Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Allergisen kevätahdinko alkoi jo – Helsingin kaduilta siivotaan 2 500 kuorma-autollista sepeliä

Pääkaupungin katuja on jo ryhdytty putsaamaan sepelistä, mutta varsinainen pesu alkaa vasta loppukuusta.

Lakaisukone puhdistaa jalkakäytävää hiekoitushiekasta ja katupölystä Arkadiankadulla Helsingissä.
Helsinki taistelee katupölyä vastaan muun muassa siivoamalla katuja hiekasta heti talven ja kevään taitteessa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Katriina Kettunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin kaduilta on tällä viikolla jo alettu kerätä isoja, näkyviä eriä hiekoitussepeliä.

Rakennusviraston ylläpitoinsinööri Tarja Myller kertoo, että ensimmäisenä prioriteettilistalla on pyöräväylien saaminen kevätkuntoon. Tämän jälkeen ovat vuorossa keskeiset jalankulkureitit ja aukiot.

Nyt käynnissä on vasta karkea hiekannosto. Katujen varsinainen kevätpesu alkaa näillä näkymin runsaan viikon kuluttua. Silloin imulakaisukoneet pyyhkivät loputkin hiekanrippeet ja pölyn katujen pinnasta ja pesevät kadut vedellä.

– Pesu edellyttää sitä, että öisin ei ole enää pakkasta eikä jäätymisen ja liukkauden vaaraa, Myller kertoo.

– Useimmat urakoitsijat näyttävät aikatauluttaneen, että 27. päivänä maanantaina alkaisi varsinainen imulakaisu ja katujen pesu.

Keväinen suururakka vie noin kuusi viikkoa eli puhdasta on näillä näkymin toukokuun alkupuolella, ellei takatalvi viivytä hanketta.

Allergialiitto suosittaa hengityssuojainta

Sepeliä kerätään kaduilta noin 60 000 tonnia eli 2 500 kuorma-autollista.

– Varsinkin tänä vuonna, kun on ollut liukasta mutta vähän lunta, sepeliä riittää. Muuten sepeliä kulkeutuisi jo lumenkuljetuksen mukana pois.

Myller kehottaa pölylle arkoja ihmisiä seuraamaan HSY:n ilmanlaatutiedotteita. Usein juuri aurinkoiset, kauniit päivät ovat niitä, jolloin myös pölyää eniten. Silloin jo ohiajava auto voi nostattaa kuivasta kadunpinnasta pölyä.

Allergia- ja astmaliitto kehottaa suojautumaan katupölyltä rohkeasti hengityssuojaimella. Pöly tuntuu silmissä ja kurkussa, saa nenän vuotamaan ja ihmisen yskimään. Pienhiukkaset voivat kulkeutua keuhkorakkuloihin asti, liitto varoittaa.

Rautakaupasta tai päivittäistavarakaupasta hankitut hengityssuojaimet sopivat liiton mukaan terveille tai lievää astmaa sairastaville. Vaikeampaa astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastavien ei kuitenkaan tulisi sellaista käyttää, sillä se lisää hengityksen vastusta.

Jos oireet ovat oikein pahoja, parempi vaihtoehto on pysytellä kotona.

Sepelin pesu ei kannata

Suurin osa hiekoitushiekasta pyritään uusiokäyttämään, esimerkiksi täyttöaineena rakennushankkeissa. Uudestaan samaa sepeliä ei kaduille levitetä.

– Kaduilta kerätty sepeli sisältää sen verran paljon muuta likaa, että sitä ei voi käyttää. Se ei sellaisenaan varmasti menisi edes läpi hiekoituskoneista. Lisäksi hiekoitusmateriaali on pestyä ja siitä on hienoin ainesosa poistettu, jotta se ei pölyäisi, ylläpitoinsinööri Tarja Myller kertoo.

Myllerin mukaan firmat ovat myös tarjonneet kaupungille kertaalleen käytetyn sepelin pesupalveluja, mutta se ei toistaiseksi ole ollut kannattavaa.

Katujen kevätpesusta saa tietoa rakennusviraston puhdistussuunnitelmat.fi-verkkosivuilta. Palveluun merkitään ne kadut, joilta autot on siirrettävä pois puhdistuksen ajaksi.

Suosittelemme sinulle