Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Ilmastonmuutos vaikeuttaa poronhoitoa – loiset lisääntyvät ja ruoka jää jääpeitteen alle

Ylä-Lapissa poronhoitoa uhkaa jäätalvien yleistyminen ja poronhoitoalueen eteläosissa loisten lisääntyminen.

Porot hangessa
Porot hangessa Inarissa. Kuva: Eija Kujansuu
Annu Passoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Jos alkutalven säät sahaavat pakkasen ja plusasteiden välillä ja lumipeite jäätyy, jään alle jää porojen ruoka. Porojen on vaikea kuopia jäkälää kovan kuoren alta. Jäätalvien seurauksena poromiehet ovat jo joutuneet lisäämään talviruokintaa. Ylä-Lapin poroille haetaan jäkälää Kainuusta ja Oulun seudulta saakka.

– Tämä on sellainen riski, joka on lisääntymässä eli porojen talviaikainen ravinnonsaanti vaikeutuu, toteaa erikoistutkija Jouko Kumpula Luonnonvarakeskuksesta. Luke:n torstaina julkaisemassa Sopeutumisen tila -raportissa ennakoidaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia porotalouteen, maa- ja metsätalouteen ja kalastukseen.

Lämpimät jäätalvet uhkaavat porojen kuntoa ja poronhoidon tuottavuutta erityisesti pohjoisissa paliskunnissa, joissa porot talvehtivat luonnonlaitumilla. Poronhoitoalueen eteläosissa suurimmaksi riesaksi koitunevat lämpenevien kesien mukanaan tuomat loiset ja eläintaudit.

– Esimerkiksi imusuonimato on uusi loinen, joka on siirtynyt valkohäntäpeurasta muihin hirvieläimiin ja poroonkin, Kumpula kertoo.

Myös hirvikärpänen ja punkki ovat levinneet pohjoista kohti.

– Hirvikärpänen ei aiheuta porolle sen tiheän karvapeitteen vuoksi niin suuria ongelmia kuin hirvelle. Vaikka poro siitä kärsii, se pääsee aika usein hirvikärpäsestä eroon.

Räkkä vie porojen ruokarauhan

Ilmastonmuutos tietää todennäköisesti jo tuttujen loisten määrän lisääntymistä ja uusien lajien siirtymistä pohjoiseen. Poronhoitoalueen eteläosissa eli Etelä-Lapissa ja Kainuussa ilmaston odotetaan lämpenevän samankaltaiseksi kuin Etelä-Suomessa nyt.

Jos kesät muuttuvat aiempaa lämpimämmiksi ja kosteammiksi, Lapin ilma on entistä sakeampi mäkäröistä ja paarmoista.

– Kesäaikainen stressi on nimenomaan vasoille iso tekijä. Vasa kasvaa 400 grammaa päivässä ja jos poroja kiusaa räkkä eli hyönteiset, niin porot joutuvat olemaan jatkuvassa liikkeessä eivätkä ne saa syödä rauhassa. Se näkyy vasojen kunnossa sitten syksyllä.

Ilmastonmuutos näyttäisi tuovan poron kannalta vain yhden suotuisan muutoksen eli kevään aikaistumisen. Kumpula muistuttaa, että poro on arktinen eläin ja ennustettu kahden asteen lämpeneminen tällä vuosisadalla tekisi sen elämästä hyvin vaikeaa.

– Erityisesti poronhoitoalueen pohjoisosissa pitää miettiä, mitkä ovat sopivat poromäärät kun ajatellaan kestävyyttä ja sopeutumiskykyä.  Laidunkierrot ja ruokinnat pitää suunnitella ja myös metsätaloudessa ja muussa maankäytössä poronhoidon tarpeet pitää huomioida entistä paremmin, Inarin Kaamasessa erikoistutkijana työskentelevä Kumpula summaa.

Suosittelemme sinulle