Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Mari Laukkanen kasvoi jännittäjätyypistä voittajaksi – "Pohjakosketus piti ottaa, että hän siirtyi seuraavalle tasolle"

Yle Urheilun asiantuntija Sanna-Leena Perunka ylistää Mari Laukkasen kasvua urheilijana.

Mari Laukkanen
Mari Laukkanen Kuva: Tomi Hänninen
Ossi Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Mari Laukkanen saavutti perjantaina uransa ensimmäisen voiton ampumahiihdon maailmancupissa. Laukkanen ylsi voittoon Holmenkollenin pikakilpailussa Oslossa.

Vuosi sitten suomalaisurheilijan tilanne oli aivan toisenlainen. Terveysongelmista kärsinyt Laukkanen jätti MM-kilpailut kesken ja **mietti vakavissaan, onko uraa edes järkevää jatkaa.**Yle Urheilun asiantuntijan Sanna-Leena Perungan mukaan Laukkasen nousu maailmancup-voittajaksi on tarina, josta moni urheilija voisi oppia.

- Mari on täysiverinen huippu-urheilija. Voittajat ovat monesti niitä, ketkä ovat päättäneet yrittää vielä kerran. Montun pohjalla tapahtuu tärkeitä henkisen vahvuuden asioita. Urheilija alkaa miettimään, mihin hän satsaa ja mitä hän voi tehdä paremmin. Pohjakosketus piti ottaa, että hän siirtyi seuraavalle tasolle. Mari huilasi kolme kuukautta ennen kuin alkoi harjoittelemaan, Perunka taustoitti.

Perjantaina Laukkanen ampui hankalissa tuulioloissa itsevarmasti ja hiihti omalla tasollaan. Ennen tätä suomalaisen paras sijoitus maailmancupista oli kolmas.

- Täydellinen suoritus Marilta. Hän ampui omaan tasoonsa nähden nopeammin kuin normaalisti. Kaiken avain oli, että hän pystyi tekemään hyvän suorituksen ilman yliyrittämistä. Hän on ollut vuodesta toiseen vähän sellainen jännittäjätyyppi, Perunka kommentoi.

Tällä kaudella Laukkanen on siirtynyt hiihtopuolellakin uudelle tasolle. Hän esiintyi edukseen hiihdon MM-kisojen sprintissä Lahdessa ja otti ampumahiihdon MM-kisojen normaalimatkalta neljännen sijan.

- Sen näki jo Kontiolahdella (viime viikonloppun maailmancupissa), että Marin katse oli päättäväinen. Hän sanoi siellä, että haluaa saavuttaa urallaan jotain ihan muuta kuin tähän astiset tulokset. Uskon, että tätä kautta alkaa löytyä uskoa itseensä, Perunka totesi.

Perungan mukaan on epätodennäköistä, että Laukkasta nähtäisiin tulevaisuudessa viikonlopusta toiseen taistelemassa maailmancupin kärkisijoituksista. Hyvinä päivinä mahdollisuudet ovat kuitenkin mihin vain. Seuraava tähtäin on lauantain takaa-ajossa, jossa riittää haasteita.

- Ammuntavarmuus ei ole ollut Marin vahvuus. Hänen on pystyttävä tekemään se neljä kertaa oikeassa fiiliksessä. Se on henkimaailman asioita. Ensimmäistä kertaa hän lähtee ykkösnumerolla matkaan, mikä on varmasti mieluinen haaste, Perunka päätti.

Naisten takaa-ajo suorana TV2:ssa lauantaina kello 13.35.

Suosittelemme