Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Yle Hollannissa: "Tulos on torjuntavoitto päähallituspuolueelle, pettymys oikeistopopulisteille"

Ylen EU-kirjeenvaihtajan Petri Raivion mukaan Hollannissa on edessä hankalat hallitusneuvottelut, koska tasaisia puolueita on niin monta.

Pääministeripuolue VVD:n jäseniä odottamassa vaalituloksia Hollannissa.
Pääministeripuolue VVD:n jäseniä odottamassa vaalituloksia Hollannissa. Kuva: Jerry Lampen / EPA
Petri Burtsov
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylen EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio on seurannut vaaleja pääministeripuolue VVD:n vaalivalvojaisissa Haagissa. Hän arvioi ovensuukyselyiden tuloksien ennakoivan torjuntavoittoa pääministeri Mark Ruttelle.

– Oikeistopuolue VVD on säilymässä suurimpana puolueena 31 paikallaan, mutta toisaalta se menettää lähes neljänneksen edustajapaikoistaan, Raivio sanoi.

Hänen mukaansa oikeistopopulistien eteneminen jäi ennakoitua vaisummaksi, sillä Geert Wildersin äärioikeistolainen Vapauspuolue on jäämässä kauas voittajapuolueesta. Vielä aiemmin talvella Wilders oli selvässä gallup-johdossa, mutta Raivion mukaan hänen kannatuksensa alkoi laskea pian Donald Trumpin noustua valtaan Yhdysvalloissa.

Raivio pitää myös yllättävänä ennustetta siitä, että vihervasemmisto on kasvattamassa paikkamääräänsä ennätysmäisesti ja nousemassa suurten puolueiden joukkoon.

– Hollannissa on käynnissä äänien uusjako, jossa siirrytään kahdesta suuresta puolueesta tilanteeseen, jossa on puolen tusinaa melko tasavahvaa puoluetta, hän sanoo.

Raivio arvioi, että viime päivien selkkaus Turkin ja Hollannin välillä on hyödyttänyt pääministeri Ruttea, jolla on ollut tiukka linja Turkkia kohtaan.

Suosittelemme