Valtaisan soteuudistuksen valinnanvapauspaketti on parhaillaan lausuntokierroksella, mutta kunnat ja muut lausunnonantajat ottavat siihen kantaa osin vajavaisilla tiedoilla. Puutteet liittyvät valinnanvapauden vaikutusarviointiin ja sen aikataulutukseen.
Hallitus haluaa laajan valinnanvapauden voimaan viimeistään jo vuoden 2021 alussa ja se on kerrottu lausunnonantajillekin lakiluonnoksessa. Mutta lausuntokierrokselle lähetetyn lakiluonnoksen vaikutusarviointi on tehty sen mukaan, että valinnanvapaus toteutuisi hitaammin ja kahdessa vaiheessa: perustason palvelut vuonna 2021 ja laaja valinnanvapaus 2023.
– Vaikutusarviointi on tehty vaiheistettuun aikatauluun ja lausunnolla olevat lakipykälät eivät sisällä tätä vaiheistusta. Vaikutusarviointi on eri kuin lausunnolla olevat lakipykälät, toteaa ylijohtaja Kirsi Varhila sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Lakiehdotuksessa ei kerrota, mitä vaikutuksia näin nopealla aikataululla olisi, sillä virkamiehet eivät ehtineet kiireen vuoksi päivittää vaikutusarviointia.
Kuntaliitto yllättyy täysin
Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio yllättyy paljastuneista vaikutusarvioinnin vajavaisuuksista.
– Kyllä tämä oli yllätys. Ei tällaista siinä sanottu emmekä osanneet lukea tätä asiaa rivien välistä.
Tainion mielestä vaikutusarvion vajavaisuuksista olisi ollut kohtuullista kertoa lausunnonantajille.
– Kysymys on merkittävästä asiasta ja vaikutusarviot ovat niitä, joita tässä uudistuksessa on muutenkin kaivattu. Silloin niiden pitää olla ajantasaiset.
Tainion mielestä ei ole oikein, että lakiluonnoksessa ei ole kerrottu, että vaikutusarviot on tehty pidemmälle ajalle.
– Olemme tekemässä valtavan suurta uudistusta, joka koskee jokaista suomalaista, kuntakenttää, tulevia maakuntia. Silloin se pitää tehdä huolella ja kaikki ajantasainen tieto pitää olla käytettävissä. Se, että vaikutusarviot eivät ole tehty sen mukaan mitä me olemme nyt lausumassa, niin se tuntuu kyllä aika erikoiselta, Tainio sanoo.
"Faktoja vai mielikuvia"
Asiakkaiden valinnanvapaus sosiaali- ja terveyspalveluissa on merkittävä asia sote-uudistuksessa, pitkälti koko valtavan remontin "pihvi". Hallintotieteen asiantuntijan mielestä hallituksen pitäisi nyt puhaltaa peli poikki ja ottaa muutaman kuukauden aikalisä.
– Minusta lausuntokierros olisi tarkoituksenmukaista pysäyttää, koska muuten lausunnonantajat joutuvat antamaan lausuntonsa asiaan, joka ei toteudu vaan asiaan joka muuttuu, korostaa hallintotieteen professori Jari Stenvall Tampereen yliopistosta.
Stenvallin mukaan aikalisän aikana laadittaisiin ajantasaiset vaikutusarvioinnit ja jatkettaisiin lausuntokierrosta sen jälkeen. Tämän hetkisen aikataulun mukaan lausuntokierros päättyy vajaan kahden viikon päästä 28. maaliskuuta.
Jos hallitus jatkaa lausuntokierrosta kuin mitään ei olisi tapahtunut, on Stenvallin mukaan koko uudistuksen uskottavuus vaarassa.
– Uudistus menettää varmasti uskottavuuttaan ja aletaan keskustella lainsäädännön valmistelun laadusta ja siitä perustuuko uudistus faktoille vai mielikuville. Siinä mielessä isoista asioista on kysymys.
Nyt paljastuneet vajavaisuudet lakiluonnoksessa eivät sikäli yllätä Stenvallia, että yleensäkin uudistusten valmistelussa on ollut "horjuntaa" jo vuosia.
– Ylipäätään poliittinen valmistelu on ollut tätä samaa viimeiset 10 vuotta. En syytä ketään ihmistä tai toimijaa vaan "maan tapaa". Maan tapa pitäisi muuttaa asioiden valmistelussa, Stenvall painottaa.