärää tietoa

Helmikuussa Helsingin Sanomat kertoi, että viime vuonna tehdyistä itsemurhayrityksistä yksi johti kuolemaan. Tieto perustui Maahanmuuttoviraston raportointiin, joka puolestaan perustui vastaanottokeskusten tekemiin tapahtumailmoituksiin.

Oikea luku on kuitenkin suurempi: Turvapaikanhakijat tekivät viime vuonna viisi itsemurhaa yhden sijaan. Tarkistettu luku on peräisin viraston sosiaali- ja terveysasioita seuraavalta terveystiimiltä, jolla on Migrin mukaan mukaan paras käsitys tilanteesta.

Virhe johtui mahdollisesti siitä, että vastaanottokeskukset eivät ole muistaneet tehdä tapahtuneesta Maahanmuuttovirastolle virallista tapahtumailmoitusta, vaan ainoastaan ilmoittaneet asiasta terveystiimille.

– Taustalla vaikuttaa olevan se, että vastaanottokeskukset ovat tulkinneet ilmoittaneensa virastoon, kun ovat puhuneet asiasta terveysasioista vastaavan kanssa, sanoo Maahanmuuttoviraston tiedottaja Kaisa Härkisaari.

Samasta syystä myös itsemurhien yritysten määrä saattaa olla ilmoitettua suurempi. Mainittu noin 70 itsemurhayritystä perustuu myös tapahtumailmoituksiin.

Mielenterveysseura: Itsemurhia on tehty myös tänä vuonna

Suomen Mielenterveysseuran käsityksen mukaan itsemurhia on tehty kuitenkin myös tänä vuonna.

– Meillä on se käsitys, että ihan parin viikon sisälläkin on toteutuneita itsemurhia, sanoo Mielenterveysseuran kriisikeskustoiminnan johtaja Outi Ruishalme.

Käsitys perustuu Mielenterveysseuran asiakkaina käyneiden turvapaikanhakijoiden kertomuksiin, sekä vastaanottokeskuksissa työskentelevien tulkkien antamiin epävirallisiin tietoihin. Mielenterveysseura ei erikseen tilastoi lukuja.

Tässä jutussa mainittuja viime vuoden lukuja Ruishalme arvioi oikean suuruisiksi.

– Se saattaisi olla suuruusluokassaan lähellä totuutta.

Suosittelemme sinulle