Hyppää sisältöön

Kansanedustajaryhmältä tiukka vaatimus alkoholilakia vastaan – limuviinoille selvä ei

Osa hallituspuolueiden kansanedustajista haluaa kieltää limuviinojen ja vahvojen oluiden tuomisen kaupan hyllylle.

Kaikkiaan 28 kansanedustaa on allekirjoittanut limuviinojen ja nelosoluen kauppoihin tuomista vastustavan vaatimuksen. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Iso ryhmä kansanedustajia on ryhtynyt viinakapinaan. He eivät hyväksy ns. limuviinojen tuomista kauppoihin ja kaupoissa myytävien oluiden alkoholipitoisuuden nostamista.

Kaikkiaan 28 kansanedustaa on allekirjoittanut asiaa koskevan vaatimuksen. Vaatimuksen allekirjoittajina on myös hallituspuolue keskustan ja kokoomuksen kansanedustajia. Ministereitä ei ole allekirjoittajien joukossa.

Yksi vaatimuksen alollekirjoittajista keskustan kansanedustaja, professori Pekka Puska.

– Jos kauppohin kioskeihin ja huoltoasemille, yli 13 000 paikkaan, tuodaan vahvat oluet, alkoholin kulutus kasvaa väistämättä. Limuviinojen tuonti kauppoihin houkuttelee lapsia ja nuoria, Puska sanoo. 

Kokoomuksen Pertti Salolainen haluaa niinikään äänestää asiasta omantunnon mukaan.  Siitä huolimatta, että hallituspuolueiden edustajat äänestävät yleensä hallitusten esitysten mukaan.

– Täällä eduskunnassa on tiettyjä asioita, joissa voidaan noudattaa omaa mielipidettä. Omantunnon kysymyksiä ovat esimerkiksi uskontoon ja luonnonsuojeluun ja moraalin ja terveyteen liittyvät asiat.  Tämä on sellainen.

Hallituksen esitys alkoholilaista tuli lausuntakierrokselta tällä viikolla ja suurin osa terveysalan asiantuntijoista vastusti limuviinan ja A-oluen tuomista kaupan hyllylle.

Pääministeri Juha Sipilä on sitä mieltä, että lakiesitystä voi vielä tarkastella ja muuttaa. Hän itse jäi vähemmistöön, kun keskustan eduskuntaryhmä päätti kannattaa vahvojen yli 5,2-prosenttisten oluiden tuomista kauppoihin.

– Yleensä äänestän hallitusten esitysten puolesta, vaikka esimerkiksi tässä tapauksessa olen itse eri mieltä, Sipilä sanoo.

Lakiesityksen lausunnoista korostiettiin sitä, että lakiluonnos kohdistaisi uudistuksen hyödyt alkoholialan elinkeinolle, mutta kulut julkiselle sektorille.

– Emme voi hyväksyä, että hallitus tietoisesti tekisi lainsäädäntöä, joka vesittäisi sote-uudistuksen tavoitteita, kansanedustajat allekirjoittamassa vaatimuksessa todetaan.

*Juttua on päivitetty kello 14.30, lisätty pääministeri  Juha Sipilän, kansanedustaja Pekka Puskan ja Pertti Salolaisen kommentit.

Suosittelemme sinulle