Hyppää sisältöön

"Tämä kuva valehtelee enemmän kuin mikään muu kuvani" – V.K. Hietanen todisti Kekkosen ja neuvostojohtajan jäätävän tapaamisen

Turkulainen lehtikuvaaja V.K. Hietanen tallensi presidentti Urho Kekkosen ja Aleksei Kosyginin salaisen tapaamisen jäänmurtajalla Hankoniemen edustalla.

Kuva: V.K. Hietanen

Vanha sanonta "yksi valokuva valehtelee enemmän kuin tuhat sanaa" on harvoin yhtä osuva kuin yllä näkyvässä otoksessa.

Valokuvan otti Helsingin Sanomien kuvaaja V.K. Hietanen syksyllä 1968 ja se on mukana torstaina julkaistussa Museoviraston Journalistisen kuva-arkiston V.K. Hietasen näytekokoelmassa. (siirryt toiseen palveluun)

Vaikka valokuvan tunnelma on leppoisa, vanhat toverit Kekkonen ja Kosygin mittailevat kalasaalista, ei tilanne olisi voinut olla jännittyneempi. Neuvostoliitto oli juuri miehittänyt Tsekkoslovakian, Suomenlahdella partioi kymmenittäin neuvostoaluksia ja Kekkonen pelkäsi Suomen vuoroa Neuvostoliiton järjestellessä etupiiriään. Neuvostoliitossa puolestaan säikähdettiin, kun Kekkonen uhkasi erota presidentin tehtävästä.

Päätettiin valtiojohtajien tapaamisesta, joka naamioitaisiin kalastusretkeksi.

Kekkonen yllättyi toimittajista, mutta alkoi heti kertoa peitetarinaa kalareissusta. Kuva: V.K. Hietanen

Yllätetty Kekkonen otti nopeasti tilanteen haltuunsa

Alunperin tarkoitus oli, ettei vierailusta kerrottaisi mitään julkisuuteen. Kekkonen pelkäsi, että Kosyginin saapuminen suoraan Tsekkoslovakian johdon kanssa käydyistä neuvotteluista synnyttäisi spekulaatioita, että tsekkien jälkeen tulisi Suomen vuoro, kirjoittaa Juhani Suomi Kekkos-elämäkerrassaan.

Pääministeri Kosygin saapui Suomeen Tallinnasta parhaiden agenttielokuvien tyyliin savuverhon saattelemana sukellusvenehävittäjällä. Tarkoitus oli, että hän siirtyy aluevesirajalla suomalaisalukseen, mutta kovan merenkäynnin takia hävittäjä saateltiin saariston suojiin. Se puolestaan herätti rajavartioston huomion ja läheltä piti, ettei alusta kohti ammuttu varoituslaukausta.

Kekkonen ja Kosygin ehtivät "kalastaa" Hiittisten vesillä pari päivää, kun huhu korkea-arvoisesta vieraasta kiiri toimittajien korviin. Ensimmäisenä tieto päätyi Helsingin Sanomille, joka lähetti paikalle toimittajansa ja kuvaaja V.K. Hietasen.

Hietanen muisteli erikoista juttukeikkaa vuonna 2008 julkaistussa valokuvakirjassa Kameran takana V.K. Hietanen.

– Oli myöhäinen tiistai-ilta, kun puhelin pirahti. Tuli ilmoitus, että Kekkosen vieraaksi on tulossa Kosygin ja että kyseessä on hyvin merkittävä tapaaminen. Kysyttiin, voisinko lähteä. Tottakai olin valmis.

Hietanen ajeli yötä myöten Turusta Hankoniemeen, jossa odotti jo vene. Sillä siirryttiin jäänmurtaja Tarmolle. Valtiomiehet olivat kuitenkin kalassa. Ei mennyt kauaa, kun heitä kuljettanut vene alkoi lähestyä jäänmurtajaa.

– Moottorivene tuli murtajan viereen ja katsoin heidän olevan niin erillään, ettei ollut mitään mahdollisuutta saada yhteistä kuvaa. Sitten Kekkonen alkoi kiivetä kannelle. Ei mennyt kauaa, kun Kosygin tuli perässä.

Kekkosta ja Kosyginia oli alkuun vaikea saada samaan kuvaan. Kuva: V.K. Hietanen

Kekkonen ja varsinkin Kosygin yllättyivät jäänmurtajalle ilmestyneistä median edustajista. Kekkonen kuitenkin otti tilanteen nopeasti haltuunsa.

– Kekkonen alkoi kertoa peitetarinaa kalastusmatkasta. Hän puhui nopeasti ja elehti samalla, millaisen kalan hän sai ja päämiehet levittivät käsiään. Napsin kuvia sen kuin kerkesin.

Tilanne oli nopeasti ohi ja päämiehet painuivat omiin tiloihinsa. Hietasen onnistui saada vielä muutamia kuvia, kun Kekkonen ja Kosygin nousivat murtajan komentosille. Sitten laiva jo saapuikin Hangon satamaan ja V.K. Lehtonen kaasutteli tuhatta ja sataa kohti Helsinkiä, jotta kuvat ehtisivät seuraavan aamun lehteen.

Mörkin näköiset miehet komentosillalla

Kuvasarjasta lopulta julkaistiin vain tämän jutun pääkuvana oleva 13. ruutu. Filmillä oli kuitenkin paljon totuudenmukaisempia kuvia, joissa näkyy tilanteen vakavuus.

– 13. ruutu valehtelee enemmän kuin mikään muu kuvani. Kuvassa ollaan niin ystäviä kuin olla voi. Näkemykseni mukaan tilanne oli hyvin tulehtunut heidän välillään. Olivat aika mörkin näköisiä, kun nousivat komentosillalle.

Tunnelma komentosillalla oli jäätävä. Kuva: V.K. Hietanen

Kekkonen oli tunnetusti taitava hyödyntämään julkisuutta. Kokeneen valokuvaajan mielestä tapahtumat jäänmurtajalla olivat todellinen mestarinäyte.

– On paljon kokemuksia, miten hän osasi olla mielin kielin valokuvaajan kanssa. Tämä oli huippu. Kekkonen sai myös Kosyginin levittelemään kuvassa käsiään.

V.K. Hietasen kuva kalansaalista mittailevista valtionjohtajista levisi maailmalla, kun amerikkalainen Life-lehti julkaisi sen. Vuosien varrella kuvaa on käytetty useaan otteeseen ja siitä on tullut yksi Kekkosen kauden symboleista. Murtajan jäätävän tunnelman sijaan ihmisten mieliin syöpyi kuva leppoisasta kalaretkestä.

Suosittelemme sinulle