Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Suomalaisasiantuntija vahvistaa: Rasvainen juusto ei ole pahasta – Terveyttä se tuskin kuitenkaan parantaa

Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmin mukaan juustoa ei kannata alkaa ahmimaan kolesterolin putoamisen toivossa.

Juustoja
Kuva: Valery Matystin / AOP
Salla Hekkala
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm mukaan irlantilaistutkijoiden löydökset juuston vaikutuksesta terveyteen ovat linjassa asiasta vallitsevan nykykäsityksen kanssa.

– On tehty ainakin pari, kolme sellaista tutkimusta, joissa ihmiset on jaettu kahteen ryhmään ja toiset ovat syöneet voita ja toiset juustoa ja he ovat saaneet saman määrän tyydyttynyttä rasvaa. Voin vaikutus kolesterolipitoisuuteen on ollut aivan erilainen kuin juuston vaikutus, Fogelholm kertoo.

Irlantilaistutkimuksessa juuston suurkuluttajien verestä löytyi selvästi enemmän tyydyttyneitä rasvahappoja kuin juustoa vähän syöviltä. Haitallisessa LDL-kolesterolissa ei kuitenkaan näkynyt eroja. Fogelholmin mukaan nykytiedon valossa voidaan todeta, että juusto tuskin nostaa kolesterolia, mutta ei se sitä myöskään laske.

– Jos haluaa alentaa kolesterolia, niin en missään nimessä neuvoisi lisäämään rasvaisten juustojen käyttöä, Fogelholm toteaa.

Fogelholmin mukaan tutkimuksesta ei voi myöskään tehdä johtopäätöstä, että maitorasva ei olisi haitallista.

– Se vain kertoo siitä, että maitovalmisteissa on jotain sellaista, joka pystyy parhaassa tapauksessa neutraloimaan sen tyydyttyneen rasvan negatiivisen vaikutuksen terveyteen.

Fogelholm muistuttaa, että koska kyseessä oli poikittaistutkimus eli ruoan käyttö ja veritulokset on tutkittu samaan aikaan, ei voida sulkea pois sitä mahdollisuutta, että ne, joilla on korkea kolesteroli, ovat muuttaneet ruokavaliotaan ja alkaneet syödä enemmän vähärasvaisia maitovalmisteita.

– Tämä tutkimus ei siis kerro siitä, että vähärasvaiset maitovalmisteet suurentaisivat veren kolesterolia.

Vähärasvaiset maitotuotteet yhä terveellinen vaihtoehto

Irlantilaistutkimuksessa vähärasvaisia maitotuotteita syöneillä oli jopa korkeampi kolesteroli kuin juuston syöjillä. Fogelholmin mukaan tästä ei kuitenkaan voi vetää mitään johtopäätöksiä vähärasvaisten maitotuotteiden epäterveellisyydestä.

– Moni ihminen haluaisi ehkä tällä hetkellä tehdä sen tulkinnan, että vähärasvaiset maitotuotteet olisivat jollain tavalla haitallisempia kuin rasvaiset maitovalmisteet, mutta sitä tulkintaa ei pidä tehdä eikä sitä voi tehdä tuosta tutkimuksesta eikä mistään muustakaan tutkimuksesta, Fogelholm sanoo.

Maitotuotteissa on kuitenkin Fogelholmin mukaan monia hyödyllisiä asioita, kuten kalsiumia, joka itsessään on esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien kannalta myönteinen tekijä.

– Kaiken kaikkiaan maitovalmisteet näyttäisivät olevan painonhallinnan kautta pikemmin hyödyksi kuin haitaksi.

Lihasta tuleva rasva maitorasvaa vaarallisempaa

Tärkeintä Fogelholmista olisi kuitenkin keskittyä koko ruokavalioon eikä vain yksittäisiin ruoka-aineisiin. Jos ruokavalioon kuuluu muuten paljon hyviä kasvi- ja kalarasvoja, ei juuston syönnistä varmasti ole haittaa.

– Jos käyttää taas enemmän lihaa, en tiedä kannattaako silloin käyttää hirveästi juustoa. Tosin silloin neuvoni olisi, että kannattaisi ennemmin vähentää lihan käyttöä, Fogelholm ohjeistaa.

Juustoa ei siis kannata nostaa terveystuotteen asemaan, mutta osana tasapainoista ruokavaliota se ei ole lainkaan huono vaihtoehto.

– On ihan mahdollista ja näyttää siltä, että rasvaisten juustojen käyttö on kolesterolin kannalta paljon vähemmän haitallista kuin mitä me ollaan luultu ja lihavalmisteet rasvan lähteenä taas ovat haitallisempia kuin mitä ollaan luultu.

Suosittelemme sinulle