Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

"Muovin kierrätyksestä ei kannata tehdä itselleen liian vaikeaa"

Kierrätysmuovin keräys alkoi Suomessa hitaasti. Ekokemin Muovijalostamossa ei silti ole kärsitty pahasta raaka-ainepulasta.

Muovijäte lajiteltuna paaleihin odottamassa jatkokäsittelyä
Lajiteltu keräysmuovi odottaa jatkokäsittelyä Ekokemin Muovijalostamossa. Kuva: Tiina Kokko / Yle
Tiina Kokko
Avaa Yle-sovelluksessa

Sanomalehtien kierrättäminen on ainakin useimmalle meistä ihan selvä juttu. Myös pienmetalli, lasi ja biojäte löytävät melko helposti oikeaan keräysastiaan.

Viime vuodesta lähtien on kerätty kotitalouksilta myös muovipakkauksia. On pitänyt opetella, mitkä muovit käyvät kierrätykseen ja mistä löytyy lähin kierrätyspiste.

Kun nämä tärkeät seikat ovat selvinneet, on ehkä pohtinut vielä yhtä kysymystä. Kuinka puhtaaksi muovinkeräykseen vietävät pakkaukset on pestävä?

Suomen Pakkauskierrätys Rinki neuvoo, että erilliseen muovinkeräykseen laitetaan kotitalouden tyhjiä, puhtaita ja kuivia muovipakkauksia.

Jos pakkauksen peseminen tai huuhteleminen tuntuu kohtuuttomalta, sen voi laittaa sekajätteeseen ja kierrättää muut muovit.

Kalle Saarimaa

– Me toivomme, että se [kierrättäminen] on kuluttajille yksinkertaista. En tahdo siihen monimutkaisia ohjeita antaa, sanoo Kalle Saarimaa, Ekokemin kierrätysliiketoiminnan johtaja.

Kaikki erilliskerätty muovi päätyy jatkokäsittelyyn Riihimäelle, Ekokemin Muovijalostamoon, joka on ensimmäinen Suomessa.

– Pääohjeet ovat siinä, että muovin pitää olla pakkausmuovia, eikä se saa sisältää PVC-muovia, eikä hirveän likaisia pakkauksia. Jos pakkauksen peseminen tai huuhteleminen tuntuu kohtuuttomalta, sen voi laittaa sekajätteeseen ja kierrättää muut muovit.

– Ei kannata tehdä siitä itselleen liian vaikeaa, vaan kierrättää sillä tavalla, mikä itselle tuntuu sopivalta, kannustaa Saarimaa kierrättäjiä.

Ei muoveja sisäkkäin ja korkit irti

Koska muovilaadut tunnistetaan kierrätysprosessissa optisella lukulaitteella, tulee muovipakkaukset jättää kierrätykseen erilleen. Ei siis sisäkkain ahdettuina.

Pakkauksissa käytetään erilaisia muovilaatuja, niinpä muovi joudutaan lajittelemaan Ekokemillä. Jos eri muovista tehdyt pakkaukset ovat sisäkkäin, erottelu ei toimi toivotulla tavalla. Tällöin osa pakkauksesta saattaa joutua väärään ryhmään, mikä puolestaan voi haitata kierrätystä.

Muovit voivat olla erikseen muovipussin sisällä, sillä Muovijalostamon prosessi tunnistaa muovipussin ja repii sen kyllä auki.

Korkit ja kannet pitää myös irrottaa ja pistää keräykseen erikseen. Yksinkertaisena syynä on se, että ne ovat usein eri muovia kuin muu pakkaus.

Raaka-ainepulaa ei ainakaan vielä

Muovinkierrätys lähti Suomessa alkuun hieman hitaasti, mutta se ei toistaiseksi ole suuresti haitannut Ekokemin Muovijalostamon toimintaa.

Jalostamon prosessit vaativat vielä säätöä. Kyseessä on monimutkainen kokonaisuus, jonka kautta kierrätysmuovi saa uuden elämän muoviteollisuuden raaka-aineena.

Muovijäte kulkee lajittelulinjalla
Kerätyt muovit lajitellaan linjastolla; samanlaiset muovit samaan paaliin. Kuva: Ville Välimäki / Yle

– Me emme ole päässeet ihan alunperin suunniteltuihin tuotantovauhteihin, joten me emme ole kärsineet pahasti raaka-ainepulasta. Mutta kun vauhti tässä lisääntyy, raaka-ainetta tullaan tarvitsemaan lisää.

– En olisi kuitenkaan huolissani asiasta, koska keräysmäärät lisääntyvät joka kuukausi tällä hetkellä, Kalle Saarimaa, luottaa.

Saarimaan mukaan Ruotsissa kerätään talteen tällä hetkellä noin kuusi kiloa muovia asukasta kohden. Suomessa vastaava luku on puoli kiloa. Tänä vuonna tarkoituksena on nostaa luku kiloon.

– Jos ajatellaan, että pääsisimme Ruotsin kierrätysmääriin, niin silloinhan me voimme puhua jopa 20 000–30 000 tonnin määristä Suomessa.

Suosittelemme