Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Tuhosiko takatalvi Washingtonin rakastamat kirsikankukat?

Talvimyrsky ja sitä seuranneet pakkaset saattoivat koitua kukkien kohtaloksi.

kirsikkapuu kukkii ja lunta on maassa
Kuva: Paula Vilén / Yle
Paula Vilén
Avaa Yle-sovelluksessa

Washingtonin yli pyyhkäisi aiemmin tällä viikolla vuodenaikaan nähden varsin harvinainen lumimyrsky. Lunta tuli tuskin kymmentä senttiä, mutta se oli raskasta ja jäätävää ja tarttui ikävästi juuri avautumassa oleviin kirsikankukkiin.

Kaiken huipuksi alkuviikko on ollut myös kylmä: 5-6 asteen pakkanen ei ole suomalaiselle paljon, mutta nupullaan olevalle kirsikankukalle jo kaksi pakkasastetta voi koitua kohtaloksi. Ja hyytävä on tulossa vielä ensi yöstäkin.

kirsikkapuu kukkii ja lunta on maassa
Kuva: Paula Vilén / Yle

Yhdysvaltain puistoja ja myös Washingtonin kirsikkapuupuistoa hallinnoivan National Park Servicen mukaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa sitten puiden istuttamisen on mahdollista, että kirsikankukat jäätyvät ja kuolevat jo ennen avautumistaan.

National Park Servicen työntekijä kulki eilen iltapäivällä tutkimassa puiden tuhoja. Tallustin hetken lumisohjossa Tidal Basinillä hänen kanssaan ja kuulin, että huonolta näytti. 

Aikaisessa ollut kevät oli ehtinyt huijata kirsikkapuut nupulleen ja osan jopa jo avaamaan kukkansa normaalia aiemmin. Kukintahuipun ennakoitiin vielä viime viikolla olevan ennätyksellisen aikaisin, tällä viikolla. Tosin viikko sitten Washingtonissa kuljettiinkin vielä shortsit jalassa.

Japanilaisten lahjoitus

Washington sai kirsikkapuunsa Japanista vuonna 1912. Tokion pormestari lahjoitti kaupungille 3000 kirsikkapuuta kunnianosoituksena maiden ystävyydelle. Tuolloisen presidentin puoliso Helen Herron Taft istutti yhdessä Japanin suurlähettilään vaimon kanssa ensimmäiset kaksi puuta

Kirsikankukkia Washingtonissa viime keväänä.
Kirsikankukkia Washingtonissa viime keväänä. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Washingtonin keskustaan Tidal Basin -vesialueen viereen, lähelle Washington-monumenttia.

Vuosien saatossa kirsikkapuita on saatu lisää, ja presidenttien puolisot ovat osallistuneet festivaaliin. Viimeksi vuonna 2012 Michelle Obama istutti uusia kirsikkapuita juhlaseremoniassa.

Kirsikkapuut Washingtonin turistivetonaula

Kukkivat kirsikkapuut vetävät Yhdysvaltain pääkaupunkiin vuosittain yli 1,5 miljoonaa ihmistä. National Park Service antaa hortonomiensa selvitysten perusteella päivittyvät arviot kukintahuipusta. Takatalven vuoksi sitä on nyt siirretty muutama päivä ensi viikkoon. Kukintahuippuarvionsa National Park Service päivittää matkailijoiden iloksi myös nettisivuilleen.

Pakkanen vahingoitti kirsikankukkia 14. maaliskuuta 2017.
Pakkanen vahingoitti kirsikankukkia 14. maaliskuuta 2017. Kuva: Shawn Thew / EPA

Washingtonissa kirsikankukkiin suhtaudutaan lähes hartaasti. Puoluepolitiikan jakamassa kaupungissa on edes yksi asia, josta kaikki voivat olla yhtä mieltä: pinkkinä ja valkoisina loistavat kirsikankukat ovat Washingtonin kevään kiistattomia sulostuttajia.

Kaupungissa tänään alkavat kirsikankukkafestivaalit, Cherry Blossom Festival, on kansakunnan kevätkauden päätapahtuma.

Suosittelemme sinulle