Hyppää sisältöön

Iso pesuainevalmistaja pyysi apua tehtaalta Suomesta – tehdas tulikin ratkaisseeksi maailmanlaajuisen ympäristöongelman

Muovitonta pakkauskartonkia voidaan jatkossa käyttää esimerkiksi pikaruokarasioissa tai muropaketeissa, sillä se kestää rasvaa ja vettä.

Kuva: Ari-Pekka Keränen / Yle

Suomessa on kehitetty täysin muoviton pakkauskartonki, joka estää kosteuden ja rasvan imeytymisen pakkauksen läpi. Tuote syntyi samalla, kun Kotkamillsin kartonkitehtaalla Kotkassa kehitettiin uudenlaista muovitonta kahvikuppikartonkia.

– Molemmissa käytetään samaa kemikaalia. Kun sitä laitetaan kartongin taustapuolelle, syntyy suojakerros joka estää kosteuden ja rasvan imeytymisen pakettiin, kertoo tehtaan toimitusjohtaja Markku Hämäläinen.

Kartonki on läpäissyt kaikki laboratoriotestit ja koeajot. Sitä markkinoidaan aluksi pesuainevalmistajille, sillä kartonki estää pesupulverien paakkuuntumisen säilytyksen aikana. Kysynnän odotetaan kiihtyvän kesällä.

Kotkamillsin tavoitteena on tuottaa kartonkia kymmeniätuhansia tonneja tänä vuonna.

Pulverit paakkuuntuvat lämpimässä

Idea kartonkiin tuli pari vuotta sitten suurelta kansainväliseltä pesuainevalmistajalta, jolle pulverin paakkuuntuminen oli suuri ongelma.

– He pyysivät meitä kehittämään kartongin, jossa olisi jonkinlainen kosteudenestosuoja. Etelä-Euroopasta ja päiväntasaajan maista oli tullut paljon reklamaatioita, kun kosteus paakkuunnuttaa pesupulverit. Me innostuimme välittömästi, Hämäläinen kertoo.

Pesupulveripakkauksia voidaan pitää varastossa kuukausia. Jos kosteus imeytyy pakkauksista läpi, pulveri on usein pilalla.

– Kun jauhe on paakkuuntunut, sen sulamisominaisuudet pesussa saattavat kärsiä. Pulveri sisältää aineita, jotka eivät kerran kostuttuaan sula enää koneessakaan kunnolla. Se voi myös jättää jäämiä pyykkiin, kertoo Suomessa Serto-pyykinpesuaineita valmistavan KiiltoCleanin tuotepäällikkö Merja Lindström.

Uskon, että Kotkamillsin tuote on hyvin poikkeuksellinen, koska he ovat pystyneet tekemään sen ilman biomuoveja.

Jari Vartiainen

Ongelma ei koske vain lämpimiä maita, sillä suomalaisille asiakkaille päätyvästä Sertostakin on tullut valmistajalle palautetta. Suomessa asia on kuitenkin helppo korjata.

– Pesukone on Suomessa usein kylpyhuoneessa, ja pulveriakin säilytetään siellä tai jopa saunassa. Pesujauhe pitäisi säilyttää tiiviisti suljettuna kuivassa paikassa, Lindström muistuttaa.

Pikaruokapakkauksiin ja koirille

Kartongin markkinoita on tarkoitus laajentaa myöhemmin muun muassa hampurilais- ja pikaruokapakkauksiin, sillä se estää myös rasvan imeytymisen. Eristyskerroksen paksuutta voidaan säädellä tarpeen mukaan.

Hämäläisen mukaan kartongilla voidaan korvata pikaruokapakkauksissa nykyisin käytettäviä fluorokemikaaleja, jotka tutkimusten mukaan voivat aiheuttaa muun muassa syöpää. (siirryt toiseen palveluun)

– Fluorokemikaalien kieltäminen elintarvikepakkauksissa laajenee koko ajan, sanoo Hämäläinen.

Kartongille on tarkoitus etsiä jatkossa muitakin käyttökohteita.

– Koirien kuivaruokapakkaukset ovat yleensä muovia, koska niiden pitää kestää rasvaa. Myös muropaketeissa olevista muovipusseista voitaisiin päästä eroon.

Toistaiseksi ainakin murot pysyvät muovipusseissa, sillä pelkkiin kartonkipakkauksiin siirtyminen vaatisi myös muropakettien täyttölaitteiden uusimista.

Kuvassa muovittomasta kartongista tehtyjä mallikappaleita. Kuva: Kotkamills Oy

Vastaavaa teknologiaa ei ole muualla

Yleisimmin käytettyjä pinnoitemateriaaleja ovat erilaiset muovit, jotka on vaikea kierrättää. Ekologiset vaihtoehdot kuitenkin lisääntyvät jatkuvasti, ja ympäristöystävällisiä rasvan ja kosteuden kestäviä papereita on jo markkinoilla (siirryt toiseen palveluun).

Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n ja metsäteollisuuden tarpeisiin prosesseja ja laitoksia suunnittelevan Pöyry Oyj:n mukaan Kotkamillsin kehittämää pakkauskartonkia vastaavaa tuotetta ei markkinoilta vielä löydy.

– Vaikeutena on löytää päällysteaine, joka on riittävän tiivis ja kestää pakkauksen valmistusprosessin rasitukset, kertoo johtava teknologia-asiantuntija Vesa Huovila Pöyryltä.

Muiden metsäyhtiöiden kartonkikoneilla ei toistaiseksi pystytä valmistamaan tällaisia tuotteita, koska niillä ei ole tarvittavaa teknologiaa.

– Niidenkin pitäisi tehdä merkittäviä investointeja päällystysteknologiaan, jos ne haluavat alkaa valmistaa tällaista erikoiskartonkia. Tarvittaisiin tarkoitukseen sopivia päällystelaitteita ja päällysteeseen liittyvää kemian tuntemusta, Huovila toteaa.

Repeilevät saumat

VTT:n mukaan haasteena on etenkin tarpeeksi kestävän saumauksen kehittäminen.

– Saumat eivät saa revetä myöskään käytön aikana. Saumoissa ovat usein ne kohdat, mistä kosteus tai kaasut voivat päästä läpi, sanoo VTT:n erikoistutkija Jari Vartiainen.

Kartonkimaailmassa ovat kaikkien konservatiivien äidit.

Markku Hämäläinen

VTT on kehittänyt hiljattain muovittoman, itsestään seisovan pussin elintarvikkeille ja muille kuiville jauheille. Pussi sopisi esimerkiksi perunalastuille tai pähkinöille, sillä biopohjaiset päällysteet estävät hapen, rasvojen ja mineraaliöljyjen läpipääsyn. Kosteutta pussi ei kestä yhtä hyvin.

– Uskon, että Kotkamillsin tuote on hyvin poikkeuksellinen, koska he ovat pystyneet tekemään sen ilman biomuoveja. Meidän seisovassa pussissamme saumautuva kerros on biopolyeteeniä, jonka raaka-aine on sokerijuurikkaasta eli biopohjainen. Se on siitä huolimatta polyeteeni, joka ei ole biohajoava eikä kompostoituva, Vartiainen toteaa.

Erikoisia vempeleitä

Kotkamillsin mukaan sen kartonkikone on ainut laatuaan maailmassa.

– Silloin kun konetta rakennettiin, siihen laitettiin kaikenlaisia erikoisia vempeleitä. Investointi oli kallis, mutta halusimme että vapaus uusien tuotteiden kehittämiseen olisi mahdollisimman suuri, kertoo tehtaan toimitusjohtaja Markku Hämäläinen.

Hämäläisen mielestä kartonkiteollisuuden suurin este ympäristöystävällisten pakkausmateriaalien kehittämisessä on asenne.

– Kartonkimaailmassa ovat kaikkien konservatiivien äidit. Äärimmäisen konservatiiviset toimintatavat ja asenteet ovat haasteena kartonkikoneen suunnittelussa, kartongin valmistuksessa ja tuotteiden myynnissä.

Tehtaan kehittämän muovittoman kuppikartongin viimeiset koeajot ovat parhaillaan käynnissä. Hämäläisen mukaan myös kuppikartongin tuotanto nousee tänä vuonna kymmeniintuhansiin tonneihin.

Kotkamills työllistää noin 500 henkilöä, joista 50 on palkattu viimeisen kahden vuoden aikan.

Suosittelemme sinulle