Hyppää sisältöön

Analyysi: Tauno Palo ei olekaan Suomi-elokuvien ykkönen, sivuosien esittäjät nousivat yllättäen kärkeen

Tutkimme dataa suomalaisten elokuvien näyttelijöistä yli sadan vuoden ajalta. Esiin nousi monia yllättäviä nimiä, joita suuri yleisö ei välttämättä tunne.

Uutisvideot: Sata vuotta suomalaista elokuvaa - Aina samoilla naamoilla?
Uutisvideot: Sata vuotta suomalaista elokuvaa - Aina samoilla naamoilla?
Silja Massa

Kuka on kaikkien aikojen eniten rooleja tehnyt suomalainen elokuvanäyttelijä? Ehkä joku ikonisena pidetty filmitähti kuten Tauno Palo, Ansa Ikonen tai Regina Linnanheimo?

Väärin. Eniten elokuvarooleja Suomessa on tehnyt Siiri Angerkoski, Pekka ja Pätkä -elokuvien kaulinta heiluttava Justiina.

Roolien määrässä mitattuna Tauno Palo on vasta listan sijalla 8. Ansa Ikonen ja Regina Linnanheimo eivät edes yllä eniten elokuvarooleja tehneiden näyttelijöiden kärkikymmenikköön.

Muun muassa tämä käy ilmi suomalaista elokuvaa käsittelevästä tietokannasta, jonka Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI luovutti Ylelle tutkittavaksi. Data sisältää tiedot Suomen kansallisfilmografiaan kuuluvista elokuvista vuosilta 1907 – 2016 ja niissä esiintyneistä näyttelijöistä.

Siiri Angerkoski on tehnyt kaikkein eniten rooleja suomalaisissa elokuvissa. Kuva: Suomen Elokuva-arkisto

Sivuroolien tekijät valokeilassa

Data ei kerro sitä, onko näyttelijä tehnyt elokuvassa pää- vai sivuroolin. Niinpä eniten rooleja tehneiden elokuvanäyttelijöiden listoilta löytyy nimiä, joita suuri yleisö ei ehkä tunnista. He ovat näytelleet elokuvissa muun muassa palvelusväkeä, taksikuskeja, baarimikkoja ja portsareita.

Sivuroolien nainen oli myös Siiri Angerkoski. Hän näytteli uransa aikana noin sadassa pitkässä elokuvassa, mutta päärooleissa häntä ei nähty. Parhaiten hänet tunnetaan Pekka ja Pätkä -elokuvien Justiina-vaimona sekä  Hilda-kotiapulaisena Suomisen perhe -elokuvissa.

Tämän vuosikymmenen eniten elokuvarooleja tehnyt suomalaisnäyttelijä puolestaan on Matti Onnismaa. Hän on näytellyt uransa aikana 55 elokuvaroolia – mutta ei koskaan yhtäkään pääosaa.

Matti Onnismaa on 2010-luvun työllistetyin suomalainen näyttelijä. Kuva: Jari Kovalainen/Yle

Onnismaa on ollut muun muassa Aki Kaurismäen ja Veikko Aaltosen luottonäyttelijä. Hänen tunnetuimpiin rooleihinsa kuuluu lipevän, lihapiirakoita ahmivan käytettyjen autojen kauppiaan rooli Kari Väänäsen elokuvassa Klassikko (2001).

Tommi Korpela on tämän ajan filmitähti

Ihmisten kokemus elokuvissa toistuvista naamoista perustuu pääroolien esittäjiin: niihin näyttelijöihin, joiden kasvoilla elokuvia markkinoidaan ja joista kirjoitetaan syväluotaavia henkilöjuttuja lehtiin.

Eniten rooleja tehneiden elokuvanäyttelijöiden listoilta löytyy myös pääosien tekijöitä – esimerkiksi Tommi Korpela.

Korpela nousee datan perusteella viime vuosikymmenten suurimmaksi suomalaiseksi filmitähdeksi. Hän teki 2000-luvulla kaikkein eniten elokuvarooleja Suomessa, ja 2010-luvulla hän on tehnyt niitä Matti Onnismaan jälkeen toiseksi eniten. Silti Korpela on suomalaisille tutumpi kasvo kuin Onnismaa. Korpela on pääroolien mies,  joka on voittanut myös kolme miespääosa-Jussia.

Jos vaikuttaa siltä, että näyttelijä Tommi Korpela esiintyy jatkuvasti kotimaisissa elokuvissa, olet oikeassa. Kuva Ikitie -elokuvan kuvauksista. Elokuva tulee ensi-iltaan syyskuussa. Kuva: MRP

Tommi Korpela on Siiri Angerkosken ja Matti Onnismaan ohella poikkeuksellinen näyttelijä siinä, että  hän nousee roolien määrässä useamman eri vuosikymmenen kärkeen. Suurin osa eniten rooleja tehneistä näyttelijöistä on ollut kärkisijoilla vain yhdellä vuosikymmenellä.

Katsojan tunne siitä, että elokuvia tähdittävät samat naamat, perustuu siis yleensä lyhyen aikavälin kokemukseen. Matti Onnismaata lukuun ottamatta yksikään 1990-luvun työllistetyimmistä näyttelijöistä ei näy enää tämän vuosikymmenen työllistetyimpien listalla.

Missä ovat naiset?

Vaikka Suomen aktiivisin elokuvanäyttelijä on nainen, yltää kaikkien aikojen eniten rooleja tehneiden TOP 10 -listalle Angerkosken lisäksi ainoastaan yksi toinen nainen: Rauha Rentola. Rentola lienee nykyään suurimmalle osalle suomalaisista tuntematon nimi, vaikka hän on neljänneksi eniten elokuvarooleja Suomessa tehnyt näyttelijä.

Angerkosken tavoin Rentolakin näytteli elokuvissa usein sivuosia kuten sairaanhoitajia ja palvelustyttöjä. Rentolan ura oli aktiivisimmillaan 1940–1950 -luvuilla.

Kun dataa tarkastelee vuosikymmenittäin, eniten rooleja tehneiden näyttelijöiden listoilta löytyy kourallinen muitakin naisia. Esimerkiksi "akkarooleistaan" tunnettu Mimmi Lähteenoja oli 1920-luvulla Suomessa eniten elokuvarooleja tehnyt näyttelijä. 20-luvun kärkisijaan ei kuitenkaan tarvittu kuin seitsemän roolia, sillä tuohon aikaan elokuvia ilmestyi Suomessa vielä vähän.

Naisten listasijoituksiin saattaa vaikuttaa se, että dataa analysoitaessa ole voitu huomioida nimenmuutoksia. Naimisiin mennessään nimeä vaihtanut nainen voi siis esiintyä datassa kahdella eri nimellä, joille roolit jakautuvat.

Elina Knihtilä on 2010-luvun kolmanneksi eniten elokuvarooleja tehnyt näyttelijä. Vuonna 1996 valmistuneessa elokuvassa Viisasten kivi hän esitti Henna-nimistä nuorta naista.

Kuitenkin datan perusteella on selvää, että naiset ovat tehneet keskimäärin huomattavasti vähemmän elokuvarooleja kuin miehet.

1970-luvulle tultaessa tilanne kärjistyy entisestään: naiset katoavat eniten rooleja tehneiden listoilta kokonaan. 1970-, 1980-, 1990- ja 2000-luvuilla TOP 10 -listoilta ei löydy yhtäkään naista.

Tilanne on muuttunut vasta tällä vuosikymmenellä. 2010-luvun käytetyimpien näyttelijöiden kärkikymmenikköön yltää neljä naista: Elina Knihtilä, Krista Kosonen, Iina Kuustonen ja Laura Birn.

Suomi-elokuvan kaksi kulta-aikaa

1930–1950 -lukuja pidetään suomalaisen elokuvan kulta-aikana. Datasta näkyykin, että varsinkin 1950-luvulla kotimaisten elokuvien tuotanto oli voimissaan: vuosikymmenen aikana ilmestyi peräti 221 pitkää elokuvaa.

Elokuvastudiot kuten Suomi-Filmi ja Suomen Filmiteollisuus Oy puskivat ilmoille yhä uusia filmejä, joista suuri osa oli komedioita, musikaalielokuvia ja maaseuturomanttisia rillumarei-hupailuja. Televisio ei vielä uhannut elokuvan asemaa ja studioilla oli varaa pitää listoillaan kuukausipalkkaisia näyttelijöitä. Yksi heistä oli Siiri Angerkoski. Hänen tekemiensä roolien lukumäärään onkin vaikuttanut se, ettei hän kuukausipalkattuna näyttelijänä saanut kieltäytyä pienistäkään rooleista.

Vuonna 1955 ilmestyi myös Suomen kaikkien aikojen katsotuin elokuva: Edvin Laineen Tuntematon sotilas.

Toista elokuvatuotannon kulta-aikaa elämme nyt. 2010-luvulla Suomessa on ilmestynyt yhteensä 225 pitkää elokuvaa – ja määrä kasvaa koko ajan.

Vuonna 2012 Suomessa ilmestyi enemmän pitkiä elokuvia kuin milloinkaan ennen: yhteensä 40 kappaletta.

Syitä elokuvamäärien kasvuun voi etsiä ainakin elokuvien saamasta julkisesta tuesta. Suomen elokuvasäätiön elokuville jakama tuki on ollut 2010-luvulla merkittävästi suurempaa kuin edellisellä vuosikymmenellä. Esimerkiksi vuonna 2015 elokuvasäätiö myönsi pitkille fiktio- ja dokumenttielokuville tuotantotukea yhteensä 14,8 miljoonaa euroa. Kymmenen vuotta aikaisemmin, vuonna 2005, pitkille elokuville jaettiin tukea yhteensä vain 6,9 miljoonaa euroa.

Saa nähdä, millaisiin elokuvien tuotantomääriin ylletään vuosikymmenen loppuun mennessä. Ainakin Suomen katsotuin elokuva saa tänä vuonna haastajan: lokakuussa tulee ensi-iltaan Aku Louhimiehen versio Tuntemattomasta sotilaasta.

Elokuva-alan Jussi-gaala perjantaina 24.3.

Tutustu datapakettiin elokuvanäyttelijöistä.

Lue myös: Harva tunnistaa 2010-luvun käytetyintä näyttelijää – Matti Onnismaa on sivuroolien kuningas

Suosittelemme sinulle