Hyppää sisältöön

Venäjän somemiljonääri edustaa Suomea talousgurujen huippukerhossa – "Yritys rekisteröity Savitaipaleelle"

Somesivusto Vkontakten ja viestipalvelu Telegramin perustaja Pavel Durov lähti Venäjältä vuonna 2014 ja on sen jälkeen löytänyt tiensä Suomeenkin.

Pavel Durov Kuva: Nick Lubushko
Anneli Ahonen

Venäjän suurimman sosiaalisen median Vkontakten perustaja Pavel Durov edustaa Suomea Maailman talousfoorumin nuorten johtajien ryhmässä.

Tieto käy ilmi ryhmän internetsivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Missä välissä Pavel Durov on suomalaistunut?

Maailman talousfoorumi (WEF) ei paljasta yksityiskohtaisia tietoja nimitysten taustoista.

– Pavel Durovin yritys Telegram Messenger LLP on rekisteröity Savitaipaleelle, WEF:n tiedottaja Maxwell Hall täsmensi sähköpostitse torstaina.

Siksi Durov on liitetty Suomeen nimityksen yhteydessä.

Etelä-Karjalan toimipaikkarekisteristä Durovin yritystä ei kuitenkaan löydy. Sen kaikki tiedot eivät välttämättä ole ajantasaisia.

32-vuotias Durov on jo aiemmin julkaissut Instagramissaan kuvia, jotka on päivätty Savitaipaleelle ja Saimaalle.

Durovin varsinaisesta asuinpaikasta WEF:llä ei ole tietoa.

Viestipalvelu Telegramilla oli vuonna 2016 oman ilmoituksensa mukaan 100 miljoonaa käyttäjää. Se on rekisteröity ainakin Britanniaan ja Yhdysvaltoihin ja ilmoittaa pääkonttorinsa paikaksi Berliinin. Se ei paljasta tietoja siitä, mistä se esimerkiksi vuokraa toimistotiloja.

Suomesta listalla on toinenkin johtaja, peliyhtiö Supercellin perustaja Ilkka Paananen.

Sometaituri kiertää maailmaa

Vkontakten jälkeen viestipalvelu Telegramin perustanut Durov on tiettävästi vaihtanut usein asuinpaikkaa sen jälkeen, kun hän joutui lähtemään Venäjältä vuonna 2014.

Sanomalehti Financial Timesin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) heinäkuussa 2015 hän kertoo matkustavansa ympäri maailmaa Telegramin neljän muun työntekijän kanssa ja tekevänsä töitä yhdessä maassa aina kahdesta kolmeen kuukautta. Tuolloin hän sanoi suuntaavansa pian Suomeen.

Saman vuoden toukokuussa hän tapasi Suomessa eurooppalaisia teknologia-alan toimittajia ja kertoi Tekniikka & Talous -lehdelle (siirryt toiseen palveluun), ettei halua jäädä vain yhden maan sääntelyn vangiksi.

Durovin mukaan rivakat asuinpaikan vaihdokset auttavat viestipalvelua pitämään huolta käyttäjiensä yksityisyydestä.

Talousvaikuttajien kermaa

Maailman talousfoorumi on säätiö, joka kerää kansainvälisten vaikuttajien kerman kerran vuodessa Sveitsin Davosiin. Sen alla toimii nuorten johtajien yhteisö Young Global Leaders, johon on tänä vuonna kutsuttu sata uutta osanottajaa.

WEF kuvailee alle 40-vuotiaiden omien alojensa huipputuntijoiden "rikkovan rajoja ja raivaavan esteitä" tieltään ja toivovat heidän yhdistävän taitonsa nuorten johtajien yhteisössä. Ryhmä valitaan viideksi vuodeksi. 

Durov savustettiin yhtiöstään

Venäjällä Durov käytännössä pakotettiin myymään osuutensa Vkontaktessa. Hän sai potkut toimitusjohtajan paikalta vuonna 2014 ja väitti tuolloin sivuston siirtyvän kokonaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin luottomiehen Igor Setšinin ja oligarkki Ališer Usmanovin hallintaan.

Myöhemmin Usmanovin alainen internetyhtiö Mail.ru osti Vkontakten kokonaan. Usmanov on Venäjän kolmanneksi rikkain mies. 

Durov puolestaan hankki Karibianmeren saarivaltion Saint Kitts ja Nevisin kansalaisuuden, jonka turvin hän pystyy matkustamaan vapaasti.

Kymmeniä miljoonia käyttäjiä

Sometaituri on itse kertonut kieltäytyneensä luovuttamasta Vkontakten johtajana Ukrainan mielenosoitusryhmien henkilötietoja turvallisuuspalvelu FSB:lle, mikä oli yksi syy vaikeuksiin Venäjällä.

Yksityisyyttään suojeleva Durov antaa harvakseltaan haastatteluja. Venäjänkielisessä internetissä Vkontakte on säilynyt perustajansa lähdön jälkeen suurtekijänä, jolla on maailmanlaajuisesti 95 miljoonaa aktiivista käyttäjää.  Sen ensimmäinen versio muistutti suuresti Facebookia, ja Durov on myöntänyt ottaneensa siitä oppia.

Sivustojen käyntitiheyttä mittaavan Alexa Internetin mukaan Vkontakte on maailman 15. suosituin sivusto.

Suosittelemme sinulle