Hyppää sisältöön

Lapin ELY vaatii Kemijokeen kalateitä ja siirtoistutuksia – kalatalousvelvoite halutaan ajan tasalle

ELY-keskuksen mukaan 35 vuotta vanha kalatalousvelvoite on päivittämisen tarpeessa. Lisäksi vaaditaan siirtoistutuksia ja kalojen nousun turvaamista riittävällä houkutusvirtaamalla.

PVO:n Isohaaran voimalaitos.
Kuva: Riikka Rautiainen / Yle
Antti Heikinmatti

Lapin ELY-keskus vaatii, että Kemijokeen rakennetaan kalatiet Keski-Kemijokea myöten. Tavoitteena on kalateiden avulla palauttaa vaelluskalat lohi ja meritaimen Ounasjokeen ja Kemijoen vesistöön.

Se hakee Pohjois-Suomen aluehallintovirastolta muutosta Kemijoen voimalaitosten kalatalousvelvoitteisiin.

ELY-keskuksen mukaan kalateiden rakentaminen tulisi aloittaa alisen Kemijoen viidestä voimalaitoksesta ja edetä Keski-Kemijoen voimalaitoksiin. Näin lohelle avautuisi tie myös Itä-Lapin jokihaaroihin.

Lisäksi voimalaitosyhtiöiltä edellytetään riittävän houkutusvirtauksen turvaamista vaelluskalojen nousun turvaamiseksi. Jokiyhtiöiltä edellytetään toimia myös kalateiden rakentamisen jälkeen lohikalojen lisääntymisolosuhteiden turvaamiseksi.

ELY-keskuksen mukaan Ounasjokeen tulisi siirtoistuttaa riittävä määrä merestä pyydettyjä emokaloja jokeen leimautuneen kalakannan luomiseksi. Poikasistutusten määräksi esitetään kahta miljoonaa lohenpoikasta ja 200 000 yksivuotiasta meritaimenen poikasta.

Nykyinen kalatalousvelvoite on ollut voimassa 35 vuotta. Sitä on arvosteltu riittämättömäksi ja sen mukaisia toimenpiteitä epäonnistuneiksi muun muassa olosuhteiden muuttumisen ja parantuneen tutkimustiedon vuoksi.

ELY-keskuksen tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan kansalliset ja kansainväliset sopimukset velvoittavat Suomea huolehtimaan uhanalaisten lohen ja meritaimenen säilymisestä ja kantojen lisääntymisen edistämisestä.

Vaelluskalojen palauttaminen on myös hallituksen kärkihankkeiden listalla, muistuttaa ELY-keskus.

Jokiyhtiöt ovat ehtineet kritisoimaan ELY-keskuksen esitystä kohtuuttomaksi.

Suosittelemme sinulle